PRAVOMOĆNA PRESUDA

Sud potvrdio presudu umirovljenom časniku HV-a: Za ubojstvo kontroverznog bankara Dedića dobio 9 godina

Ibrahim Dedić je izrešetan s najmanje dvadeset metaka iz dva različita pištolja

Suđenje Tomislavu Viktoru Basi, optuženom za ubojstvo Ibrahima Dedića

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud potvrdio je osuđujuću presudu kojom je umirovljeni časnik specijalnih postrojbi HV-a Tomislav Viktor Basa (52) osuđen na devet godina zatvora za ubojstvo kontroverznog bankara Ibrahima Dedića 1999-godine. Time je Dedićevo ubojstvo, barem što se tiče dijela koji se odnosi na neposrednoga izvršitelja pravomoćno okončan. Nikada nije utvrđeno tko su bili Basini supočinitelji u ovome zločinu, niti potencijalni nalogodavci, pa tako niti motivi Dedićevog ubojstva.

Dedić je ubijen u haustoru stambene zgrade u kojoj je živio na zagrebačkim Sveticama 3. srpnja 1999. godine oko 22,30 sati, u onome što mediji nazivaju "klasična sačekuša", a prema presudi, Basa, koji je u vrijeme ubojstva bio aktivni časnik u profesionalnim postrojbama HV-a, zajedno s još jednim nepoznatim počiniteljem, pucao je u Dedića iz kratkog oružja više puta, ubivši ga na mjestu. Dedić je izrešetan s najmanje dvadeset metaka iz dva različita pištolja - automatskoga škorpiona 7,65 mm i 9 milimetarskog HS-a, s time da iz rezultata očevida proizlazi da mu je već teško ranjenome na tlu ubojica prišao te iz neposredne blizine u potiljak ispalio tri hica iz HS-a.

image

Policijski očevid na mjestu Dedićeva ubojstva

Ranko Šuvar/CROPIX

Međutimn na mjestu događaja ostao je i trag krvi ubojice budući da je, po svemu sudeći, pri ubojstvu došlo do samoranjavanja. Ubojice su pobjegli BMW-om koji je godinu dana ranije ukraden od jednoga časnika HV-a, te su automobil ostavili parkiran u Biankinijevoj ulici pored MORH-a, poliven benzinom, no ne i zapaljen. I u navedenome BMW-u kojega ja policija pronašla pola sata nakon ubojstva pronađeni su tragovi krvi iste osobe kao i na mjestu ubojstva.

Nakon što je slučaj više od dva desetljeća bio neriješen, a onda je početkom 2020. policija identificirala Tomislava Viktora Basu kao počinitelja i to upravo temeljem DNK vještačenja krvi pronađene na mjestu ubojstva i u BMW-u. Basa je na suđenju rekao kako je bio na mjestu zločina i da je doista bio ranjen, međutim, krivnju za ubojstvo je odbacio rekavši da je pucala jedna od dvije osobe s kojima je bio u društvu, no njihova imena sudskom vijeću nije želio otkriti strahujući, kako je napomenuo, za život vlastita djeteta i obitelji.

image

Policijski očevid na mjestu Dedićeva ubojstva

Ranko Šuvar/CROPIX

"Nisam sudjelovao u ubojstvu gospodina Ibrahima Dedića niti sam pucao u njega. Samog događaja se ne mogu dobro sjetiti jer sam bio u lošem stanju od lijekova i opijata. Bio sam u Ivekovićevoj s osobama čija imena ne mogu reći zbog sigurnosti svoga djeteta i svoje obitelji. Jedna od osoba mi je rekla da mora porazgovarati s tim čovjekom, ali nisam znao da će se to desiti. Oružje ja imao nisam, niti sam ga primijetio kod drugih, ali kada sam vidio oružje kod jednog od njih, bio sam šokiran i iznenađen te sam refleksnom radnjom odgurnuo cijev oružja i u tom sam trenutku propucan kroz dlan između kažiprsta i palca desne ruke. To me zaboljelo, istrčao sam van, ne sjećam se jesu li me odnijeli do auta, ali sam na križanju s Vukovarskom izašao iz auta van i otišao kući", branio se od optužbi Basa navodeći i da je dešnjak. Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Zdravko Majerović međutim nije mu povjerovalo, te ga je osudilo na devet godina zatvora, a sada je ta presuda postala i pravomoćna. Basa se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:52