POLICIJSKA AKCIJA

Sto kilograma kokaina pronađeno u tvrtki suosnivačice Mosta, tamo je završio slučajno?

U ‘kokainskim pošiljakama‘ na jugu Hrvatske našlo se ukupno 250 kg kokaina, a osam osoba bilo je udruženo u zločinačku organizaciju
Racija u Metkoviću, Katarina Ujdur
 Cropix

Kokain u dolinu Neretve stiže preko Luke Ploče u kontejnerima banana. Upravo je taj narkolanac uspjela prekinuta PU dubrovačko-neretvanska čiji su djelatnici i u nedjelju na području Opuzenu zaplijenili oko 100 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u skladištu jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike, piše Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhićene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. Tako dolazimo do bilance od gotovo 250 kilograma kokaina, koliko se našlo u "kokainskim pošiljakama" na jugu Hrvatske, te osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju.

image
Policijska akcija u Opuzenu
Slobodna Dalmacija

Gdje je šef?

​Tako su​ tijekom dana u nedjelju uhićene još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i gospodarski objekti, koji se dovode u vezu s mogućom preprodajom kokaina. Doznajemo da su dvojica uhićenih lučki radnici koji su "istovarali" i "otpremali" kokain koji je u Ploče stigao u kontejnerskoj pošiljci banana. Jesu li dokeri radili sami ili su imali "šefa" unutar luke, vrijeme će pokazati. No za pretpostaviti je da su uhićenjima koncem siječnja nižerangirani izvršitelji narkoposlova na terenu obezglavljeni, pa je tako kontejner s bananama završio u skladištu firme prije negoli je iz njega uzet kokain.

Za pretpostaviti je kako se ova inače uzorna obiteljska tvrtka ne bi našla na ilegalnoj narkoruti preprodavača kokaina da nije bilo uhićenja koncem siječnja u Metkoviću, jer bi ga narkodileri već uzeli u Luci Ploče. Inače, Dubrovački dnevnik piše da je riječ o tvrtki u vlasništvu obitelji Ujdur, a suvlasnica je bivša gradonačelnica Metkovića i jedna od osnivačica Mosta, Katarina Ujdur.

Podsjetimo, USKOK je do sada teretio četiri hrvatska državljanina, M.J., S.J., R.G., Z.E., te talijanskog državljanina da su u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 146 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svatko je u navedenom "zločinačkom udruženju" imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže. Međutim, unatoč opsežnoj istrazi policija i USKOK još uvijek nisu uspjeli dokučiti otkuda, odnosno kojim kanalima je kokain stizao u Luku Ploče, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 05:28