VLASNICIMA SLIJEDI PRIJAVA

STRAVIČAN NAPAD KOD SPLITA Tri goleme argentinske doge nasrnule na kravu tešku pola tone, nesretnoj Tajči nije bilo spasa, izgrizli su je do smrti

Ilustracija
 arhiv Hanza Medije

Tri bijele argentinske doge zaklale su u petak popodne na području Podmosorja kravu pod imenom Tajči tešku čak pola tone!

Nemili događaj, kako doznajemo neslužbeno, dogodio se u petak predvečerje kada se 10-ak krava vraćalo sa ispaše. Jedna od njih još se malo zadržala na paši, u potrazi za hranom.

Nedavno se Tajči otelila.

Odjednom su se pojavili neki momci iz šetnje, i to sa čak tri bijele argentinske doge. Kako doznajemo, riječ je o nepoznatim osobama, kako vlasniku tako i lokalnom stanovništvu na području Podmosorja u šetnji sa dogama i u samo jednom trenutku doge su oborile kravu tešku čak pola tone, piše Slobodna Dalmacija.

Psi nisu imali brnjice.

Naknada štete

Momci nakon napada, a sa vlasnikom zaklane Tajči pokušat će se dogovoriti oko eventualne odštete.

Vlasnik krava oko ovog nemilog slučaja nije ništa htio komentirati.

- Nemojte ništa, molim vas, ionako je ovo samo po sebi već tragedija - kazao nam je u telefonskom razgovoru.

Dogo argentino, kao što mu ime i govori dolazi s prostora Argentine i to negdje početkom 20. stoljeća. Ova pasmina je prije svega stvorena kako bi se dobio snažni pas koji će se savršeno snalaziti u lovu.

Tvorac argentinske doge bio je doktor Antonio Norez Martines koji je miješao više različitih pasa, pa je tako ova pasmina mješavina boksera, bordoške i španjolske doge, hrta, mastifa, bulterijera i drugih. Psa kojeg je dobio tim miješanjem, ukrstio je sa sada već izumrlom pasminom kordonskog borca pa je tako nastao dogo argentino.

Želio je stvoriti snažnog psa za lov, ali i njegova se pasmina brzo rasprostranila i počela koristiti za borbe.

Zabrana uzgoja

Osim što se u počecima koristio za borbe pasa radi svoje izdržljivosti, sve veća je njihova primjena kao psa čuvara, za lov ili za vođenje slijepih. U nekim zemljama je radi njihove navodne agresivnosti, no prije svega radi prakse borbe pasa, zabranjen njihov uzgoj.

Podsjetimo, u ožujku 2019. godine bebu staru dva mjeseca u okolici Đurđevca izgrizla je doga i teško je ozlijedila.

Nekoliko dana kasnije, u mjestu Ferdinandovac u Koprivničko-križevačkoj županiji doga je ugrizla 15-godišnjaka za lice. Dječaku su ustanovljene lakše ozljede te je pušten kući iz bolnice.

U slučaju kad pas ugrize čovjeka provode se tri klinička pregleda kroz vremenski period od 10 dana (prvoga, petoga i desetog dana) kako bi se utvrdio zdravstveni status psa prilikom ugriza i eventualni prijenos bolesti ugrizom na napadnutu osobu.

Vlasnicima slijedi prijava

Cijeli slučaj u Podmosorju potvrdila je i splitska policija. Kako nam je potvrdila i Antonela Lolić, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u petak popodne oko 18 sati pri kraju mjesta Kučine, prema Žrnovnici, tri psa su usmrtila kravu.

Vlasnici pasa su evidentirani, te će protiv istih ići i odgovarajuća prijava.

Veterinar kao i veterinarska inspekcija izašli su na teren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 16:17