MAFIJAŠKI NAPAD U LANIŠTU

‘Sučićeva supruga je osjećala da je netko prati, promijenila je i broj, pregledavala snimke...‘

Prema neslužbenim informacijama netko je na kvaku ulaznih vrata postavio veću količinu dinamita te ga aktivirao
Eksplozija u Laništu
 Čitatelj, Srđan Vrančić/Cropix, Jutarnji list

Obračuni i jezive poruke unutar krim-miljea ne poznaju granice, a glavni akteri pritom niti ne mare za posljedice u kojima nedužne osobe mogu nastradati. U to su se uvjerili stanari kućnog broja 26 novozagrebačke ulice Lanište gdje je na trećem katu zgrade pred stanom i na ulazna vrata iza kojih je spavala žena s dvojicom sinčića, inače partnerica USKOK-ova optuženika Tomislava Sučića iz akcije "Tebra", pod okriljem noći na ponedjeljak netko postavio dinamit.

Sreća u nesreći je da je u nastalom kaosu oko 2.20 sati, koji je prouzročila detonacija, Sučićeva partnerica zadobila tek lakše ozljede nosa, dok su njezini školarci prošli neozlijeđeni.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o većoj količini dimanita ostavljenog ispred protuprovalnih vrata stana, ali i obješenog na kvaku vrata, koja je odmah nakon aktivacije uništila cijeli stan i lift preko puta, ali i vrata (pre)ostalih devet stanova na katu. Ujedno je od jačine detonacije došlo do izbijanja kompletnog prozora s okvirima iz ležišta u stanu Sučićevih pa su popucala i stakla na poslovnici RBA koja se nalazi u prizemlju zgrade, a sve do razine -3 garaže oštećena su i vrata lifta.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Vijest o strahoti na Laništu Tomislav Sučić je dočekao na dva kilometra udaljenosti, u istražnom zatvoru zagrebačkog Remetinca. Tko je i zašto postavio paklenu napravu želeći lišiti života Sučićevu odabranicu i sinove, intenzivno pokušavaju raspetljati zagrebački kriminalisti.

- Prestravio sam se kad sam čuo eksploziju. Buđenje kao u horor-filmu. Sjurio sam se niz stepenice prepune dima da vidim što je, a kad ono na trećem katu čista strava. Uništen lift, a preko puta protuprovalna vrata stana težine i do 80-ak kilograma bila su kompletno izbijena iz zida. Rasprsnula su se s tolikom lakoćom kao da je netko otpuhao perje. Iza njih lijevo kroz hodnik u sobi sam zatekao prestravljene i u suzama dvojicu snenih dječaka te njihovu majku kojoj je krvario nos i zapomagala je, ali je na kraju rekla da je dobro. Mislila je da je eksplodirao plinski bojler. Prvo sam starijeg izvukao van, a onda sam se vratio po mlađeg. Od tolikog straha dječica nisu bila ni svjesna što se dogodilo.

image
eksplozija lanište 26

Smjestili smo ih u auto na parkiralištu da budu na toplom i sigurnom. Nakon toga sam se vratio u zgradu ugasiti plin i iskopčati vodu. Ujedno sam kucao od vrata do vrata da vidim ima li još ozlijeđenih. Nemojte da sad ispadne da sam spašavao sve stanare. Nisam, jer nisam ja Batman, nego sam se trudio uvjeriti da nema još ozlijeđenih. Iskreno, ni sam ne znam kako sam reagirao u panici koja je i mene preplavila jer smo prvo mislili da je potres s obzirom na to da se zgrada zaljuljala - ispričao je za Jutarnji list Jurica Maršić, predstavnik suvlasnika zgrade, koji je prvi pritekao u pomoć obitelji Sučić.

Na upit je li proteklih dana primijetio da mu se kroz stubište ili podzemne garaže vrzmaju nepoznati ljudi, kaže da nije, no nada se da će snimke nadzornih kamera koje je ustupio policiji, kao i cjelokupni videonadzor u cijelom kvartu pomoći u rasvjetljavanju slučaja.

image
eksplozija lanište 26

Velika šteta

- Materijalna šteta je golema. Oštećenja je puno, vodovodne instalacije su uništene, voda se nije mogla zatvoriti na brojilima pa smo je morali zatvoriti u cijeloj zgradi. Iako se spekulira o narušenoj statici zgrade, vjerujem da je to paušalna govorancija bez ikakvih dokaza. Zaprašile su se diletacije, a u zgradi su armirano-betonski zidovi s dvostrukom armaturom. Nije nas strah novih napada jer je napravljeno to što je napravljeno. Idiotizam neviđenih razmjera jer počinitelj nije gledao razmjer i kolateralne žrtve, nego je namjerno želio ubiti gospođu i djecu. Prestrašno - zaključio je predstavnik suvlasnika, napominjući da su se neki stanari nakon svega sklonili kod drugih susjeda, a neki kod obitelji.

image
Predstavnik stanara

Izvor koji je želio ostati anoniman otkrio nam je da je protekla dva tjedna Sučićeva partnerica proživljavala kalvariju. Osjećala je da je netko prati, s nelagodom se javljala na telefonske pozive, a navodno je promijenila i broj telefona. Zbog toga je detaljno pregledala snimke nadzornih kamera garaže, ali, kako neslužbeno doznajemo, nije uočila nikoga sumnjivog. No, loš osjećaj pokazao se istinitim na najgori mogući način. Upućeni u problematiku sumnjaju da je postavljanjem dinamita ispred vrata stana poslana poruka njezinu suprugu.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Policijska zaštita

I dok se čeka službeno policijsko priopćenje što je utvrđeno kriminalističkim istraživanjem i jesu li na tragu počinitelju i naručitelju stravičnog događaja, koji je opetovano unio nesigurnost u cijeli kvart, Sučićevoj supruzi i djeci bit će pružena zaštita. Sanacija štete u samoj zgradi potrajat će neko vrijeme, stanari će još danima biti bez vode i plina, a štetu je pretrpjela i banka u prizemlju, u kojoj je došlo do manje poplave te su popucala stakla izloga.

image
eksplozija lanište 26

Poruka pritvorenom Sučiću: 'Bolje ti je da šutiš!' Što radi policija?

Zbog postavljanja dinamita u stubište s 50 stanova i prepuno ljudi, svi su zagrebački kriminalisti na nogama. Mjesto očevida obišao je i policijski pas za detekciju eksploziva koji je pronjuškao cijelo stubište kako bi se otklonile još eventualne skrivene opasnosti u razrušenim dijelovima zgrade.

Paralelno s time, dio ekipe kriminalista obilazio je po cijeloj ulici sva stubišta, kafiće, kladionice, pekarnice i tvrtke u potrazi za nadzornim kamerama koje su možda "uhvatile" počinitelja ili više njih u bijegu, a netom prije same detonacije. Također, kamere postavljene na izlogu poslovnice RBA možda su zabilježile ulazak nepoznate osobe u sam ulaz kućnog broja 26 Laništa, međutim, istražiteljima je otegotna činjenica da se u to stubište može ući i sa stražnje strane zgrade kroz prolaz i gdje je noću slaba osvijetljenost.

- Lanište je cijelo pod nadzornim kamerama. Bolje i od samog Big brothera tako da sam uvjeren da će počinitelja naći kroz rekonstrukciju baš kao što se svako malo otkrivaju i uhićuju pljačkaši banaka i kioska - otkriva nam susjeda Sučićevih.

Točna pozadina eksplozije i dalje je nepoznata. Sučić se od srpnja 2019. nalazi u pritvoru zbog sudjelovanja u krijumčarenju 16 tona marihuane i paleži većeg broja automobila, a u kriminalnom podzemlju se kao neka vrsta upozorenja obično pale automobili. No, ova zastrašujuća poruka s postavljanjem dinamita koji je raznio cijeli jedan kat zgrade i prilikom koje se netko odlučio dirnuti u nečiju obitelj, korak je dalje i znači samo jedno: 'Bolje ti je da šutiš'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 20:52