BUBA U MERCEDESU

Sud: Tajno snimanje okrivljenih za krijumčarenje marihuane i napad na čelnika Dinama po zakonu!

Slučaj će drugi put završiti na Visokom kaznenom sudu, koji je okrivljenicima ranije dao za pravo

Tomislav Sabljo

 Davor Pongracic/Cropix

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, sada u novom sastavu, ponovno je odbilo prijedlog Tomislava Sablje i ostalih okrivljenika optuženih u USKOK-ovom predmetu "Tebra" zbog krijumčarenja 16 tona marihuane te napade na čelnike Dinama, da se iz spisa kao nezakoniti izbace tajne snimke njegovih razgovora, između ostaloga i one koje su snimljeni tako što je postavljena "buba" u Sabljin Mercedes.

Nakon provedene istrage, USKOK je protiv Sablje te još 19 okrivljenika još u srpnju 2020. podignuo optužnicu zbog krijumčarenje velikih količina marihunane te paljenja automobila više osoba, kao i pripreme fizičkoga napada na bivšega predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana.

Glavne dokaze USKOK-a protiv Sablje i ostalih činile su snimke razgovora okrivljenika koje su policija i USKOK, uz sudski nalog, tajno snimali godinu i pol dana prije nego će ih uhititi, a osim mobitela ozvučeni su im bili i automobili. No, premda će se u srpnju ove godine napuniti tri godine od podizanja optužnice, zasad se ne vidi početak suđenja. Naime, obrana već dvije i pol godine inzistira na traženju da se iz spisa izbace navedene tajne snimke, tvrdeći kako nalozi za snimanje nisu bili obrazloženi, te bi shodno tome snimke razgovora bile snimljene nezakonito.

Izdvajanje snimki značilo bi pak da USKOK ostaje bez skoro svih najvažnijih dokaza protiv Sablje i ostalih. Sredinom 2021. godine optužno vijeće, tada u drugome sastavu, odbilo je prijedlog obrane za izdvajanje snimki, no obrana se žalila Visokom kaznenome sudu, koje je ipak usvojilo žalbu tražeći od prvostupanjskoga suda da ponovno odluči o izdvajanju te da prilično detaljno obrazloži zbog čega smatra da je svaki pojedinačni nalog za prisluškivanje bio zakonit.

Tijekom proteklih godinu dana USKOK je također obrani dostavio sve snimke i dokumente koje su prikupili tijekom istrage, a obrana je ponovno zatražila da se sve snimke izdvoje. Optužno vijeće danas ih je ponovno odbilo, a obrana ponovno ima pravo žalbe VKS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:14