SAMO PREKRŠAJ

ŠTO SE KRIJE IZA NESREĆE KOJU JE SKRIVILA KUMA GABRIJELE ŽALAC? Pijana je skrivila sudar i pobjegla s mjesta nesreće, ali je izbjegla kaznenu prijavu

 
 Hanza Media

Tužiteljstvo u Požegi zatražit će medicinsko vještačenje ozljeda koje je u prometnoj nesreći 30. prosinca zadobila Natalija Baričević (35) na koju je pod utjecajem alkohola u 18.30 sati u Osječkoj ulici u Jakšiću VW Polom požeških oznaka naletjela Marijana Obradović, 40-godišnja kuma ministrice Gabrijele Žalac, čijem je djetetu ona bila kuma dan nakon prometne nesreće u kojoj je u Vinkovcima naletjela na djevojčicu.

Danas se povodom medijskih napisao o toj nesreći i špekulacijama zašto su podnesene prekršajne, ali ne i kaznena prijava oglasila priopćenjem i PU požeško-slavonska. Policija je o nesreći obavijestila u priopćenju i za medije nakon što je obavila očevid nesreće.

Obzirom da je vozačica pobjegla s mjesta nesreće, a unesrećena prevezena u požešku bolnicu, policija je dobila usmenu kvalifikaciju od liječnika da je pješakinja na koju je naletio Polo koji je sletio s kolnika teško ozlijeđena. Na mjestu nesreće policija je našla i tablicu koja je otpala s vozila i nije joj trebalo dugo da pokuca na vrata Marijane Obradović, te je ona i zatečena na kućnoj adresi i policajci su je alkotestirali i ustanovili alkometrom 1,11 promila alkohola u krvi. Istu večer u 20.40 sati, prema priopćenju PU požeško-slavonske odvedena na vađenje krvi i urina radi daljnje analize koja se inače obavlja u Centru za forenzična ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Podatak o kvalifikaciji teške tjelesne ozljede 35-godišnje pješakinje policijski su službenici dobili usmeno od liječnika Hitnog prijema Opće županijske bolnice Požega, uz obavijest da je pješakinja zadržana na bolničkom liječenju.

Na temelju tih podataka, u tom je trenutku postojala osnovana sumnja da je vozačica, kršenjem prometnih propisa izazvala opasnost i zbog toga prouzročila tešku tjelesnu ozljedu druge osobe, počinila kazneno djelo 'Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu' iz članka 227., a napuštanjem mjesta događaja prometne nesreće, bez pružanja pomoći osobi u opasnosti koju je sama prouzročila, i kazneno djelo „Nepružanje pomoći“ iz članka 123. Kaznenog zakona.

Policijska postaja u Požegi međutim dobila je 3. siječnja ove godine medicinsku dokumentaciju i obavijest požeške Opće županijske bolnice Požega prema kojoj je pješakinja u prometnoj nesreći, lakše, a ne teško ozlijeđena.

Navedena činjenice u konkretnom slučaju značila je da nisu ispunjeni elementi kaznenog djela budući je, sukladno odredbama Kaznenog zakona za kazneno djelo "Izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu", propisano da je djelo počinjeno izazivanjem prometne nesreće u kojoj je drugi sudionik zadobio tešku tjelesnu ozljedu. U navedenom slučaju dakle, nije potvrđena teška tjelesna ozljeda, a time ne postoje niti elementi koji su potrebni za ispunjenje bića kaznenog djela.

Naknadno zaprimljeni nalaz potvrdio je da je vozačica u vrijeme prometne nesreće imala 1,34 promila alkohola u krvi. Sve informacije do kojih su došli požeški su policajci proslijedili nadležnom požeškom općinskom državnom odvjetništvu.

U srijedu je međutim tužiteljstvo izvijestilo policjiu da će nastaviti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti, odnosno tražiti medicinsko vještačenje, pa je policija morala zastati s prekršajnim procesuiranjem Marijane Obradović. Naime, ukoliko bi bila prekršajno prijavljena ne bi ju se za isto moglo i kazneno prijaviti.

Ivan Baričević, suprug Natalije Baričević, rekao nam je u telefonskom razgovoru da je njegova supruga još uvijek na bolovanju i da je imala potres mozga.

- Meni je jedan policajac rekao da inače nalaze urina i krvi sa vještačenja u pravilu dobiju za 10-15 dana dok je ovaj nalaz krvi i urina iz Zagreba došao nakon 75 dana što je više nego čudno. Poznato je da je Marijana Obradović jako dobra sa ministricom Žalac, poznajemo ju i ja i supruga. Ona se meni javila porukom. Ja mogu razumjeti da se svakom može dogoditi nesreća, pa i pod utjecajem alkohola, ali nisam joj mogao oprostiti to što je pobjegla s mjesta nesreće i nije pomogla mojoj supruzi - rekao nam je Ivan Baričević.

Medicinski se i pravno pak potres mozga kvalificira kao teška tjelesna ozljeda kako je i ozljeda Natalije Baričević bila tretirana u prvoj dojavi liječnika policiji. Sada će tužiteljstvo provjeravati zašto je samo četiri dana kasnije ozljeda iz teške prekvalificirana u laku jer je time Marijana Obradović stavljena u bitno povoljniji položaj.

Osim vještačenja tužiteljstvo bi moglo ispitati i sve koji su u tome sudjelovali i promijenili kvalifikaciju u lancu odlučivanja u požeškoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:42