KUMANOVO

STRAŠNA TRAGEDIJA HRVATSKE OBITELJI U MAKEDONIJI Gol pao na 13-godišnju djevojčicu i teško joj ozlijedio glavu, ubrzo je preminula u bolnici

Ilustracija
 Maja Zlatevska / CROPIX, Dragan Matić / CROPIX

Trinaestogodišnja djevojčica iz Hrvatske poginula je u srijedu u sjevernomakedonskom gradu Kumanovu kada je na nju na rukometnom terenu pao gol i nanio joj teške ozljede glave, javljaju tamošnji mediji.

Kako javlja makedonski portal Vesnik, tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je u poslijepodnevnim satima 14. kolovoza u bolnicu zaprimljena djevojčica s teškim ozljedama glave. Unatoč naporima liječnika, djevojčici nije bilo spasa i preminula je.

Po nalogu državnog tužitelja, tijelo je predano obitelji, navodi isti izvor.

Zasad je poznato samo da se djevojčica igrala na rukomentom terenu u Ulici Narodne revolucije. U jednom trenutku vješala se po nestabilnom golu te je pala na tlo, a za njom je pao i gol te ju je stativa udarila u područje sljepoočnice, uslijed čega je zadobila smrtonosne ozljede.

Inače, obitelj tragično stradale djevojčice privremeno je na boravku u Makedoniji u sklopu hrvatske katoličke misije.

Tragediju je za 24sata potvrdio i skopski katedralni svećenik don Davor Topić.

- Bila je veselo i zaigrano dijete. Vješala se po golu iza sportske dvorane Sokolana, koji nije bio učvršćen, i u jednom trenutku je pala jer je gol bio nestabilan. Pao je na nju i stativa ju je, dijelom koji ima željezne nabore za stavljanje mreže, udarila u sljepoočnicu. Hitna pomoć je došla zaista vrlo brzo, u nekih četiri minute. Prevezli su je u bolnicu, no tad je izdahnula - rekao je svećenik.

- Još kao malena osnovnoškolka po Zagrebu je trčala kros utrke na 500 metara i bila uvijek u pogonu. Otac ju je uveo u svijet sporta pa je, čim bi joj se ukazala bilo kakva prilika, sudjelovala. U posljednje vrijeme penjanje po brdima joj je bilo neopisivo veselje. Shrvani smo viješću o tragediji u Kumanovu. Priopćili su nam to jutros na misi - rekla je za Jutarnji list jedna obiteljska poznanica.

- Kad su otišli za Makedoniju prije nekoliko godina, kao prijatelji na Facebooku smo ih nastavili pratiti, njihove avanture, komentirati i dopisivati se. Njihove pojedine fotografije penjanja po stijenama su bile zaista impresivne. Malena se penjala kao velika s drugom dječicom i to sve pod nadzorom oca Darka, znala sam strepiti da možda nije preopasno, jer ona je još uvijek dijete, a i planine posebice zbog rizika od odrona, nisu prijatelji ljudima. I onda mu dijete pogine na igralištu, na mjestu koje bi trebalo biti među sigurnijima za bilo kakve aktivnosti i za dječju igru. Takvih tragedija nažalost ima posvuda, i u Hrvatskoj se događalo da gol padne na dijete i usmrti ga zbog nečijeg nemara, no ne sjećam se da je itko za to odgovarao - potreseno nam je kratko rekla druga obiteljska prijateljica poginule djevojčice.

Spomenuti don Topić je na Twitteru objavio status u kojem se oprostio od djevojčice.

- Voljela je osvajati vrhove planina sa tatom, a sad je osvojila nebo!, napisao je.

Portal Fokus navodi kako je ovo drugi sličan slučaj u samo dvije godine i podsjeća da je u skopskom naselju Saraj padajući gol na mjestu usmrtio 19-godišnjeg mladića. Makedonci se godinama žale na loše uvjete na igralištima koja su stara, zapuštena i neodržavana. Procjenjuje se da je svako treće igralište u toj zemlji nesigurno i potencijalno opasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:10