PRIHVAĆEN PRIJEDLOG

Sud odlučio: Magdaleni Dovečer i njenom rođaku određen je jednomjesečni istražni zatvor

EPPO je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, ranije izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje

Magdalena Dovečer

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja te je Magdaleni Dovečer i njezinu rođaku Tihomiru Pajiću odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Izjavu je nakon ročišta dao delegirani europski tužitelj u Hrvatskoj Krešimir Bačić.

EPPO je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, ranije izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a njezina rođaka Tihomira Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje.

Ured europskog javnog tužitelja je priopćio kako Dovečer sumnjiči da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ‘‘Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND‘‘, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU.

Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.

EPPO je precizirao kako Dovečer sumnjiči da je od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjere prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.

Ustrajala da rođaku dodijeli posao

Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su njih tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se Dovečer, ističe EPPO, nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.

Slijedom toga je ponudu Pajićevog obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena krajem ožujka 2021. godine.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je uprava HAMAG-BICRO-a krajem lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu RH.

Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.

Dovečer i Pajić su uhićeni u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:58