UZEO 80.000 EURA?!

Suđenje bivšem elitnom policajcu: ‘Pratili smo i njegovu ženu, njegovi roditelji tvrdili su da ga je Vedrana zamađijala‘

Denis Sivro (33), bivši zaposlenik MUP-a, optuženom je za 19 razbojništava ‘teških‘ preko 80.000 eura

Denis Sivro

 Goran Mehkek/Cropix

Svjedočenjem dvojice kriminalista iz Službe općeg kriminaliteta PUZ-a nastavljeno je suđenje Denisu Sivri (33), bivšem zaposleniku MUP-a optuženom za 19 razbojništava "teških" preko 80.000 eura.

Osim što su opisali razloge zašto je optuženikova nevjenčana supruga Vedrana L. bila na obavijesnom razgovoru preko četiri sata odmah nakon Sivrina uhićenja, u sudnici su im predočeni raniji iskazi optuženikovih roditelja, nevjenčane partnerice te bivšeg odvjetnika koji sumnjaju da je Sivrino priznanje serije razbojništava bilo uvjetovano u zamjenu za Vedraninu slobodu.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

Pa se tako doznalo da su posebne dokazne radnje prisluškivanja mobitela i tajnog praćenja osim Sivre zahvatile s odmakom vremena i njegovu partnericu, majku šestero djece, ali nju nisu na kraju uspjeli povezati sa (ne)djelima.

- Kad smo dobili preko UKV veze informaciju da je Denis uhićen u stanu na Borovju nedugo nakon razbojništva u Kent banku, kolega i ja smo poslani na Vedraninu adresu. Ondje smo ju zatekli sa djecom. Legitimirali smo se i rekli joj da mora poći s nama. Djecu je preuzela njezina majka a Vedranu smo oko 13.30 doveli u sjedište krim policije u svojstvu građanina. Obavijesni razgovor je trajao do nekih 17-18 sati uz prekide. Odgovarala je na pitanja o svom životu i obiteljskim prilikama i onda o onom što zna o cijelom predmetu. Denis je bio u istom hodniku, u drugoj prostoriji i nju nije mogao vidjeti po dolasku niti je mogao znati da je dovedena. Na te stvari pazimo. Također, on nije mogao čuti što ona govori, niti je ona mogla čuti njega jer su vrata zatvorena - pojasnio je policajac dodajući da je Vedrana, nakon što su joj priopćili da može ići, ali da još ne može u stan jer pretresi nisu dovršeni, izrazila želju da ostane i da se pozdravi sa Sivrom kad ga vrate u postaju s pretresa.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

Sud je potom zanimalo je li bilo naznaka da bi i Vedrana mogla biti uhićena i da bi ju se moglo obrađivati kao osumnjičenu, na što je policajac odgovorio da su Vedrani predočili što su imali i da su od nje pokušali doznati više o kaznenim djelima koja su istraživali, te da bi ju bili uhitili da su je uspjeli povezati. Ali, tvrdi, da nisu.

- Imate li saznanja da su roditelji optuženog bili u Heinzelovoj nakon uhićenja? - pitala je dalje sutkinja svjedoka koji joj je kazao potom da saznanja ima ali da s njima osobno nije razgovarao.

- Sivrini roditelji su imali pritužbe na naš rad, pisali su predstavku, a i govorili su da je Vedrana vršila pritisak na Denisa sa nekom magijom i da ga je zamađijala. Izrazili su sumnju zašto i nju nismo prijavili jer da je ona kriva za sve što se Denisu dogodilo te da je sve krenuo raditi kad je tijekom službe kao policajac upoznao Vedranu radi koje se razveo i ostavio djecu. Denis je ušao u Kent banku a ne Vedrana. Sam je ušao. Nju nismo uspjeli povezati kao supočinitelja – rekao je dalje svjedok.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

Sivru je, pak, zanimalo je li na taj dan uhićenja još bio pod mjerama tajnog praćenja na što je dobio odgovor da je, da je to provodila služba Odjela za pratnju a da je ATJ Lučko odradilo samo uhićenje.

Sutkinja je obojici policajaca čitala dijelove iskaza u kojima svjedoci tvrde da su im inspektori rekli da će Sivro sve priznati ako se ne bude teretilo i Vedranu, jer ona ima djecu. A ujedno je, pak, Vedrana sama tvrdila, među ostalim, da je dok je bila u policiji, vidjela u susjednoj sobi Denisa gdje je on mogao čuti što joj policajci govore, da joj prijete da je supočiniteljica, da je Denisu platila parking, da će ostati bez djece...

- To što Vedrana tvrdi nije točno. A o tome što su roditelji Denisovi govorili mi nemamo saznanja. S njima nismo razgovarali mi nego drugi – posvjedočili su policajci.

Sivrina odvjetnika je za kraj zanimalo zašto je onda Vedrana rekla da je ostala na ispitivanju do 21.30 a ne do 18h i zašto je rekla da joj se prijetilo oduzimanjem djece, policajci su kazali da ne znaju motive, osim da te stvari nisu točne koje ona tvrdi.

- Vedrani nitko nije prijetio djecom. Ne znam zašto je to rekla. Možda želi na neki način obraniti supruga. Ona je dobrovoljno navela da želi ostati u postaji nakon što smo joj rekli oko 18 sati da može ići. Izrazila je želju da vidi muža i da se s njim pozdravi a na kraju smo je mi odvezli kući jer pretres je bio gotov. I zato se, između ostalog, sačinjava interna bilješka – zaključio je drugi policajac.

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

Inače, policajac koji je ispitivao Sivru je na prošlom ročištu naglasio da Sivrino priznanje nije bilo uvjetovano ničim, a na sve optužbe na račun optuženikova ispitivanja u Heinzelovoj nazvao je besmislicama jer da ništa nije bilo dogovarano i sve je bilo prema ZKP-u.

Kako smo već pisali, Sivro je 2021. godine na vlastiti zahtjev napustio MUP zbog privatnih i poslovnih razloga te se bacio u poslovne vode s obje strane zakona.

I dok mu je biznis s otvorenom tvrtkom štekao, serija razbojništava mu je išla kao po loju jer je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023., sijući strah zaposlenicima odabranih meta, ukrao više od 80.000 eura.

Nije se obazirao na doba dana kad je maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica FINA-e. Ulazio je unutra te uz prijetnju pištoljem i verbalno poput: "Otvori ladicu, nemoj se junačiti" ili "Otvorite trezor. Kaj se brinete kao da je vaše", krao.

Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život. Zanimljivo je da je u šest slučajeva bježao s plijenom na električnom romobilu s kojim se i dovezao, a od njega je u pretresima oduzeto šest pištolja, odjeća koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

image

Privođenje Denisa Sivre

Boris Kovacev/Cropix

Za razliku od ispitivanja na policiji i u tužiteljstvu, kad je priznao sva redom kaznena djela, na početku suđenja početkom listopada dogodio se obrat jer je Sivro rekao: "Jasno mi je što mi se stavlja na teret i ne smatram se krivim!".

Kriminalisti su, podsjetimo, mjesec dana prije uhićenja počeli oko njega stezati obruč. Sivro pritom nije znao da ga njegovi bivši kolege tajno nadziru. Pa se tako iz posebnih dokaznih radnji može iščitati sadržaj telefonskog razgovora kad kaže: "Ništa nisam napravio. Vozim se. Imam ono sa sobom i napravit ću što treba. Ali ne treba forsirat jer po gradu je sve puno murije".

Na kraju se ipak odvažio, među ostalim, s pištoljem u ruci ušetati u posljednju, 19. metu, Kent banku na Radničkoj cesti, ali nakon toga nije daleko stigao. Jer mu je policija pokucala na vrata stana, točnije Služba općeg kriminaliteta sa specijalcima iz ATJ Lučko jer su znali da je Sivro opasan, vičan rukovanju oružjem i dobro naoružan s obzirom na to da je zaštitarima, prilikom pljački, otimao pištolje.

Sivro je, kako smo ranije pisali, bivši djelatnik elitnoga MUP-ova Ureda za posebne poslove sigurnosti (riječ je o Upravi za posebne poslove sigurnosti, odnosno jedinici Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja obavlja policijske poslove osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora; op.a).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09