SLUČAJ PRODAJE STANOVA BRANITELJIMA

Sud: Bivši pomoćnik ministra Matića ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Bivši pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, osumnjičen da je od čelnika varaždinske građevinske tvrtke Stanoing primao mito, ostat će u istražnom zatvoru još mjesec dana kako ne bi utjecao na petnaestak svjedoka koji u istrazi još nisu ispitani.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić Mikuliću je produljio istražni zatvor, u kojem je od 28. prosinca prošle godine.

Po riječima njegova odvjetnika Mate Matića USKOK je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tražio produljenje istražnog zatvora za dva mjeseca, no njihov je zahtjev tek djelomično prihvaćen.

Mikulića, koji je razriješen nakon otkrivanja afere, sumnjiči se da je od 2005. pa do uhićenja od članova uprave i suvlasnika Stanoinga tražio 250.000 eura mita, a zauzvrat im pomogao da se ta tvrtka odabere kao prodavatelj stanova za branitelje na području Varaždina. Za te usluge u 2005. i 2006. godini navodno mu je isplaćeno 50.000 eura mita, potom je od 2008. do uhićenja tražio još 200.000 eura.

Osumnjičeni je u Ministarstvu branitelja radio od 2000. a cijelo se vrijeme bavio pravnim i stambenim poslovima.

Nakon njegova uhićenja ministar Predrag Matić izjavio je da je "malo zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja". Mikulićeva je obrana, pak, tu izjavu doživjela kao ministrovu osudu čovjeka koji je tek u istražnom postupku.

Tvrtka Stanoing široj je javnosti postala poznata u veljači prošle godine kada su njezin vlasnik i bivši direktor Eduard Brumen, njegov sin Hrvoje, te bivša direktorica Ivanka Strmečki i još tri osobe uhićeni zbog sumnje u gospodarski kriminal "težak" nekoliko desetaka milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:59