ZLOČINAC BEZ KAZNE

Sud potvrdio da je splitski fratar zlostavljao mladića u sakristiji, žrtvi 90.000 kn odštete: ‘Kao katolik sam uništen‘

Žrtva svećenika pedofila trebala bi dobiti 90.000 kuna kazne, a za kazneno djelo zastupila je zastara

Ilustrativna fotografija

 Cropix/afp/

Zbog trauma koje je u listopadu 1997. u dobi od 15 godina doživio kao žrtva bludničenja u sakristiji jedne splitske crkve, sada 40-godišnji muškarac će, prema nepravomoćnoj odluci Općinskog suda, od Hrvatske provincije sv. Jeronima Franjevaca konventualaca i njihova ebivšeg fratra S. G., solidarno dobiti 90.000 kuna s kamatama.

Ujedno mu moraju nadoknaditi 12.710 kuna sudskih troškova, a tužbeni zahtjev u odnosu na Splitsko-makarsku nadbiskupiju je odbijen. Zanimljivo je da bivši fratar S. G., iako je protiv njega bilo više sličnih optužbi, nikada nije kazneno odgovarao za seksualno zlostavljanje dječaka.

Provedeni izvidi

U vezi kaznenog djela bludnih radnji na štetu maloljetne osobe, splitsko tužiteljstvo provelo je izvide, ali nije pokrenulo postupak protiv bivšeg fratra zbog nastupa zastare.

Općinski sud je, pak, zauzeo stav da je građansko-pravna odgovornost šira od kaznene te je stoga dosuđen odštetni zahtjev koji će solidarno morati podmiriti Hrvatska provincija kao pravna osoba Katoličke crkve prema Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica te posrnuli bivši fratar, koji je bio član Provincije.

Agonija iz djetinjstva

Žrtva pedofilije, u ovom sudskom postupku tužitelj, kao dijete je odgajan u vjerskom duhu, a s gorčinom je opisao u sudnici Općinskog suda agoniju iz djetinjstva. U svom je iskazu detaljno opisao traumatične scene spolnog zlostavljanja u sakristiji iza zaključanih vrata, ističući da mu je fratar kasnije govorio da će sebi i obitelji napraviti sramotu ako ikome o tome progovori. Život mu se okrenuo naopačke, zbog srama je svoju tajnu čuvao za sebe, noćima nije spavao, zatvarao se u sobu, sanjao je da ga netko napada i guši, počeo je odlaziti psihijatru i završio je na lijekovima koje koristi i danas.

- To je bilo za mene vrlo šokantno i devastirajuće, ali unatoč svemu nisam napustio molitvu ni crkvu. A kad su patnje eskalirale, na sugestiju fra A. K. odlučio sam u prosincu 2011. prijaviti zlostavljanje tadašnjem provincijalu. No, zlostavljanje se nastavilo zataškavanjima, novim ponižavanjima i optužbom da od Crkve tražim novac i stan.

Svi su sve znali, skrivali i opstruirali. Tek sam 2018. doznao da se vodi kanonski postupak za pedofiliju u odnosu na prijašnju istragu zbog seksualnog zlostavljanja više maloljetnika pa je na kraju fratra koji me zlostavljao nadbiskup suspendirao 2017. nakon priznanja djela. Ujedno ga je nakon izvješća Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu Sveti Otac Franjo otpustio 28. lipnja 2018. iz reda franjevaca te mu trajno zabranio poučavanje i bilo kakav javni nastup u ime Crkve - dodao je.

Prozvani fratar odbacio je svaki vid krivnje te je tvrdio da ništa od opisanog nije napravio pogotovo jer tužitelja (žrtvu) prvi put vidi u sudnici.

- Tijekom čitavog svog obavljanja svećeničke službe vladao sam se uzorno i bio sam omiljen među vjernicima. Za njegovo ime i prezime doznao sam tek 2012., kad mi je provincijal rekao da me jedan gospodin tereti za jako ružne stvari, na što sam mu odgovorio da se želim s tom osobom suočiti. A za što me točno tereti doznao sam preko novina te sam dobio suspenziju zbog pedofilije. Pozvan sam nakon toga pred Nadbiskupiju u crkveni postupak da dam izjavu. Nikoga nisam seksualno iskorištavao niti zlostavljao, a ne sjećam se da bih s bilo kime imao seksualne kontakte. Zatražio sam razrješenje i status laika - naglasio je prozvani bivši fratar.

‘Svjestan pogrešaka‘

Na upit zašto je u svojoj zamolbi za laicizaciju naveo da je svjestan svojih pogrešaka prema žrtvama te da razrješenje traži zbog pravde prema žrtvama, odgovorio je da se "detalja ne sjeća, ali smatra da ako je pogreška nekoga zagrliti bez zle namjere, onda je pogriješio".

Fra A. N. K. ispitan je kao svjedok te je posvjedočio da je S. G. suspendiran zbog pedofilije i da je čuo pritužbe župljana o njegovu ponašanju.

- Razgovarao sam i s radnicama u samostanu. Rekle su mi da vodi dečke u svoju sobu i da je tako htio odvesti i jedno dijete s teškoćama u razvoju koje se potužilo ocu. Odmah sam zvao gvardijana, nakon čega je biskup suspendirao S. G. Osobno sam otjerao pet svećenika zbog njihovih nedjela - posvjedočio je fra A. N. K.

Na temelju provedenih dokaza i saslušanih svjedoka, sud je zaključio da se događaj u crkvi u kojoj je tada 15-godišnjak došao potražiti mir kroz molitvu doista dogodio kako je žrtva, u ovom slučaju tužitelj, navela u tužbi.

- Iako mnogi smatraju ovo mojom pobjedom, doduše nepravomoćnom, kao katolik sam uništen. Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete, to nisam zadovoljan. Novi biskup i čelnik HBK trebao bi biti pomoć i podrška najranjivijima, razgovarati sa žrtvama. Ja nemam više volju za životom, dugo već pijem lijekove. Imam lijekove. Cijeli život dokazujem da je istina - istina. Tražim biskupov prijem kao čin kršćanstva i pomoć, razumijevanje i podršku. Ovo nije moj rat s crkvom, ja nisam neprijatelj, ja sam samo rekao istinu i onda sam prisiljen ići u sudski proces. Crkva to treba cijeniti - kazao je danas za Slobodnu Dalmaciju 40-godišnji Splićanin koji je u listopadu 1997. godine bio fratrova žrtva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:33