ŠTO JE AUTO KRIV?

Sud naredio policiji da unište VW Passat koji je služio za šverc dva kilograma kokaina

Isti sud osudio je Gorana H., od kojeg je navedeno vozilo prethodno bilo i oduzeto, na dvije godine i tri mjeseca zatvora

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/CROPIX

- Uništite VW Passat s pripadajućim kontakt ključem i prometnom dozvolom - naložio je to novozagrebački Općinski sud MUP-u pod čijim se nadzorom od 5. prosinca 2019. na čuvanju nalazi vozilo koje je, sad već pravomoćno osuđenom dileru, poslužilo za prijevoz dva kilograma kokaina.

Taj isti sud je u provedenom postupku osudio Gorana H., od kojeg je navedeno vozilo prethodno bilo i oduzeto uz potvrdu o oduzimanju, na dvije godine i tri mjeseca zatvora. A osim robije, sud mu je izrekao i sporednu novčanu kaznu od 336 dnevnih iznosa pa je kazna dosegla iznos od 75.000 kuna.

Riječ je o VW Passatu daruvarskih oznaka u vlasništvu Porsche leasinga, a na korištenju kod jedne zaprešićke tvrtke koja se, pak, prema javno dostupnim podacima nalazi na popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.

Razlog uništenja vozila? Prema članku 79. st.2. Kaznenog zakona propisano je da se predmeti i sredstva koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje kaznenog djela mogu oduzeti, a stavkom 6. istog članka zakona propisano je i da sud može naložiti uništenje oduzetog predmeta odnosno sredstva.

Kroz sudski postupak je utvrđeno da su osumnjičenog muškarca policajci zatekli kako u VW zagrebačkih oznaka, točnije u putnoj torbi, drži dva paketa kokaina teška 2004 grama, a koja je prethodno prema dogovoru i za naknadu od 500 eura preuzeo od nepoznate osobe i pristao da je radi daljne prodaje preveze od Zagreba do Karlovca.

No iz iskaza njegova poznanika N. J. na kojemu se temelji konačni osuđujući pravorijek, proizlazi da se on u trenutku kad je uhićen s Goranom H., koristio njegovim Golfom u kojem nije bilo droge, a da je drogu u putnoj torbi dovezao u plavom Passatu Goran H. prebacivši je potom u svoj Golf.

Iz policijske potvrde o privremenom oduzimanju predmeta Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iščitava se da je Passat oduzet zbog posebno izrađenog spremnika iz stražnjeg sjedala, točnije dijela naslona i klupe zadnjeg sjedišta koji su prerađeni radi krijumčarenja predmeta kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:38