AFERA SOFTVER

Sud odbio žalbu Gabrijele Žalac, bivša HDZ-ova ministrica do daljnjeg ostaje u istražnom zatvoru

Riječ je o odbijanju žalbi na prvo određivanje istražnoga zatvora nakon uhićenja Žalac i ostalih prije gotovo mjesec dana

Gabrijela Žalac

 Damjan Tadic/Cropix

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odbilo je žalbe svih okrivljenika u aferi softver na određivanje istražnoga zatvora.

Dakle, i bivša ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, i bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, te vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac i Marko Jukić, protiv kojih je istragu pokrenuo Ured europskog tužitelja (EPPO), zasad ostaju u Remetincu.

Riječ je o odbijanju žalbi na prvo određivanje istražnoga zatvora nakon uhićenja Žalac i ostalih prije gotovo mjesec dana, a jedino što je izvanraspravno vijeće izmijenilo u odnosu na prvostupanjsku odluku suca istrage jest ukidanje osnove po kojoj je Petric bio pritvoren i zbog opasnosti od ponavljanja djela, tako da sada ostaje u Remetincu, kao i troje ostalih - samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Naime, sudac istrage istražni je zatvor protiv Žalac, Šimunca i Jukića odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a protiv Petrica i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Ključno je da je Petric u tom trenutku, za razliku od ostalih troje osumnjičenika, jedini bio državni dužnosnik odnosno ravnatelj agencije, a upravo u njegovoj funkciji EPPO i sud su vidjeli opasnost da bi mogao ponoviti djelo. Budući da je u međuvremenu Petric razriješen dužnosti, ta okolnost je otpala.

Prvih mjesec dana istražnog zatvora istječe za tri dana te će u petak sud ponovno morati odlučivati o zahtjevu da se pritvor Žalac i ostalima produlji, no ovoga puta za još dva mjeseca. No, ako se sud bude držao stava izraženog u dosadašnjim odlukama o pritvaranju u ovome slučaju, izvjesno je da će se boravak Žalac u Remetincu produljiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:50