PREBLAGO OSUĐENA

Sud povisio kaznu pijanoj vozačici koja je ‘razvalila‘ terasu kafića i usmrtila omiljenog Labinjanina

Vozačici VW Pola koja je trudna, s 1.2 promila alkohola u krvi, vozilom usmrtila jednog gosta i ozlijedila još troje kazna je četiri godine zatvora

Mjesto nesreće

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te je pijanoj 28-godišnjoj vozačici VW Pola koja je vozilom uletjela na terasu kafića u Labinu i pritom usmrtila jednu te ozlijedila još tri osobe, povisio s tri na četiri godine zatvora.

Riječ je o prometnoj nesreći iz prosinca 2019. kada je Mia M. vozeći u alkoholiziranom stanju, s 1.2 promila alkohola u krvi, uzrokovala nesreću tako što je prednjim desnim kotačem automobila udarila u rubnik nogostupa s desne strane kolnika ulice i desnom stranom automobila se popela na nogostup, nakon čega je skrenula u lijevo preko prometne trake namijenjene za promet vozila iz suprotnog smjera, te prešla preko kolnika i nogostupa i s osobnim automobilom uletjela u zatvorenu terasu ugostiteljskog objekta, naletjevši automobilom na četiri osobe koje su sjedile za stolom na zatvorenoj terasi tog ugostiteljskog objekta, pri čemu je prouzročila smrt jedne osobe, teške tjelesne ozljede dvije osobe i tjelesnu ozljedu jedne osobe.

Policija je dojavu o nesreći zaprimila u 23,46 sati, a automobil je uslijed neprilagođene brzine sletio s ceste te uletio u prostor ugostiteljskog objekta "Rock caffe" u ulici Zelenice 16. Unatoč brzoj intervenciji, u vozilu Hitne pomoći preminuo je 34-godišnji Ivan Batelić zvani Pipi.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske razmotrio je po prvostupanjskom sudu sve utvrđene okolnosti prilikom odabira kaznene sankcije te je zaključio da su brojnost i priroda svih olakotnih okolnosti pravilno utvrđene po prvostupanjskom sudu (djelomično priznanje kaznenog djela, žaljenje i kajanje te iskreno suočavanje sa posljedicama počinjenog kaznenog djela, okolnost da je optuženica majka jednog mlt. djeteta starog 4 i pol godine te da je tada bila trudna i očekivala drugo dijete, kao i njezinu cjelokupnu životnu situaciju, da je kazneno neosuđivana i prekršajno nekažnjavana) kao i otegotne, da su u predmetnoj prometnoj nesreći nastradale četiri osobe - stoji uj obrazloženju nove presude.

Sud ističe i kako se ne može kao olakotnu okolnost uzeti njezino vozačko neiskustvo, odnosno činjenica da je vozački ispit položila svega mjesec dana prije nesreće.

Kako nam je tada ispričala jedna svjedokinja, na terasi omiljenog mjesta za izlaske je bilo sigurno 25 do 30 ljudi. Ivan je sa svojim društvom sjedio za stolom kada je na njih naletio VW Polo pulskih registarskih oznaka kojim je upravljala 28-godišnjakinja.

- Ivan je bio ispod automobila, ostali su ležali sa strane. Ja ga u tom trenutku nisam niti prepoznao, toliko je bila šokantna cijela situacija, da jesam, pitanje je da bih li mogao ostati tako priseban... Dečko koji je ležao sa strane imao je slomljenu bedrenu kost i to je izgledalo užasno, a oko mu je bilo zatvoreno. Djevojka je imala slomljenu nogu i glava joj je bila krvava. Ja sam se fokusirao na pomaganje dečku i djevojci, a Sanjin je bio s Ivanom. Jedino na Ivanu nije bilo ni kapi krvi. Sanjin ga je budio. Otvorio je oči, razgovarao s njim. U tom trenutku nismo znali koliko je ozbiljno ozlijeđen - ispričao nam je drugi svjedok.

Kaže da su i Hitna, i policija, i vatrogasci stigli vrlo brzo. Vozačica je, dodaje, ostala sjediti u automobilu sigurno još deset do petnaest minuta. S njom je bio i suvozač.

- Bila je u šoku. Ručna je bila povučena i nekoliko sam se puta morao izderati na nju da je otpusti pa da možemo izgurati automobil van. Nisam primijetio je li bila pijana ili nije, nisam na nju niti obraćao pozornost, ozlijeđeni su mi bili prioritet. Moram pohvaliti Sanjina i sve ostale koji su prisebno reagirali, a na one koji su vadili mobitele i fotografirali, praktički preko mojih leđa, dok sam držao krvavu glavu djevojke, niti ne želim trošiti riječi - kaže.

S. J. je također u šoku i teško suspreže suze.

- Ivan je bio sjajna osoba, svi su ga jako voljeli. Nedavno je s djevojkom kupio stan. Trebali smo početi surađivati u siječnju iduće godine - kaže.

Vozačica iz Medulina prijavljena je za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, i to za stavak 1. i 4. članka 227. Kaznenog zakona, po čemu joj je prijetila zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina. Županijski sud u Puli-Pola dao joj je najblažu kaznu od tri godine koja je sada povećana za godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:15