AFERA SOFTWARE

Sud odbio Gabrijelu Žalac: Poruke u kojima se spominje ‘AP‘ zakonit su dokaz!

Obrana Gabrijele Žalac zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa

Gabrijela Žalac i Josipa Rimac

 Cropix/Vesna Veselić

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskoga suda kojim predsjedava sutkinja Tamara Pleše odlučilo je danas kako je komunikacija bivše državne tajnice Josipe Rimac s bivšom ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) Gabrijelom Žalac, u kojoj između ostaloga spominju "AP"-a, zakonit dokaz.

- Optužno vijeće odbilo je prijedlog obrane za izdvajanje SMS-ova u ovom postupku - rekla je novinarima europska tužiteljica Sani Ljubčić.

Na ovu odluku nezadovoljna strana imat će pravo žalbe Visokom kaznenome sudu (VKS).

Podsjetimo, za danas je bila zakazana odluka u nastavku sjednice optužnoga vijeća u predmetu koji je Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) pokrenuo protiv Žalac i još troje okrivljenika u tzv. Aferi Software. EPPO je kao jedan od dokaza u optužnici u tom predmetu koristio komunikaciju iz mobitela Josipe Rimac kojega je USKOK ranije oduzeo od Rimac kada su je u svibnju 2020. uhitili u aferi Vjetroelektrane.

Obrana Gabrijele Žalac, ali i drugih okrivljenika u aferi Software, zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa kao nezakonita smatrajući da je taj dokaz uzet iz drugog predmeta te da u predmetima protiv Rimac uopće još nije odlučeno je li taj dokaz zakonit.

Europski tužitelji optužuju Žalac, bivšega ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, te informatičare i poduzetnike Mladena Šimunca i Marka Jukića da su, kako bi pogodovali Šimuncu, za ministarstvo kojemu je Žalac bila na čelu, nabavili skupi i nepotreban software oštetivši Ministarstvo i Europske fondove za 1,3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:08