ŽUPANIJSKI SUD U ZADRU

SUD ODLUČUJE O ŽALBI DORH-a NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU HORVATINČIĆU Moguća su tri scenarija...

 CROPIX

U 11 sati 'iza zatvorenih vrata' sazvana je sjednica Vijeća Županijskog suda u Zadru, odnosno sudsko ročište u žalbenom postupku na presudu Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, a kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić (71) oslobođen krivnje za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno na svojoj jedrilici stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro iz Padove.

Podsjetimo, DORH i tužiteljica Irena Senečić podnijeli su žalbu drugostupanjskom Županijskom sudu u Zadru na presudu sutkinje Maje Šupe od 13. listopada prošle godine, kojom je nakon ponovljenog suđenja Horvatinčić nepravomoćno oslobođen krivnje za smrt bračnog para Salpietro, čija su rastrgana i unakažena tijela plutala u primoštenskom akvatoriju kod otočića Lukovika, nakon što je na njihovu jedrilicu Santa Pacienzu Horvatinčić naletio motornom jahtom Santa Marina jureći brzinom od 26,4 čvora.

Na ovom drugostupanjskom sudskom ročištu u Zadru raspravljat će se o žalbi tužiteljice Senečić, kao i o odgovoru na njezinu žalbu koju je Vijeću Županijskom suda u Zadru podnio Horvatinčićev odvjetnički tim Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen.

- Sudsko Vijeće još jednom će se upoznati sa stanjem spisa u ovom predmetu. Stranke u ovom žalbenom postupku pozvane su na zakazano ročište, ali se one nisu i dužne odazvati na njega. Vijeće može o uloženoj žalbi donijeti odluku odmah nakon održanog ročišta, ali ne mora, jer za to ne postoje točno propisani rokovi. Nakon što je donese, svoju odluku u pismenoj formi Vijeće je dužno najprije dostaviti strankama u postupku – tužiteljici, okrivljeniku i njegovim braniteljima, nakon čega će o njoj biti upoznata i javnost – kazao nam je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

- Vijeće Županijskog suda u Zadru, kao drugostupanjski sud može ukinuti oslobađajuću presudu Općinskog suda u Šibeniku za okrivljenog Tomislava Horvatinčića i vratiti spis na ponovno suđenje. Nadalje, može potvrditi oslobađajuću presudu, a može je i preinačiti, dakle donijeti osuđujuću presudu za okrivljenika. U sva tri slučaja, presuda postaje pravomoćna – pojasnio je Hrvoje Visković.

Kako doznajemo u žalbenom postupku pred Vijećem Županijskog suda u Zadru tužiteljstvo će zastupati Županijsko državno odvjetništvu u Zadru.

Za podsjetnik da je žalbu na oslobađajuću presudu Horvatinčiću DORH podnio, kako je u njoj navedeno, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom sudskog postupka. U žalbi su iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan. U odnosu na bitne povrede odredaba kaznenog postupka, tužiteljstvo smatra kako odluka suda s kojom je iz spisa izdvojena skica nesreće, a koju je Horvatinčić vlastoručno izradio i potpisao, nije na zakonu osnovana jer se ne radi o nezakonitom dokazu, a niti je sud naveo razloge iz kojih smratra da se radi o nezakonitom dokazu.

Među ostalim, tužiteljstvo smatra da je sud povrijedio i odredbe kaznenog postupka koje se odnose na provođenje vještačenja naleta Horvatinčićeve jahte na talijansku jedrilicu. Žalba je podnesena, smatra DORH nadalje, jer je Sudsko vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje budući da je zaključak kako okrivljenik nije kriv utemeljilo samo na obrani Horvatinčića da je prije sudara imao sinkopu (kratak oblik nesvjestice), a što je bio razlog zašto nije izbjegavao sudar, te je takvu obranu sud prihvatio kao istinitu i vjerodostojnu iako nitko drugi od svjedoka, osim njegove prijateljice na brodu, nije potkrijepio takvu obranu, a niti je kod njega medicinskim vještačenjem utvrđeno postojanje nesvjestice prije i u vrijeme sudara.

Podsjetimo da je Županijski sud u Zadru odlučivao o žalbama tužiteljstva i obrane presudu prvog suđenja Općinskog suda u Šibeniku od 18. Studenog 2015. Godine, a kojom je Horvatinčić bio proglašen krivim te ga je sutkinja Maja Šupe osudila na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Vijeće Županijskog suda u Zadru godinu dana kasnije ukinulo je tu prvu sudsku presudu zbog formalno-pravnih razloga, uz obrazloženje da tijekom postuška nije utvrđeno je li okrivljeni Horvatinčič bio (ne)ubrojiv u trenutku kada je velikom brzinom svojom jahtom naletio na talijansku jedrilicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:20