SUĐENJE DRAŽENU SCHOLZU

SUDAC KAZNIO ODVJETNIKA BIVŠEG BUBNJARA PARNOG VALJKA Dva dana prije ročišta poslao ispričnicu faksom, iako je još 2. srpnja znao da putuje u Lourdes

Dražen Scholz
 Marko Todorov / CROPIX

U nastavku suđenja Draženu Scholzu (57), bivšem bubnjaru Parnog valjka, optuženom da je pijan i pod utjecajem opijata usmrtio pješaka na zebri i potom pobjegao s mjesta nesreće, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izrekao je 6000 kuna novčane kazne Scholzovom odvjetniku Krešimiru Škarici.

Naime, ni okrivljeni ni njegov odvjetnik nisu se pojavili na ročištu, a za razliku od Scholza koji nedolazak nije ispričao, odvjetnik je sudu dva dana prije rasprave poslao faks-poruku da ne može doći na sud zbog odlaska na put. Analizirajući dostavljeni dokument, sudac je uvidio da je na put u Lourdes odvjetnik otišao 15. srpnja, a da je za put saznao 2. srpnja.

- Budući da branitelj okrivljenog nije pristupio na ročište na koje je bio uredno pozvan na prošloj raspravi 6. svibnja, dok je svoj izostanak opravdao 16. srpnja, a iz dokumentacije poslane sudu proizlazi da je o nemogućnosti dolaska na sud zbog putovanja saznao 2. srpnja, temeljem čl. 403 ZKP-a izriče mu se kazna od 5000 kuna. Također, temeljem čl.147 ZKP-a, branitelj je dužan na ime odgode rasprave platiti i paušalnu svotu sudu od 1000 kuna - rekao je sudac.

Podsjetimo, Scholz je 22. rujna 2017. u zoru vozeći Renault Clio zagrebačkom Ilicom prema Vrapču, kod kućnog broja 298 naletio na pješaka Vjerana Dasovića (34) koji je prelazio zebru. Umjesto da unesrećenom pomogne, vozač je pobjegao, a policajci su ga osam sati nakon nesreće sačekali kraj njegova auta jer su zaprimili dojavu građanke o oštećenom vozilu. Tri dana kasnije, pješak je preminuo u bolnici, a Scholzu prijeti od 3 do 12 godina zatvora.

Iako se Schulz udaljio s mjesta nesreće pa su mu krv i urin uzeti s odmakom od 15 sati, vještačenjem se utvrdilo da je Scholz u vrijeme naleta bio pripit, da je u krvi imao više jednog promila i da je konzumirao kokain te imunomodulator levamisol koji je česti sastojak kokainske smjese. Prema vještačkom nalazu u trenutku naleta brzina kretanja Scholzova vozila bila je oko 50 km/h i da je zaustavni put bio 23 metra pa je vještak mišljenja da do nesreće ne bi došlo da je vozač kočio na vrijeme s obzirom na semafor s treptavim žutim svjetlom te prometnim znakom da je pješački u blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:27