HARAO PO TRGOVINAMA

Sud mu povisio kaznu za 15 razbojništava i prijetnji: U zatvor će ipak na pet i pol godina

Nešto više od 79.000 kuna novac koji je pritom ukrao mora uplatiti u proračun

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

Umjesto četiri godine i 10 mjeseci Amir Akiki (43), rođeni Makedonac s istarskom i karlovačkom adresom provest će u jednoj od hrvatskih kaznionica pet i pol godina zbog serije od 15 razbojništava koje je uz prijetnju nožem, pištoljem te primjenom sile i uz prijetnje odradio po Zagrebu 2017. godine. Odlučio je to nedavno Visoki kazneni sud RH uvaživši žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu za koje je prvostupanjska kazna, za tog starog policijskog znanca, bila premala. Nešto više od 79.000 kuna novac koji je pritom ukrao mora uplatiti u proračun 15 dana od pravomoćnosti presude ili mu prijeti ovrha.

"Okolnost da je optuženik u kraćem vremenskom razdoblju od siječnja do studenog 2017. počinio čak 15 imovinskih djela koristeći u sedam navrata nož, u tri navrata pištolj te u pet navrata fizičku silu i prijetnju žrtvama, čime je iskazao visok stupanj brutalnosti i upornosti u kriminalnoj aktivnosti i to isključivo prema ženama za koje je znao da mu se neće suprotstaviti ni omesti ga u ostvarenju kaznenih djela, prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio prilikom izricanja kazne. Nije cijenjena dovoljno niti okolnost da je optuženikovo priznanje uslijedilo tek nakon podignute i potvrđene optužnice što ukazuje koliko je bio svjestan svog procesnog položaja i izgledne kazne te je zapravo kalkulirao da bi za sebe ostvario blaže kažnjavanje", naveo je među ostalim Visoki kazneni sud u svojoj odluci te je osuđenom muškarcu odmah određen i obligatorni istražni zatvor jer je kazna veća od pet godina.

Val razbojništava kojima je Akiki utjerivao strah u kosti započeo je 5. siječnja 2017. oko 12.20 sati u trgovini Plus market koju je olakšao, nakon što je zaprijetio nožem, za 3666 kuna. Zatim se 18. siječnja okomio na djelatnicu trgovine Jagoda na Savskoj cesti gdje je po ulasku u prodajni prostor pritisnuo tijelom prodavačicu uza zid te nož usmjerio prema njezinom vratu rekavši joj: ‘Daj novac‘. Usput joj je zaprijetio i da će nauditi njezinoj djeci nakon čega je pobjegao u nepoznato s cigaretama i novcem. Oko 8000 kuna Akiki je "zaradio" uz prijetnju skalpelom u Konzumu u novozagrebačkom Sigetu, a svega 800 kuna zaradio je u razbojništvu u Konzum na Maksimirskoj 11. travnja. Prvo je fingirao da želi kupiti cigarete plavi Walter pa je na pult stavio dvije novčanice po 20 kuna, a čim je dobio cigarete i prodavačica otvorila blagajnu počeo je grabljati novčanice iz iste. Trgovkinji je zaprijetio da će ju ispikati nožem jer ga je u toj nastaloj nemoći i preplavljena strahom vukla za prsluk pa se prestravljena žena odmaknula. Sredinom svibnja u Konzumu u Ulici Đalskog Akiki je, pak, mahao nožem dok je kupovao vodu da bi na kraju, nakon što je odgurnuo djelatnice, uzeo iz blagajne 6700 kuna.

S pištoljem je, pak, prema optužbi 30. kolovoza navečer ušetao u Spar u Središću te ga je, prišavši s leđa zaposlenici, prislonio joj na tijelo tražeći "pare, brzo!", tako da je na kraju uspio ukrasti 9537 kuna. Povratak u Konzum u Ulici Đalskog 5. listopada navečer bio je plodonosniji od prvog posjeta za Akikija jer je, nakon što je zaprijetio djelatnicama te im naredio da otvore blagajnu, uspio ukrasti 14.155 kuna. S njima je čak vodio i kratki dijalog tako što je jednoj rekao: "Briši mala" čim mu je otvorila blagajnu, dok je na izlazu iz trgovine s plijenom im poručio: "Ne do ti Bog da zovete policiju".

Dramatično je bilo i 23. listopada navečer kad je ušao u Muller na Volovčici. Po ulasku u trgovinu držao je pištolj u ruci koji je prethodno repetirao u prodavačicu i rekao joj: "Otvori blagajnu ili ću pucati". Krajem studenog je posjetio u pola bijela dana Konzum u Deanovićevoj ulici. Prišao je prodavačici koja je slagala kolica za robu uz ulazna vrata. U nju je usmjerio nož i prisilio ju da krene prema blagajni za kojom je bila druga prodavačica i kojoj je prislonio nož uz rebra.

"Ja sam tu iz kvarta, ništa ne poduzimajte! Sve vas znam" – grlato je zaprijetio ženama u trgovini i potom iz blagajne ukrao 4020 kuna.

U sudnici se optuženi Akiki posuo pepelom te priznao počinjenje kaznenih djela.

- Žao mi je što sam to počinio i kajem se radi toga. Ujedno se ispričavam svima kojima sam nanio bol i strah svojim ponašanjem – izustio je skromno optuženi u sudnici odbivši odgovarati na pitanja.

Kao olakotno, prvostupanjsko sudsko vijeće mu je uzelo u obzir priznanje djela, kajanje i žaljenje, ali i to što se ispričao oštećenima. Otegotna mu je, pak, njegova ranija osuđivanost za isti spektar kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:33