OPALILI GA PO DŽEPU

Strastveni torcidaš osuđen zbog majice koju je nosio na derbiju: ‘Nisam znao što piše, pa istu je nosila i Željka u filmu!‘

Na Rujevicu uoči utakmice Hajduka i Rijeke došao s majicom uvredljivog natpisa koja predstavlja mržnju prema protivnicima

Ilustracija

 Borna Jaksic/Cropix

Strastveni navijač Hajduka, 28-godišnji Dubrovčanin D.V. (28) potegnuo je sve do Rijeke kako bi lanjskog 16. travnja uživao u nogometnom srazu omiljenog kluba sa HNK Rijekom. No, posjet stadionu mu se zakomplicirao jer je po ulasku na Rujevicu, na dio gdje su bili smješteni navijači Torcide, pokazao svoj odjevni outfit točnije crnu majicu s natpisom ‘Fiume merda‘ (Rijeka je govno op.a). To su uočili policajci i zaključili da time potiče mržnju i da navedena majica spada u zabranjena obilježja. Prekršajno je prijavljen za kršenje članka 39. st. 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima a s optužnim prijedlogom se složila i prekršajna sutkinja koja je navijača Torcide na kraju kaznila sa 261 eurom i na sve to mu je zabranila posjet stadionu Rujevici na udaljenosti od 200 metara narednih godinu dana.

Obrana koju je u pisanom obliku detaljno prezentirao sudu privlači pažnju jer osim što negira krivnju, spominje i jedan poznati dokumentarni film. S društvom je toga dana otišao na utakmicu i na sebi je, priznaje, nosio navijačku majicu na kojoj je bilo niz navijačkih obilježja i koja se, kao što se vidi na stranicama fan shopa, može kupiti za 20-ak eura.

- Na majici je bio i taj natpis ispisan malim fontom, jako malim fontom, neprimjetan. Kad sam ju kupio u trgovini, taj natpis nisam primijetio, a nisam znao ni što znači. Majicu sam kupio jer je crna i ima na sebi bijelu, plavu i crvenu boju koje simboliziraju Torcidu kojoj pripadam. Cijeli ovaj postupak me iznenadio jer nisam znao što natpis simbolizira, a isti je bio teško čitljiv. Moje ponašanje na stadionu nije bilo uvredljivo niti s nasilnim konotacijama, a niti sam išta želio poručiti tim natpisom. Istinski smatram da nitko ne bi trebao biti uvrijeđen radi natpisa jer je zaista bezazlen. Teško mi je vjerovati da bi kod bilo koga isti mogao izazvati osjećaj uvrede ili ponižavanja – naveo je u svojoj obrani mladi navijač Torcide ističući dalje da se tu ne radi o njegovu subjektivnom mišljenju i stavu zbog prekršajne odgovornosti.

- Htio bih dodati i da je taj isti natpis na majici nosila Željka Jurić Mitrović u dokumentarnom filmu Plavi kaputić – 30 godina poslije, koji je bio prikazan i u kinima diljem države, promoviran u svim domaćim medijima uključujući i službene stranice HRT-a. I dostupan je na Youtubeu sa 23.000 pregleda. Obzirom na sve navedeno, ne osjećam se krivim – zaključio je za kraj D.V., inače već ranije prekršajno kažnjavan zbog grijeha u prometu kao i Zakona o osobnoj iskaznici.

Sutkinju se njegova obrana nije dojmila. Osvrnula se na mali font slova prvo pojašnjavajući da ga to ne ekskulpira od prekršajne odgovornosti tim više jer je član navijačke skupine i da je tim više trebao znati što piše. Potom se sutkinja dotaknula i majice u filmu ‘Plavi kaputić‘ navodeći da ni to ne opravdava okrivljenika u njegovom nošenju majice "jer se na televiziji prikazuju i ratni filmovi s istaknutom svastikom a to ne znači da se isti smije isticati u svakodnevnom životu jer se radi o simbolu negativnog povijesnog konteksta"

-Natpis ‘FIUME MERDA‘ nedvojbeno predstavlja mržnju prema sportskim protivnicima ili suparničkim navijačima, i ostalim gledateljima nogometne utakmice s područja grada Rijeke s obzirom na njihovu regionalnu pripadnost, a što je kažnjivo ponašanje i ne može se opravdati neznanjem. I riječ je o prekršaju za koji je dovoljan nehaj, a da se namjera kao oblik krivnje samo iznimno može propisati propisom o prekršaju a što nije slučaj kod inkriminiranog djela – pojasnila je sutkinja koja je D.V. na kraju izrekla kaznu minimalnu kaznu dok je maksimalna kazna 1990 eura. Što se tiče mjere zabrane približavanja Rujevici na 200 metara, sutkinja je ukazala na njegovo "nekritičko ponašanje te na nepromišljenost inkriminirane zgode kao i prilikom iznošenja obrane jer okrivljeni sve to smatra kao nešto sasvim nebitno, a ponašanje opravdava i povezuje s odjevnim predmetom u filmu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:06