VRAĆA SE IVAN BULJ?

Strepnja u Sinju i okolici, oglasila se policija, ali i Miro Bulj: ‘Ovo je jedan od najtužnijih dana za naš grad‘

Da je on ubojica, kaže Bulj, nema nikakvih dokaza te najavljuje podnošenje zahtjeva za obnovu postupka

Ivan Bulj

 Damir Krajac/Cropix

Izlazak s izdržavanja 22 godine duge zatvorske kazne Ivana Bulja (59) iz sinjskog naselja Suhač, osuđenog za ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić, nije se posebno komentirao među stanovnicima alkarskoga grada i nekadašnjim, a moguće i budućim Buljevim sugrađanima. Za izjavu nekadašnjeg direktora Radio Sinja da će se vratiti u Sinj kojega se nikada nije odrekao, Sinjani vele da im protekle 22 godine nije nedostajao i da ih i dalje poštedi svoje nazočnosti u gradu u čijoj je mirnodopskoj povijesti, prema sudskoj presudi, počinio jedan od najgnusnijih zločina.

U istom kontekstu u Sinju se komentira tvrdnja Ivana Bulja da on nije ubio Anđelu Bešlić i da je 22 godine nevin proveo u zatvoru. Da je on ubojica, kaže Bulj, nema nikakvih dokaza, za njegovu osudu i dugogodišnje oduzimanje slobode okrivljuje hrvatsko pravosuđe te najavljuje podnošenje zahtjeva za obnovu postupka.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Na te Buljeve riječi u Sinju odmahuju rukom, piše Slobodna Dalmacija. Uistinu je sud Bulja osudio bez konkretnih materijalnih dokaza, ali kako nam je i nedavno potvrdio predsjednik sudskog vijeća, čiju je presudu kao ogledni primjer potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske, osuđen je na osnovi zatvorenog kruga indicija. Pritom uvijek valja imati na umu da je policija kada im se Ivan Bulj predao snimila njegovo priznanje o počinjenom zločinu, ali kako Buljev iskaz nije bio sukladan zakonom propisanim uvjetima, jer u trenutku davanja iskaza nije imao nazočnog svoga odvjetnika, snimka priznanja nije imala status dokaza. Ali svi koji su tu snimku vidjeli ne dvoje da je Ivan Bulj bio počinitelj ubojstva.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Komentira se i Buljeva najava zahtjeva za obnovom postupka. Ivan Bešlić nam je u razgovoru prije nešto više od mjesec dana kazao da je Bulj i do sada podnosio takav zahtjev, ali mu je, kaže, odbijen. Bešlić smatra da sud ni ubuduće neće promijeniti svoje stajalište. S druge strane može se čuti kako bi Buljev zahtjev za obnovom postupka i, kako on tvrdi, dokazivanjem nevinosti za zlodjelo radi kojega je u zatvoru odležao 22 godine Bulja pretvorio u žrtvu. Spominju se i financijski efekti. Kada bi sud u eventualno obnovljenom postupku kazao da Ivan Bulj nije kriv za ubojstvo Anđele Bešlić država bi ga morala obeštetiti. Tom promjenom statusa i obeštećenjem, koje bi bilo izraženo u velikom novčanom iznosu, Ivan Bulj bi trajno riješio svoj socijalni položaj i egzistenciju.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Zanimljivo je da nitko od Sinjana niti mještana Suhača s kojima smo razgovarali o Buljevu izlasku iz zatvora i njegovoj najavi da će se vratiti u Sinj ne želi da mu se javno navede ime.

Jedini izuzetak je Buljev prezimenjak Miro, gradonačelnik Sinja iz istoga sela Suhača, ali iz druge loze.

– Ovo je jedan od najtužnijih dana za Sinj, Cetinsku krajinu i cijelu Hrvatsku pošto nas podsjeća na jedno od najmonstruoznijih ubojstava, na nevinu žrtvu naše susjede djevojke Anđele Bešlić. Svako podsjećanje na taj događaj izaziva neizmjernu tugu. Zbog pijeteta prema žrtvi i njenoj obitelji dotičnog i njegove izjave ne želim komentirati i hraniti bilo čiji ego. Svaki spomen na taj događaj u bilo kojem kontekstu osobno me jako potrese jer poznajem sve članove obitelji Bešlić kao čestite ljude. Pravosuđe se treba zapitati da li za ovako teške i monstruozne zločine treba ograničavati dužinu zatvorske kazne. Ja živim na Suhaču i znam da se o svemu ovome nerado razgovara jer je ovaj slučaj obilježio selo i cijeli cetinski kraj – kazao je Miro Bulj.

Na ponovljeni upit da prokomentira izjavu Ivana Bulja da će se vratiti u Sinj gradonačelnik Miro Bulj samo je dodao: "Sve sam rekao."

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Bi li povratak Ivana Bulja u Sinj u alkarskom gradu izazvao pojačani rizik?

U upitu upućenom PU Split novinari Slobodne Dalmacije naveli su:

"U srijedu 10. travnja s odsluženja 22 godine kazne zatvora za ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić izišao je Ivan Bulj. Nakon što je izdržao kaznu do posljednjeg dana, pred zatvorom je u izjavi novinarima ustvrdio da on nije ubio Anđelu Bešlić, da je osuđen bez dokaza te da će tražiti obnovu postupka, dodajući da će se vratiti u Sinj jer se, kako je rekao, Sinja nikada nije odrekao niti se svoje kuće odrekao.

Odsluženjem zatvorske kazne do posljednjeg dana Bulj je postao potpuno slobodan čovjek. Molim da mi za potrebe pisanja novinarskog članka odgovorite procjenjuje li policija da bi povratak Ivana Bulja u Sinj mogao izazvati pojačani rizik u alkarskom gradu, posebno uznemirenost i nekontrolirane poteze obitelji žrtve. Je li policija, u tom kontekstu, priprema pajačani nadzor. Ovo pitam pošto nam je Ivan Bešlić, otac žrtve, na pitanje da nam prokomentira spekulacije da bi se Ivan Bulj poslije odsluženja zatvorske kazne mogao vratiti u Sinj početkom prošlog ožujka mjeseca odgovorio: "Nikada nisam razmišljao o osveti. Hoće li se Ivan Bulj vratiti u Sinj ne znam. Kako bih reagirao u susretu s njim također ne znam. Zato mu poručujem kako je najbolje da me zaobilazi."

image

Anđele Bešlić

Ante Cizmic/Cropix
image

Ivan Bešlić

Ante Cizmic/Cropix
image

Ivan Bulj

Paun Paunovic/

Od Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću dobili su odgovor kojeg u cijelosti prenosimo:

"Kao što ste i naveli, svaka osoba je nakon odsluženja zatvorske kazne slobodna i kao građanin može samostalno i neometano donijeti daljnje odluke o svom životu, pa tako i gdje će živjeti. Poslovi nadzora osoba mogu se obavljati samo u strogo zakonom određenim slučajevima kada postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenog djela, ali i tada samo i isključivo temeljem obrazloženih odobrenja i naloga suda.

Međutim, policija u svakodnevnom radu razmatra i ocjenjuje različite događaje, okolnosti, činjenice i pojavnosti, te donosi zaključke što može i na koji način negativno utjecati na stanje sigurnosti u određenom području i sukladno tome poduzima potrebne mjere.

Potrebno je svakako ukazati da je svaki građanin u obvezi poštivati zakone Republike Hrvatske, suzdržati se od protupravnih ponašanja, a u suprotnom policija će kao i u svakom drugom slučaju provesti adekvatne postupke. Svaka osoba koja smatra da je oštećena kaznenim djelom ili prekršajem može osobno podnijeti prijavu u najbližoj policijskoj postaji i policija će kao u svakom slučaju provesti kriminalističko istraživanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:05