SUKOB S NAVIJAČIMA

Sudac pustio torcidaše, policija odgovorila na upit o autentičnosti brutalnog snimka o kojem bruji Hrvatska

U petak popodne i rano u subotu i šibensko-kninski policajci su u Drnišu uredovali zbog sukoba navijača te su našli osam pirotehničkih sredstava i jednu palicu

Navodno premlaćivanje torcidaša

 Screenshot Facebook

Mi jesmo torcidaši i zato smo i došli u prostorije kluba po sendvič, ali na policajce nismo bacali boce i kamenje niti im prijetili - ovo je sukus obrana 29-godišnjeg Koprivničanina, 22-godišnjeg Splićanina i 21-godišnjeg Korčulanina koje terete za nasilje nad policijom u subotu pet minuta poslije ponoći nakon utakmice Hajduka i Dinama.

Iako je tužiteljstvo tražilo pritvor za trojicu navijača Hajduka koji su, prema optužbi, napali policajce, sudac istrage odlučio ih je nakon ispitivanja u nedjelju pustiti da se brane sa slobode jer da nema opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Naime, sva trojica, prema stanju spisa, nisu ni kazneno ni prekršajno prijavljivani, pa je sudac istrage smatrao da će im mjera opreza biti dovoljna. Odredio je da se u sljedećih godinu dana ne smiju približiti nijednom stadionu u državi gdje Hajduk igra utakmice i moraju se u svom mjestu javljati načelniku Policijske uprave kad se igraju utakmice.

Kako smo pak neslužbeno doznali, njih trojica nisu ni bježala kad je došlo do "fighta" između Torcide i "plavaca", a jesu li baš oni bili među glavnim poticateljima na nasilje nad policajcima morat će ustanoviti sud. Navodno, nema snimaka nadzornih kamera.

Nije im na čast

Splitska policija u nedjelju navečer oglasila se o događajima nakon utakmice i postupanju policije, a upitan da prokomentira snimku koja se pojavila u medijima, a koja navodno pokazuje brutalnost policije nad navijačima, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, rekao je da je "intervencija sukus svega i da im nije na čast ako je autentična" i najavio kriminalističko istraživanje ako je autentična.

Na snimci od 24 sekunde vidi se kako je najžešći interventni policajac koji palicom i nogama tuče osobu na tlu koja je vezana i kojoj jedan policajac nogom pritišće leđa. Policajac tu osobu više puta udara palicom po nogama te cipelom u gornji dio tijela. Inače, interventni policajci imaju na kacigama oznaku pripadnosti policijskoj upravi i vodu i ne bi trebalo biti teško, iako se na snimci to ne vidi jer je na stražnjoj dijelu kacige, ustanoviti njegov identitet.

Dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu u nedjelju je proveo dokazne radnje prvog ispitivanja trojice osumnjičenika - 29-godišnjaka, 21-godišnjaka i 22-godišnjaka, a kako smo doznali, radi se o navijačima iz Koprivnice, Korčule i Splita - i tereti ih za napad na službenu osobu i kazneno djelo izazivanja nereda.

Njih trojica sumnjiče se da su dan prije, u subotu, pet minuta poslije ponoći oko Kluba navijača Hajduka u skupini od najmanje 50 osoba, pri dolasku policajaca, nakon što im je izdana naredba da se raziđu i prestanu remetiti javni red i mir, prvo vrijeđali policajce, a potom su, želeći se s njima obračunati, krenuli prema njima i gađali ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, kojima su pogodili četvoricu policajaca i lakše ih ozlijedili.

Šutnja policije

Pozivali su i druge navijače da im se pridruže, a prestali su tek kad je jedan policajac izdao upozorenje da stanu i da će pucati te ispalio hitac upozorenja u zrak.

U petak popodne i rano u subotu i šibensko-kninski policajci su u Drnišu uredovali zbog sukoba navijača te su našli osam pirotehničkih sredstava i jednu palicu, a kriminalistički su istražili sedam osoba zbog oštećenja fasade jednog ugostiteljskog objekta, prijetnji i pokušaja nanošenja teških ozljeda.

Prvo je oštećena fasada, a onda je slijedio revanš i svih sedam osoba je uz kaznenu prijavu predano pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske.

Pitali smo splitsku policiju jesu li utvrdili autentičnost snimke

Splitska policija na naš upit odgovorila je da je temeljem zapovjedi glavnog ravnatelja policije u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku upućen stručni tim policijskih službenika, a kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti policijskog postupanja.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je pet muškaraca ostvarilo obilježja kaznenog djela Napad na službenu osobu iz čl. 315 Kaznenog zakona (maloljetnik, 21-godišnjak, 22-godišnjak, 28-godišnjak, 29-godišnjak).

Uz kaznenu prijavu 29-godišnjak, 22-godišnjak i 21-godišnjak su predani pritvorskom nadzorniku, dok će protiv maloljetnika i 28-godišnjaka kaznena prijava biti podnijeta nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu redovnim putem.

Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske nastavljaju kriminalističko istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 01:01