SUĐENJE AMERIČKOJ DRŽAVLJANKI

Sud je samo na prijevod spisa o Vanessi Raney potrošio 26.019 kuna

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Nakon četveromjesečne pauze, koliko je trajalo psihijatrijsko vještačenje te prevođenje na desetke stranica dokumentacije iz spisa s hrvatskog na engleski jezik, iz Zatvorske bolnice u Zagrebu s lisicama na rukama i stopalima omotanima u gaze dovedena je na Općinski kazneni sud Vanessa Raney (41), Amerikanka optužena za maltretiranje profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Primila optužnicu

Vještačenje je pokazalo da je Raney neubrojiva pa je došlo do promjene činjeničnog opisa, na što je optužena rekla sutkinji Jasni Zoretić Rendulić da se ne želi očitovati o krivnji i da nije primila novu optužnicu. Na to se “uhvatila” i njezina odvjetnica Ljiljana Mandeka, rekavši da ni ona nije primila primjerak nove optužnice pa je zatražila stanku od 15 minuta ne bi li se konzultirala s branjenicom oko nove optužnice, kao i oko pitanja koja planira postaviti svjedocima u sudnici.

Sutkinja im je, međutim, podastrla dokaze da je Raney primila optužnicu u zatvorskoj bolnici jer je u spis stigla dostavnica koju je Amerikanka osobno potpisala ljetos. Nakon kratke stanke tijekom koje je odvjetnica proučila optužnicu na hrvatskom, a Raney na engleskom jeziku, umjesto da se nastavi suđenje, došlo je do novog prekida postupka jer su obje zatražile izuzeće sutkinje.

Tek slijedi račun

- Onemogućujete nam da se pripremimo. Nije nam omogućeno dovoljno vremena da se pripremimo za pitanja za saslušanje svjedoka s obzirom na opširno izmijenjenu optužnicu - napomenula je odvjetnica Mandeka ishodivši odgodu rasprave do odluke predsjednika suda koji treba odlučiti o izuzeću sutkinje.

Dosad je u ovom zagrebačkom postupku na suđenje Vanessi Raney potrošeno na desetke tisuća kuna. Točnije više od 26 tisuća kuna dosad je utrošeno na prijevode dokumentacije iz spisa, na posljednji vještački nalaz s prijevodom 11.700 kuna, a obrana po službenoj dužnosti tek će na kraju ispostaviti svoj račun. A kada se tome pridoda i nedavno podignuta osječka optužnica protiv Raney, ukupni troškovnik koji bi mogao dosegnuti i 100 tisuća kuna te pasti na račun poreznih obveznika.

Podsjetimo, Raney je proljetos skončala u zagrebačkom zatvoru nakon što je mjesecima izbjegavala hrvatsko pravosuđe i ignorirala sudske pozive zagrebačkog suda, a napad na policajca u Bilju, kojeg je sredinom svibnja porezala nožićem po vratu te ga pokušala ubiti, dogodio se u trenutku kada je bila privođena po sudskoj tjeralici.

Očajna profesorica

Cijeli taj epilog odvio se nakon što je očajna profesorica Croaticuma Banković-Mandić u nekoliko navrata istupila u medije ne bi li konačno zaustavila beskonačne pozive i šaroliki spektar uvredljivih poruka koje joj je slala bivša studentica Raney. Vidjevši da se o njoj piše, Raney je pobjegla na istok zemlje, a gostoljubivi Slavonci, koji su se s njom družili od Osijeka pa do Kopačeva i Bilja, u njoj su vidjeli veselu čudnovatu strankinju koja govori hrvatski i zna hrvatske pjesme i običaje. Tamo je promijenila frizuru - ošišala se na kratko i kosu ofarbala u crveno.

SAD tražio uhićenje

O Raney su, inače, do tog dramatičnog uhićenja zabilježenog kamerama, hrvatske institucije vrlo malo znale. U Hrvatskoj nema reguliran status stranca, pa je sredinom 2015. podnijela zahtjev za odobrenje privremenog boravka iz humanitarnih razloga, navodeći da “strahuje od bivšeg partnera koji je zlostavlja još od 2003.”. Na to zlostavljanje uzvratila mu je 2011., kada mu je zaprijetila smrću, pa su njezino uhićenje zatražile i Sjedinjene Američke Države.

No zbog neispunjavanja uvjeta - jer nije dokazala svrhu privremenog boravka u RH i jer je SOA zaključila da predstavlja opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost temeljem američkog izvješća - Raney je odbijen zahtjev. Određeno joj je protjerivanje iz Hrvatske i zabrana ulaska u zemlju u trajanju od tri godine. Umjesto da promptno napusti teritorij Hrvatske, Raney se tužbom obratila Upravnom sudu, a trenutačno mjesto boravka joj je BOLS (zatvorska bolnica).

U neubrojivu stanju zarezivala nožem policajca po glavi i vratu

Prema promijenjenoj optužnici zagrebačkog tužiteljstva, Raney je od veljače 2016. do 17. ožujka ove godine uslijed sumanutog poremećaja od kojeg boluje, zbog čega nije mogla shvatiti značenje svojeg djelovanja, zagorčala život profesorici Croaticuma odaslavši joj stotine uvredljivih i vulgarnih poruka s raznih brojeva mobitela. Za razliku od prvotne optužnice, kojom se tražila uvjetna osuda, tužiteljstvo sada traži da joj se odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Osječka optužnica, pak, zbog pokušaja ubojstva policajca kojeg je u neubrojivom stanju u policijskom automobilu u baranjskom Bilju pokušala ubiti zarezujući ga po vratu, glavi i desnoj šaci nožićem, tek se treba potvrditi, nakon čega će joj početi suđenje. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:20