ŠTO SE DOGODILO U VILI ROŽMANOVIH?

STRAVA NA KOPRIVNIČKOM 'BEVERLY HILLSU' Nakon 17 godina konačno utvrđeno tko je kriv za smrt roditelja poznate koprivničke liječnice

"Po meni su svi krivi. Nikakav novac, nikakva parnica moje drage roditelje više ne može vratiti. Dugih 17 godina razvlačenja, trauma koje se ničim ne mogu opisati, pakao kroz koji sam prolazila", ogorčena je nakon pravomoćne presude dr. Ljubica Rožman, kći tragično preminulog para
Vila na koprivničkoj Vinici u kojoj se dogodila tragedija i dr. Ljubica Rožman, kći tragično preminulog para
 Nikola Wolf / Podravski list

KOPRIVNICA - Nakon 17 godina, smrt roditelja poznate koprivničke liječnice, koji su se ugušili otrovnim plinovima zbog neispravnog kamina, dobila je pravomoćni sudski epilog.

Zbog kobnog trovanja supružnika Stjepana i Dore Rožman, koje je šokiralo cijeli kraj, osuđen je zidar Josip Mikulčić (70), koji je pogrešno instalirao kamin u kući, i to na godinu dana uvjetno. Građevinska poduzetnica Marija Vrabelj (53) i instalater grijanja Muharem Jodanović (55) pravomoćno su oslobođeni krivnje.

- Po meni su svi krivi. Nikakav novac, nikakva parnica moje drage roditelje više ne može vratiti. Dugih 17 godina razvlačenja, trauma koje se ničim ne mogu opisati, pakao kroz koji sam prolazila - ogorčena je dr. Ljubica Rožman, kći tragično preminulog para.

Kad su članovi obitelji prvi puta zapalili kamin u novoj vili na Vinici, naselju prozvanom koprivničkim 'Beverly Hillsom', na Badnjak 2000. godine, došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom koje je rezultiralo neviđenom tragedijom. Na mjestu je preminuo Stjepan, a deset dana kasnije, 2. siječnja 2001. godine, u bolnici je umrla i supruga Dora. Na bolničkom liječenju s teškim su trovanjem završile dr. Ljubica Rožman i njezina kći Marija. Na sreću, oporavile su se od svega.

- Postupak za naknadu štete se vodio i svi su oslobođeni, a nakon pravomoćne presude, u dogovoru s odvjetnikom, sigurno ćemo ići u obnovu postupka. Nije mi drago što će se ponovno pisati o tome, presuda je pravomoćna i konačno znam tko je kriv. Ponavljam, po meni su svi krivi, ja nisam zadovoljna. Moje roditelje i zdravlje nitko ne može vratiti, nikakva parnica - dodala je dr. Ljubica Rožman, poznata koprivnička psihijatrica.

Nikola Wolf / Podravski list
Dr. Ljubica Rožman

Branitelj pravomoćno oslobođene poduzetnice Marije Vrabelj, koprivnički odvjetnik Krešimir Papac, zaključio je kako je "pravda spora, ali dostižna". Objasnio je kako je liječnica samostalno sklopila ugovor s Kaminima Hoyan i taj posao nije išao preko njegove klijentice i trećeoptuženog instalatera.

Županijski sud u Varaždinu u pravomoćnoj presudi potvrdio je kako se obitelj Rožman otrovala zbog nestručno postavljenog kamina koji je postavio Josip Mikulčić, zidar koji je tada radio za tvrtku Kamini Hoyan. Ugradio je kamin bez vanjskog dovoda zraka u prostorije u kojima je za grijanje već bio ugrađen plinski atmosferski 'kombo' bojler za centralna grijanja koji je također trošio zrak iz prostorije.

Prema presudi, Mikulčić je kao instalater morao znati da takav kamin u kombinaciji s postojećim 'kombo' bojlerom mora imati vanjski dovod zraka, no on ga nije ugradio. Kada su članovi obitelji Rožman prvi put, na Badnjak 2000. godine, upalili kamin zajedno s instaliranim bojlerom, dogodila se tragedija.

Kamin i bojler isisali su sav zrak i prostoriju ispunili otrovnim ugljičnim monoksidom.

Nikola Wolf / Podravski list
Vila na koprivničkoj Vinici u kojoj se dogodila tragedija

Prvu nepravomoćnu presudu izrekao je koprivnički Općinski sud 1. travnja 2005. godine, a glasila je gotovo identično posljednjoj potvrđenoj nedavno na Županijskom sudu u Varaždinu. Josip Mikulčić proglašen je krivim, a Marija Vrabelj i Muharem Jodanović su oslobođeni. No, sud višeg stupnja tu je presudu ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Nova nepravomoćna presuda na Općinskom sudu u listopadu 2007. godine glasila je ovako: svi su proglašeni krivima, a zidar Mikulčić osuđen je uvjetno, dok su Marija Vrabelj i Muharem Jodanović dobili bezuvjetan zatvor. I ta je presuda nakon uloženih žalbi ukinuta i vraćena ponovno na isti sud. Nova nepravomoćna presuda pala je u listopadu 2010. godine. Svi su proglašeni krivima i svima je izrečen bezuvjetan zatvor.

Presuda je, međutim, još jednom ukinita. Općinski sud u Koprivnici nakon toga u siječnju 2013. oslobađa M. Vrabelj i M. Jodanovića, a Josipa Mikulčića osuđuje na dvije godine bezuvjetnog zatvora. No, i to je Županijski sud u Varaždinu ukinuo te vratio sutkinji da ispravi proceduralne nedostatke. To je učinjeno lani u ožujku te je izrečena ista presuda.

I konačno, ovih dana Županijski potvrđuje gotovo sve, osim visine kazne za Josipa Mikulčića koji je na koncu dobio godinu dana uvjetno.

Nikola Wolf / Podravski list
Vila na koprivničkoj Vinici u kojoj se dogodila tragedija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:04