AFERA PLANINSKA

SUĐENJE IVI SANADERU Na klupu za svjedoke sjeda Petar Čobanković

 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska danas bi trebao svjedočiti bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković koji je prije suđenja priznao USKOK-ove optužbe da je Sanaderu pomogao da se okoristi kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici, zbog čega je i prije postupka "sporazumno" osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro.

Čobanković bi na sudu trebali odgovoriti je li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj donio pod pritiskom tadašnjeg premijera koji, kao i u 5ranijim slučajevima, tvrdi da žrtva montiranog postupka i "križarskog rata" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Na posljednjoj raspravi u travnju Sanader je nizom provokativnih pitanja pokušao pobiti iskaz nekadašnjeg stranačkog kolege i suradnika Stjepana Fiolića koji je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna "provizije".

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Nakon što je sporazumno osuđen na rad za opće dobro Čobanković je izjavio da se u nezakonitosti upustio jer nije imao dovoljno hrabrosti. "Možda nisam bio dovoljno spreman da u datom trenutku kažem ne, ja to neću napraviti", kazao je Čobanković. Njegov branitelj Mate Matić dodao je da Čobanković u slučaju "Planinska" nije ostvario nikakvu nezakonitu korist pa će država eventualnu naknadu štete morati potraživati u posebnoj parnici.

Čobanković, koji je nakon presude najavio odlazak iz Sabora i politike, kazao je i da će rad za opće dobro odraditi pošteno kako bi pokajao "dio svojih grijeha".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 17:53