PRVA TAKVA ODLUKA

Sud donio presedansku odluku u slučaju partnera balkanskog narko bossa: ‘To je zakoniti dokaz!‘

O dokazima pribavljenima iz šifriranih aplikacija Sky i Anon u velikom dijelu ovisi još nekoliko USKOK-ovih predmeta u Hrvatskoj

Specijalci dovode Petra Ćosića na sud u Zagrebu

 Screenshot Jutarnji

Kako neslužbeno doznajemo, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je odlučilo kako su razgovori preko aplikacije Sky ECC u slučaju Petra Ćosića, optuženog za krijumčarenje oko tone kokaina te naručivanja ubojstva Milana Milovca u Ekvadoru 2020., zakoniti dokaz.

Obrana je tražila da se razgovori okrivljenika koji su vođeni preko Skyja izdvoje, smatrajući da je takav način uzimanja šifriranih razgovora suprotan ustavnim pravima okrivljenika, međutim sud ju je odbio.

Na ovu odluku obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud.

Premda je istražni sudac Županijskog suda u Splitu već ranije u jednom predmetu odlučio kako je komunikacija preko Skyja zakonit dokaz, ta je odluka donesena tek u fazi istrage. Odluka Županijskog suda u Zagrebu prva je takva odluka koja je donesena nakon što je podignuta optužnica.

Budući da će da o žalbi obrane u slučaju Petra Ćosića odlučivati Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, najviša sudska instanca za redovne pravne ljekove u Hrvatskoj, jasno je zbog čega je ova odluka presedanska.

Osim u slučaju Petra Ćosića, o dokazima pribavljenima iz aplikacija Sky i Anon ovisi u velikom dijelu još nekoliko USKOK-ovih predmeta u Hrvatskoj.

Riječ je o predmetu protiv Viktora Milakovića za postavljanje bombi na Laništu te o predmetu protiv Marka Grzunova i Josipa Keruma, nećaka Željka Keruma, koje se tereti za međunarodno krijumčarenje droge, odnonsno oružja.

Podsjetimo, Petar Ćosić zvani Šarac (52), inače desna ruka crnogorskoga narkobossa Darka Šarića, nalazi se u istražnome zatvoru od travnja prošle godine kada su ga policija i USKOK osumnjičili da je zajedno sa Šarićem, koji se nalazio u srbijanskom zatvoru, u Europu prokrijumčario 1,5 tona kokaina, kao i da su naručili ubojstvo svojega poslovnoga partnera, s kojim nisu bili zadovoljni u dalekom Ekvadoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:43