ISPITAN U ZADRU

STRAVA U DALMACIJI Državljanin Srbije pljačkao svog cimera, iznuđivao ga, tukao i tjerao da za njega obavlja građevinske radove: 'Mrzim muslimane!'

 Željko Hajdinjak / Hanza media

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) ispitalo je 44-godišnjeg državljanina Republike Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine krađom i iznudom, te kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom. Muškarac je iznuđivao i pljačkao svog "cimera", porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te ga je tukao prisiljavajući ga da za njega besplatno obavlja građevinske radove, piše Zadarski.hr.

- Od 1. ožujka do 23. travnja, u Svetom Filipu i Jakovu, te u Pakoštanima, gdje je koristio apartman zajedno sa oštećenikom (porijeklom iz Bosne i Hercegovine i musliman), zbog mržnje prema pripadnicima tog naroda i vjeri, učestalo mu je govorio da mrzi muslimane i da ih ne može smisliti, te mu je u cilju da ga ustraši, upućivao razne pogrdne i prijeteće riječi, a sve u vezi s njegovom vjeroispoviješću i nacionalnošću. Opisano postupanje je kod oštećenika izazvalo strah i poniženje zbog njegovih vjerskih i nacionalnih osjećaja - navodi se u ODO-u.

Između 15. ožujka i 15. travnja iz kuće u izgradnji u vlasništvu oštećenika u Svetom Filipu i Jakovu, u cilju da se domogne tuđih stvari, u više navrata uzeo mu je više raznih predmeta ukupne vrijednost 30 tisuća kuna. Sumnja se da je od početka ožujka do 23. travnja u Pakoštanima, nakon što je od oštećenika naplatio dug koji je ovaj imao prema njemu u iznosu od 550,00 kuna, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi, uz primjenu nasilja i prijetnji prema oštećeniku, natjerao ga da za njega obavlja razne fizičke poslove i usluge, navodeći da mu na vraćeni iznos od 550,00 kuna zaračunava kamate tako da ukupno od njega traži vrijednost od 7.500,00 kuna.

Osnovano se sumnja da je oštećenika udarao šakama po glavi i tijelu te ga tjerao da za njega besplatno obavlja građevinske radove, kao i da je tražio da oštećenik na svoje ime sklopi ugovor sa teleoperaterom za kupnju i pretplatu mobilnog telefona i tableta, koje mu treba donijeti i predati. Kad ovaj to nije bio u mogućnosti napraviti jer je imao prijavljen boravak na samo godinu dana u Republici Hrvatskoj, osumnjičenik ga je, osnovano se sumnja, kaznio udarajući ga šakama po glavi i tijelu, te mu prijetio da će ga ubiti, što je sve trajalo dok oštećenik nije podnio prijavu policiji, piše Zadarski.hr.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, što je sudac istrage prihvatio i osumnjičeniku odredio istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:54