‘ZATVORENI‘ U BIH

Što slijedi u slučaju braće Mamić: Za Zdravka bi srijeda mogla biti prijelomni trenutak

Zoran Mamić nije se javio na izdržavanje kazne od 4 godine i 8 mjeseci u Remetinec. Naloženo je da se za njim raspiše tjeralica
Zdravko i Zoran Mamić
 Vlado Kos/CROPIX

Bivši trener Dinama Zoran Mamić od utorka je službeno bjegunac od hrvatskoga pravosuđa. Nakon što je zatvor u Remetincu u utorak ujutro izvijestio sutkinju zagrebačkoga Županijskoga suda kako Mamić do ponedjeljka u ponoć nije stupio na izdržavanje kazne od 4 godine i 8 mjeseci zatvora, kako mu je odlukom suda bilo naloženo, sutkinja izvršenja dala je nalog policiji da se za Zoranom Mamićem raspiše međunarodna tjeralica te je raspisala Europski uhidbeni nalog.

Interpolova tjeralica znači da su sve zemlje članice Interpola dužne uhititi Zorana Mamića zateknu li ga na svojem teritoriju. Naravno, izuzetak je BiH gdje se Zoran Mamić nalazi i čiji je državljanin te zbog toga ne može biti izručen.

Međutim, ako presuda kojom su on i njegov brat Zdravko osuđeni ne bude osporena nekim od izvanrednih pravnih lijekova, poput ustavne tužbe, ili zahtjeva za obnovu, Mamići neće moći napuštati BiH jako, jako dugo. Naime, zastara izvršenja za kazne na koje su osuđeni značila bi da će Zoran Mamić u BiH morati ostati 15 godina, do ožujka 2036., a njegov brat Zdravko, kojemu je izrečena kazna dulja od 5 godina, do ožujka 2041.

Osuđeni poreznik

Jedini od četvorice pravomoćno osuđenih u slučaju Mamić, a koji je zasad završio u zatvoru je bivši poreznik Milan Pernar, koji je u ponedjeljak stupio u Remetinec te time počeo služiti kaznu od tri godine i dva mjeseca na koju je osuđen. Puno je međutim od same procedure izdržavanja kazne braće Mamić zanimljivije ono što se u srijedu treba dogoditi u BiH.

Naime, za srijedu je zakazano ispitivanje Zdravka Mamića u BiH po zamolbi USKOK-a, a kako bi on i službeno potvrdio ono što već mjesecima javno govori po medijima - tvrdnje da je tijekom postupka u Osijeku, ali i nakon toga, davao mito trojici sudaca u Osijeku, kako bi ga oslobodili, vodio jednoga od njih u Dubai, plaćao večere, ljetovanja, poklone, dresove...

Mamić dakle u ovome trenutku može ponoviti ove tvrdnje ili pak od njih odustati te odbiti dati iskaz. U oba slučaja za njega postoje potencijalni plusevi i minusi. Ukoliko, pak, potvrdi da je davao mito, USKOK će, izvjesno je, protiv barem nekih od tih sudaca, ali i Mamića pokrenuti kazneni postupak, odnosno otvoriti istragu.

Otvaranje toga kaznenoga postupka Mamiću će biti dodatni argument da kroz izvanredne pravne lijekove pokuša ukinuti pravomoćnu presudu, dokazujući da u Osijeku nije imao pošteno suđenje. No, otvaranje nove istrage protiv Mamića razlog je Hrvatskoj da može ponovno zatražiti izručenje Zdravka Mamića iz BiH, a pravno gledano, tu su svi pravni argumenti na strani Hrvatske.

Izručenje

Naime, sva inkriminirana djela počinjena su nakon stupanja na snagu potpisivanja sporazuma o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i BiH 2014. godine te inkriminirana djela (davanje mita) spadaju u djela iz domene korupcije i organiziranoga kriminaliteta za koje vrijedi sporazum. Tako bi pak istraga koju je Mamić sam inicirao mogla biti razlog da ga se izruči Hrvatskoj, a što intenzivno pokušava izbjeći.

Postoji zakonska mogućnost da Mamić, kao prijavitelj djela mita, uistinu bude aboliran od kazne, međutim, o tome prema zakonu odlučuje sud, tek u fazi suđenja, a do tada "tko živ, tko mrtav". S druge strane, odustane li Mamić od davanja iskaza, to nužno ne znači da USKOK neće i dalje i njega i prozvane suce osumnjičiti za davanje i primanje mita, ako su za to skupili dovoljno dokaza bez Mamićeva "priznanja".

Naime, premda njegov iskaz snimljen na USB stick nije zakonit dokaz, njegova konferencija za medije, koju su snimale sve televizije - jest.

Damir Vrbanović mora u zatvor 26. svibnja

Sudac istrage bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću odredio je 26. svibnja kao dan kada se mora javiti u Remetinec na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne.

Dok su braća Mamić te Pernar svoja rješenja u upućivanju dobila ranije, Vrbanoviću presuda iz Osijeka nije bila dostavljena iz prvog pokušaja, pa procedura Vrbanovićeva upućivanja na odlsuženje kazne zbog toga malo kaska za ostalim osuđenicima iz slučaja.

Vrbanović je u utorak na sud u pratnji svojeg odvjetnika Janjka Grlića došao po rješenje, a nije želio reći hoće li tražiti odgodu, na što ima pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:34