NEREDI NA A1

Sud u Velikoj Gorici ostao neumoljiv: Svim Torcidašima odbijene žalbe, ostaju u pritvoru do daljnjeg

Svi redom uhićeni pripadnici Torcide negiraju krivnju

Privođenje navijača Hajduka i snimka nereda na autocesti

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici neumoljivo je što se tiče uhićenih navijača Torcide prije 20 dana na A1 na odmorištu Desinec. Naime, i četvrtoj skupini o čijim su žalbama na određivanje istražnog zatvora odlučivali, žalbe su odbijene tako da iza rešetaka zagrebačkog, bjelovarskog i gospićkog zatvora do daljnjega ostaje 38 osumnjičenih mladića. Inicijalno ih je zbog izazivanja nereda bilo uhićeno 42, međutim, u utorak je u slučaju četvorice Šibenčana, kako smo tad objavili, došlo do preokreta jer je tužiteljstvo zbog nedostatka dokaza odbacilo policijske prijave pa su odmah i pušteni na slobodu.

- Odbijene su žalbe svih osumnjičenika. Stoga u istražnom zatvoru ostaje njih 38 temeljem rješenja sudaca istrage ovoga suda. A četvorica osumnjičenih su puštena iz istražnog zatvora na prijedlog državnog odvjetnika - priopćio je danas Županijski sud u Velikoj Gorici.

Podsjetimo, pritvaranje navijača Hajduka koji, inače, odbacuju krivnju i umiješanost u nerede, uslijedilo je zbog sramotnog dar-mara u blizini benzinske pumpe kod Donjeg Desinca, 21. svibnja, nakon odigranog posljednjeg kola hrvatskoga nogometnoga prvenstva između Dinama i Hajduka. I dok svi redom uhićeni pripadnici Torcide negiraju krivnju, a neki dodaju i kako su u vrijeme izbijanja sukoba u vozilu spavali, bili nasilno izvučeni iz auta kojima su putovali, ili pak da su samo izašli na cestu vidjeti zašto promet stoji, policijska verzija događaja na stolu Državnog odvjetništva opisuje drukčije stanje stvari.

Ono u čemu se obje strane podudaraju je podatak kako su navijači Hajduka odbili ući na stadion pa su organizirano u praćenoj koloni krenuli put Lučkog za Split. No, podaci koji slijede, a datiraju od 21.30 sati te subote 21. svibnja, prema policijskom izvješću, u to vrijeme započinju prve trzavice kada se veća skupina vozila s navijačima Hajduka zaustavlja na Petrolu na odmorištu Desinec i onemogućava daljnji promet autocestom. Tad na scenu nastupaju navijači-pješaci.

Njih nekoliko stotina je izašlo iz svojih vozila "naoružani" bocama, kamenjem, upaljenim pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. Tu je masu, prema policijskom izvješću, pokušao spriječiti zapovjednik tima Interventne policije, izdajući naredbe na koje su se svi redom izgrednici oglušili. - Nered se intenzivirao. Pokušali su nasilno ući u zaključanu prodavaonicu u kojoj su se nalazili djelatnici benzinske. Bacali su pritom upaljenu pirotehniku pa je postojala opasnost od zapaljenja postaje. Dio navijača predmete je bacao na policijske aute pa su ozlijeđena tri policajca nakon čega su isti ispalili više upozoravajućih hitaca iz službenog oružja. Međutim navijači su nastavili s neredima, napadajući direktno policajce pa su uporabljene tonfe, navodi se u jednom od policijskih izvješća.

Iz drugog se, pak, iščitava kako jedan policajac na Petrolovoj benzinskoj kod odmorišta s ostalim kolegama dočekuje kolonu od 300-tinjak vozila s navijačima.

- Ta se kolona zaustavila na sve tri prometne trake, uključujući i zaustavnu. Blokirali su promet. Taman smo željeli izdati naredbu vozačima da nastave dalje s vožnjom, ali je iz kolone izašla skupina od stotinjak navijača Torcide koji su na benzinsku bacali pirotehniku, kamenje i staklene boce. Istovremeno je šestotinjak navijača izašlo iz auta s pirotehnikom u rukama, a imali su i rakete koje su ispaljivali iz cijevi i bacali ih na naše vozilo. Drugi su, pak, u rukama, dok su se kretali prema benzinskoj, imali teleskopske palice, noževe, lance, boksere i metalne šipke. Dok im se naređivalo da prestanu narušavati red i mir, kolega policajac dobio je staklenu bocu u lice, pao je na pod i krvario. Dio kolega mu je pritekao u pomoć, dok su drugi sprječavali daljnje napade. Drugi policajac zadobio je opekotine podlaktice, a treći ozljedu ruke i leđa, detaljno je opisao jedan policajac svoje postupanje, napomenuvši kako su si navijači maskirali lica i intenzivirali napad na službeno policijsko vozilo u koje su čak pokušavali i ući. Porazbijali su sva stakla, nakon čega je vozilo okružilo stotinjak osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2023 19:06