OKRŠAJ U VINKOVCIMA

SUD ODBIO ODREDITI PRITVOR TINEJDŽERU KOJI JE SKORO UBIO MLADIĆA U MASOVNOJ TUČNJAVI Ivan Mikuljan je u induciranoj komi, i dalje se bori za život

 
 Facebook, Hanza Media

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Vukovaru odbio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru da se 19-godišnjaku iz Mirkovaca, osumnjičenom za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede Ivanu Mikuljanu (21) iz Andrijaševaca, za čiji se život liječnici u KBC-u Osijek i dalje bore, odredi istražni zatvor. Sudac je osumnjičenome odredio samo mjere opreza, a iz ODO-u su najavili žalbu na ovakvu odluku suca.

ODO je, inače, otvorilo istragu zbog ovog događaja, a njom su obuhvaćena osmorica mladića u dobi od 18 do 23 godine s područja Vinkovaca zbog sudjelovanja u tučnjavi prošloga tjedna koja je rezultirala teškim ozljeđivanjem Mikuljana. Protiv petorice maloljetnika, pak, vodit će se poseban predmet sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež.

Podsjetimo, Policijska postaja Vinkovci podnijela je protiv 19-godišnjaka iz Mirkovaca kaznenu prijavu zbog nanošenja osobito teške tjelesne ozljede Mikuljanu te protiv 17-godišnjaka iz Mirkovaca zbog pokušaja teške tjelesne ozljede na štetu 17-godišnjaka iz Rokovaca. Riječ je, inače, bila o dogovorenoj tučnjavi. U priopćenju ODO-a, naime, navodi se kako je prvookrivljeni 19-godišnjak sa svojim prijateljima iz Mirkovaca i Jarmine (petorica mladića u dobi od 18 do 23 godine i trojica maloljetnika), radi osvete zbog prethodnog sukoba u Rokovcima, putem društvene mreže dogovorio fizički obračun sa petoricom mladića iz Andijaševaca i Rokovaca među kojima su bili i Mikuljan te njegov 17-godišnji krizmani kum, koji je lakše ozlijeđen.

-Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni stisnutom šakom zadao udarac u predjelu lica 21-godišnjaku pri čemu je ovaj pao na tlo i zatiljkom udario u betonsku podlogu te zadobio teške i po život opasne ozljede. Preostali okrivljenici, osnovano se sumnja, sudjelovali su u navedenoj tučnjavi odnosno međusobno su si zadavali udarce nogama i rukama te stojeći u neposrednoj blizini pružali podršku članovima svoje grupe u obračunu sa suprotstavljenom grupom. Postoji osnovana sumnja da je ispitani maloljetnik (2001.) tijekom navedene tučnjave, u cilju da teško tjelesno ozljedi drugog maloljetnika (2001.), zadao mu dva udarca u glavu, uslijed kojih je ovaj pao na tlo, nakon čega gdje mu je zadao još pet udaraca nogom u predjelu desnog ramena i leđa zadavši mu tjelesne ozljede, priopćili su iz ODO-a.

Mjere opreza, inače, određene su i osumnjičenom 17-godišnjaku.

Ozlijeđeni Mikuljan i dalje je u induciranoj komi, nakon što je u nedjelju navečer imao još dva operativna zahvata u predjelu mozga. Život mu je još uvijek ugrožen.

Priopćenje DORH-a

Na temelju kaznene prijave Policijske postaje Vinkovci protiv prvoosumnjičenika (1999.) zbog kaznenog djela osobito teška tjelesna ozljeda iz čl. 119. st. 3. u svezi st. 1. i čl. 118. st. 1. Kaznenog zakona, i prema maloljetniku (2001.) zbog kaznenog djela pokušaj teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona te protiv osmorice osumnjičenika (1996., 1999., 1998., 2000., 2000., 1997., 1999. i 1995.) i prema pet maloljetnika (2001., 2000., 2002., 2002. i 2001.) zbog kaznenog djela sudjelovanje u tučnjavi iz čl. 122. st. 1. Kaznenog zakona, ovo državno odvjetništvo je provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja prvoosumnjičenika te je na prijedlog ovog državnog odvjetništva pred sucem za mladež Općinskog suda u Vukovaru ispitan maloljetnik, nakon čega je ovo državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osam okrivljenika, a u odnosu na prijavljene maloljetnike će se u posebnom predmetu postupiti sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež. (28. 8. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 22. kolovoza 2018. u 01,42 sati u Vinkovcima prvookrivljenik; nakon što je prethodno sa svojim prijateljima (od drugookrivljenika do šestookrivljenika) i tri prijavljena maloljetnika, radi osvete zbog prethodnog sukoba u Rokovcima, putem društvene mreže dogovorio fizički obračun sa sedmookrivljenikom i osmookrivljenikom, žrtvom i drugom dvojicom prijavljenih maloljetnika, u cilju da teško povrijedi mušku osobu (1997.) koja je bila u društvu sedmog i osmog okrivljenika. Osnovano se sumnja da je stisnutom šakom tom muškarcu zadao udarac u predjelu lica pri čemu je ovaj pao na tlo i zatiljkom udario u betonsku podlogu te zadobio teške i po život opasne ozljede. Preostali okrivljenici, osnovano se sumnja, sudjelovali su u navedenoj tučnjavi odnosno međusobno su si zadavali udarce nogama i rukama te stojeći u neposrednoj blizini pružali podršku članovima svoje grupe u obračunu sa suprotstavljenom grupom.

Postoji osnovana sumnja da je ispitani maloljetnik (2001.) tijekom navedene tučnjave, u cilju da teško tjelesno ozljedi drugog maloljetnika (2001.), zadao mu dva udarca u glavu, uslijed kojih je ovaj pao na tlo, nakon čega gdje mu je zadao još pet udaraca nogom u predjelu desnog ramena i leđa zadavši mu tjelesne ozljede.

Nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja prvookrivljenika, ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage za mladež Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv navedenog okrivljenika (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage odbio i okrivljeniku odredio mjere opreza iz čl. 98. st. 2. t. 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku, pa je protiv tog rješenja podnesena žalba.

Protiv ispitanog maloljetnika je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, sudac za mladež Općinskog suda u Vukovaru nakon ispitivanja odredio mjere opreza iz čl. 98. st. 2. t. 1. i 5. Zakona o kaznenom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 09:27