JUTARNJI U ATENI

‘Što snimate?!‘: BBB-i dovikivali novinarima, jedan od odvjetnika dao znakovitu izjavu o njihovom puštanju na slobodu

Od ponedjeljka do srijede, 102 hrvatska navijača trebala bi dati nove iskaze, a potom će sud odlučivati o njihovom potencijalnom puštanju na slobodu
 CROPIX

Nova grupa od 44 Bad Blue Boysa stigla je u utorak na atenski sud očitovati se o novim okolnostima vezanima za DNK analizu i otiske prstiju nakon gotovo 120 dana u grčkim zatvorima zbog ljetnog obračuna s navijačima atenskog kluba AEK.

Navijače je iz obližnjeg zatvora prevezla policija u posebnim autobusima uz pratnju policajaca na motorima i uz sirene. Navijači su tradicionalno okupljenim novinarima dovikivali buneći se na kamere i fotoaparate. “Što snimate?!”, derao se jedan iznutra.

Od ponedjeljka do srijede, 102 hrvatska navijača trebala bi dati nove iskaze, a potom će sud odlučivati o njihovom potencijalnom puštanju na slobodu.

Prema riječima odvjetnika većine Boysa Athanosa Kaimenakisa, to možda neće biti tako skoro iako su se pojavile neke spekulacije da bi dio njih mogao van ovaj tjedan ili malo prije Božića. Premijer Andrej Plenković čak je rekao da navijače čekaju “dobre vijesti”, a ministar uprave Ivan Malenica da bi mogli van već ovaj tjedan.

“Nitko nije vidovit da to može predvidjeti. Cilj nam je da mladići ostanu mirni i strpljivi. Zatvorski čuvari imaju za njih samo riječi hvale, kažu da su dečki jako pristojni, uredni i ne rade probleme, ponosan sam na njih”, rekao je odvjetnik Kaimenakis.

Kolegici s N1 Ani Raić jedan je od uhićenih Boysa u kratkom razgovoru priznao da “misli da su Grci malo pretjerali u svemu”. Dodao je i da ne vjeruje da će uskoro biti pušteni iz pritvora.

image

Athanos Kaimenakis

Tomislav Kristo/Cropix

Odvjetnik Kaimenakis je to potvrdio. Pritom je napomenuo da političke poruke neće utjecati na sud i odluke suda. Na pitanje je li to njegova poruka za premijera Plenkovića koji je aludirao da bi dio navijača mogao biti pušten ovaj tjedan, odgovorio je da ne želi komentirati njegove izjave.

Predao je, kako kaže, zahtjeve za ukidanje istražnog pritvora za 95 navijača koje zastupa. Kaže da za većinu, njih barem 60, nema dokaznog materijala.

“Situacija je sada puno bolja nego što je bila ljetos kada smo imali sve medije protiv nas. Očekujemo povoljan ishod”, rekao je ne otkrivajući kada bi se moglo točno znati koje će Boyse proglasiti odgovornima, a koje pustiti na slobodu.

Prvi dio navijača ispitan u ponedjeljak

Podsjetimo, prvi dio pritvorenih hrvatskih navijača, njih 40-ak, ispitan je u ponedjeljak u zgradi atenskog suda na Evelpidonu oko 8.30 sati po lokalnom vremenu.

Sve do srijede Boysi će ondje davati iskaze na sudu, očitovati se na nove okolnosti vezane uz DNK analizu i otiske prstiju.

Boyse su u ponedjeljak prevezli trima policijskim autobusima iz strogo čuvanog atenskog zatvora Korydallos uz pratnju specijalne policije i policajaca na motorima.

Osim hrvatskih medija, zanimljivo, ispred sudnice je upadljivo nedostajalo grčkih medija, koji su ljetos pumpali kampanju protiv hrvatskih navijača nazivajući ih "nacistima". Nekolicina kolega iz atenskih medija potvrdila nam je da u Grčkoj, uz velike štrajkove taksista i rastuću inflaciju, za pritvorene Boyse više malo tko mari.

image
CROPIX
image
CROPIX

Podsjećamo, pritvorene Dinamove navijače tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela. Ono najteže, ubojstvo navijača AEK Michalisa Katsourisa uoči utakmice s Dinamom, odbačeno je nakon što je analiza DNK pokazala da grčkog navijača nije ubio nijedan od pritvorenih Boysa.

Tužiteljstvo će, doznajemo, i dalje inzistirati na najtežoj kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata. Međutim, za dio navijača, neslužbeno doznajemo od odvjetnika, nemoguće je utvrditi povezanost. Konkretno, njih nema ni na jednoj slici, snimci, niti se nalaze u grupama u kojima je cijela operacija dogovarana.

image
CROPIX

Dokazni materijal

"Zato su danas neki unutra bili tri minute, a drugi su bili po pola sata", ispričao nam je jedan odvjetnik neslužbeno dodajući da trajanje ispitivanja, među ostalim, ovisi i o količini dokaza i materijala koje tužitelji imaju protiv navijača.

Vassilis Karkazis, odvjetnik jednog mladog Boysa, okupljenim je novinarima ispričao da tužiteljstvo ima jako puno dokaznog materijala i da će trebati još nešto vremena da se to pregleda.

"Telefoni navijača su pregledani i poruke se još uvijek dan-noć prevode", otkrio je dodajući da odlučivanje o puštanju na slobodu, za dio navijača, može potrajati još 15 mjeseci. Naime, grčki sudovi imaju rok od dugih 18 mjeseci da donesu odluku hoće li ih pustiti ili osuditi.

U utorak i srijedu očekuje se ista procedura, ispitivanje i nadopunjavanje obrane za preostalih 67 navijača.

Nakon saslušanja na sudu, doznajemo, većinu navijača prevoze na noćenje u obližnji zatvor Korydallos, a maloljetnike u zatvor u Avloni.

Hrvatsko veleposlanstvo nije željelo komentirati situaciju iako su prisustvovali saslušanju.

image
CROPIX

Krajem rujna, nakon što su 102 navijača već u istražnome zatvoru u Grčkoj provela mjesec i pol, u Hrvatsku je stiglo 11 europskih uhidbenih naloga u kojima je Grčka tražila predaju navijača koji su uspjeli napustiti Grčku i izbjeći uhićenja.

Županijska državna odvjetništva širom zemlje, budući da se radi o ovlaštenim tužiteljima za provođenje naloga po mjestu prebivališta tražene osobe, privela su tražene osobe te su protiv njih na mjesno nadležnim Županijskim sudovima inicirali postupke izručenja.

Neke od traženih BBB-a su sama tužiteljstva pustila da se brane sa slobode, protiv nekih je predložen istražni zatvor, ali ih je sud pustio na slobodu, dok su neki pak završili u istražnome zatvoru. No, do sada nitko od traženih BBB-a nije izručen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:20