PRESUDA

Sud donio odluku u postupku protiv oca Ivana Perišića: ‘Ante je po tisućiti put lagao...‘

Ante Perišić je posudio 22.500 kuna od Branimire Vlašić pod izlikom da je novac za sinovu karijeru
Ivan Perišić
 Damir Krajač/Cropix

Poslovni krah i nagomilana novčana dugovanja Ante Perišića, oca našeg proslavljenog reprezentativca i igrača milanskog Intera Ivana Perišića, nisu nepoznanica, međutim, zbog pozajmice koju je Perišić stariji uzeo od bivše djelatnice jedne banke, to se pretvorilo u sudsku bitku u koju je "upleten" i nogometaš.

Zbog duga od 22.500 kuna koje je Ante Perišić posudio 2012. od Branimire Vlašić koja je dvije godine kasnije umrla, prema presudi splitskog Općinskog suda nasljednici pokojne, Lorni Vlašić, mora vratiti taj iznos uvećan za kamate. Također, nogometašev otac mora joj nadoknaditi i 6875 kuna parničnog troška, a sud je odbio ostatak tužbenog zahtjeva koji obuhvaća i Ivana Perišića, da bi solidarno namirio očev dug. Zbog potonjeg, pak, Lorna Vlašić mora nadoknaditi 5600 kuna troškova nogometašu.

Sve je počelo 5. ožujka 2012. godine kad je u dobroj namjeri Branimira Vlašić Perišiću posudila 22.500 kuna u gotovini i to za troškove "koji su trebali poslužiti Ivanu za podmirenje obveza koje je imao kao profesionalni sportaš", rekao je. Njih je upoznao pokojni bankar Andrija Renić, a kako se dugovanja ne zaboravljaju, pogotovo ne u tolikom iznosu na koji je trebala biti dodana kamata, majka i kći Vlašić u listopadu 2014., dva mjeseca prije Branimirine smrti, zaključile su ugovor o cesiji.

Prolongirao povrat

U tužbi se navodi da se Branimira Vlašić nakon isteka roka za vraćanje zajma nekoliko puta obraćala pisanim i usmenim putem Anti Perišiću koji je, pak, stalno prolongirao povrat, priznajući dugovanje. Isto je bilo i nakon njezine smrti kad se pozivao dalje na sina Ivana. Nasljednica potraživanja dugovanja osim tužbe je podnijela i prijedlog za osiguranje određivanjem privremene mjere da se opterete Perišićeve oranice i voćnjak u Donjoj Podstrani. Ugovor o pozajmici između Perišića i Branimire Vlašić nije bio sklopljen u pisanoj formi.

U odgovoru na tužbu Ante Perišić se usprotivio tužbenom zahtjevu, posebno u dijelu koji je obuhvatio i sina, jer napominje da Ivan prema tužiteljici nema nikakvih dugovanja stoga što je u vrijeme posudbe zarađivao kao nogometaš. Pritom zaključuje da je Ivana navela u tužbi jer "zna da živi u Italiji pa se nadala da će sud donijeti presudu zbog ogluhe".

- Nisam upoznat sa 22.500 kuna pozajmice svoga oca Ante. U tužbi se navodi da je pozajmica trebala meni za podmirenje sportskih troškova. Ali ja sam te 2012., u vrijeme posudbe, igrao za Borussiju iz Dortmunda i zarađivao sasvim dovoljno za sebe i obitelj. Neki od podataka o mojim prihodima javno su dostupni na internetu. Istaknuo bih još da sam od 2008. pa do danas vratio mnogo očevih dugova i sve to mogu dokumentirati - odgovorio je Ivan Perišić na tužbu koja je stigla i na njegovo ime.

Pusta obećanja

Nakon podizanja tužbe 2018., godinu poslije uslijedila je nepravomoćna presuda kojom sud odbija tužbeni zahtjev i nalaže B. Vlašić podmirenje sudskih troškova. Na tu se odluku B. Vlašić žalila pa je viši sud presudu ukinuo i vratio sve na početak.

- Branimira je dva puta odlazila za Split kako bi se našla s Antom, ali je on izbjegao susrete. I Lorna mi je jednom rekla da je Ante stupio s njom u kontakt i rekao da stiže Ivan kako bi riješio dug te da će se naći na Cvjetnom. Bila je vesela i optimistična pa je čak pripremila za Ivana izjavu da nema više dugovanja prema njoj. Na kraju mi je Lorna rekla da je Ante po tisućiti put lagao - rekla je Snježana R. koja je više puta svjedočila telefonskom razgovoru Branimire i Ante.

Višnja L. se prisjetila kako je na proljeće 2013. s Branimirom bila na kavi na trgu u Zagrebu.

- Pojavio se jedan čovjek, razgovarali su u šiframa. Nisam razumjela što govore, da bi mi kasnije rekla da mu je pozajmila novac za njegova sina jer je bila slaba na djecu, pogotovo nakon što je i sama izgubila sina i nikad se nije oporavila. U jesen te godine nas dvije smo išle na Hvar, a putujući prema Splitu, rekla mi je da će se naći s Antom Perišićem da joj vrati novac. Čekale smo ga u splitskom kafiću, ali nije došao - otkrila je Višnja L.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:38