REKONSTRUKCIJA NESTANKA

Što je sve utvrđeno, a što se pokazalo netočnim? Matejev prijatelj: ‘Neshvatljivo mi je nešto...‘

Snimke kamera s beogradskih ulica, izjave prijatelja koji su bili s njim u klubu i navodnih svjedoka koji su ga vidjeli

Matej Periš na ulicama Beograda

 Alo.rs

Zabava uoči dočeka nove 2022. godine u beogradskom noćnom klubu Magacin ex Gotik u sklopu kompleksa Betonska hala za Splićanina Mateja Perišu i njegovih šestoricu prijatelja trebala je biti prepuna lijepih sjećanja. No, prijatelji s kojima je uživao u glazbi Amara Gile i Elme Sinanović posljednji put su ga vidjeli oko 2.30 sati 31. prosinca i otad mu se gubi svaki trag, kao i signal mobitela.

Ono što je čudno je to da su Matejev nestanak prijavili 16 sati kasnije, kad se zahuktala opsežna potraga za nestalim Splićaninom.

Njegov otac Nenad odmah je krenuo za Beograd, a prve informacije su glasile da je mladić možda upao u Savu nedaleko od kluba, kamo je išao obaviti nuždu zbog gužve u klupskom toaletu. Pojavile su se potom i glasine navodnih svjedoka o tome da je "mladić plave kose i plavih očiju sa splitskim naglaskom viđen na području Rume", međutim, nakon temeljitih provjera srbijanski MUP tu je informaciju demantirao Matejevu ocu.

Sutradan su se u medijima počele objavljivati razne snimke uličnih videonadzora na kojima se vidi visok mladić jače tjelesne građe kako u majici kratkih rukava i tamnoj odjeći te bijelim tenisicama rastrojeno trči beogradskim ulicama. Sudeći prema tim snimkama, ovisno jesu li baždarene kamere, Matej je trčao možda i sat vremena u njemu nepoznatom gradu. Čak se na jednoj snimci vidi i kako u Karađorđevoj ulici ispod Brankova mosta na raskrižju zaustavlja taksi i pokušava ući, međutim, taksist ga očito nije pustio unutra pa je Matej otrčao dalje.

Policija stoga pokušava detektirati vozača taksija kako bi od njega doznala iz prve ruke što mu je nesuđeni putnik govorio i u kakvom je bio stanju. Paralelno s tim snimkama, policijska potraga proširena je i na područje Dunava, kao i na dio područja na kojem je nastala jedna od snimki na kojoj se vidi neidentificirana osoba kako navodno 20 minuta otkad je posljednji put Matej viđen živ, pliva pod okriljem noći u Savi. Matejev otac potvrdio je da je na svim snimkama osim te s plivačem u Savi, njegov sin Matej.

Nakon što su, pak, ispitani Matejevi prijatelji koji su s policijom podijelili informacije o nestanku i posljednjim trenucima provedenim s nestalim prijateljem, petog dana potrage u dogovoru s istražiteljima, napustili su Beograd. Zaputili su se u Zagreb, gdje su razdužili kombi koji su unajmili i dalje se odvezli dvama vozilima prema Splitu. Jesu li bili iskreni na ispitivanju i tijekom poligrafa, a što javnost dovodi u pitanje, pokazat će istraga.

Posljednje sumnje petog dana potrage su da je Matej u rijeku pao kod Brankova mosta. Stoga ronioci neumorno češljaju korita obiju rijeka koje su na tom dijelu zbog blizine ušća prepune mulja i granja. Također, rijekama kruže i brodovi te čamci uzduž i poprijeko ne bi li itko uočio ikakav detalj. Visina vodostaja mijenja se iz sata u sat, temperature su niske i voda hladna. Samim time, sve je manje nade da je Matej živ.

Ekipa s posla: ‘Da smo mi bili s njim, ne bi se to tako odigralo‘

Stupili smo u kontakt s prijateljem nestalog Mateja Periša iz Splita. Radili su cijelo ljeto zajedno na moru kao skiperi. Čovjek je slomljen, nije želio istupati svojim identitetom, rekavši tek kako se moli Bogu da će na kraju s njegovim prijateljem biti sve u redu. Kaže nam da ne zna ekipu s kojom je Matej otišao u Beograd.

- Znam samo da smo mi, ekipa s posla, kojim slučajem bili s njim, sve se to ne bi tako odigralo - rekao nam je muškarac, kojemu je neshvatljivo što su toliko dugo čekali s prijavom njegova nestanka. (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38