KAKO JE TO MOGUĆE?

Stručnjaci o rekorderu iz Nedelišća: ‘Običan čovjek bi s toliko promila bio na rubu smrti‘

‘Ovisnici o alkoholu bolje će se osjećati s tri promila alkohola u krvi nego kad su na nuli jer će imati apstinencijsku krizu‘

Alkotest

 Goran Sebelic/cropix/

Muškarca starog 42 godine, u nedjelju ujutro u Nedelišću su zaustavili prometni policajci, te mu izmjerili nevjerojatnih 5.24 promila alkohola u krvi. Gotovo nevjerojatno je da nije bio u alkoholnoj komi, a još neobičnije da je vozio automobil.

Prema definiciji razina alkohola u krvi mjeri se u promilima koji pokazuju kolika je koncentracija alkohola u krvi. Primjerice, 0,5 promila alkohola u krvi znači da osoba u krvi ima 0,05% alkohola, ili 0,05 grama alkohola na svakih 100 grama čiste krvi u tijelu tj. 0,5 grama alkohola na svakih 1000 grama krvi.

Prema struci, već iznad 0,3 g‰ u krvi doći će do usporavanja refleksa, sužavanja vidnog polja, smanjenje jasnoće vida, smanjenje fizičke snage, poremećaja rasuđivanja i pažnje i sličnih promjena u ponašanju. Kod razine alkohola od 1 g‰ dolazi se do stanja pripitosti koje dovodi do pojave boljeg raspoloženja, nestajanja strahova i kočnica što dovodi do potencijalno neprimjerenog rizičnog ponašanja. Ako je razina alkohola u krvi kod osobe dosegla razinu od 2 g‰, tada je osoba u pijanom stanju, bez kočnica i sputanosti te dolazi i do pojave agresivnih radnji, nepristojnosti, svadljivosti pa čak i slobodnog seksualnog ponašanja.

Razina od 3 g‰ znači da je osoba teško pijana, sužene je svijesti i pospana, a u tom se periodu često pojavljuje i povraćanje. Osoba je često iznimno nasilna, troma i nesigurna u kretnjama te ne može razgovijetno razgovarati. S četiri promila alkohola u krvi već bi osoba bila u komi, a možda i preminula.

Prema tome, kako je moguće da je čovjek s više od pet promila vozio automobil.

Pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC Zagreb, Ivan Gornik kaže da je sigurno riječ o alkoholičaru.

- Kod ljudi koji su alkoholičari i koji su stalno pod utjecajem alkohola, podiže se tolerancija na alkohol. Preko pet promila je zbilja ogromna koncentracija i da je riječ o osobi koja nije naviknuta na alkohol sigurno bi bila u komi i na rubu smrti - kaže dr.Gornik. Nadalje, pojašnjava, da se ova situacija može usporediti s ovisnicima o drogama koji također stalno podižu svoju dozu droge.

- Ovisnici o alkoholu bolje će se osjećati s tri promila alkohola u krvi nego kad su na nuli jer će imati apstinencijsku krizu. Naravno, trebaju se liječiti - govori.

Što se tiče rekordera, dr. Gornik kaže kako nema pretjeranog liječenja, već se čeka triježnjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:08