TRI GODINE NAKON UBOJSTVA

Suđenje Karlovčaninu Matanu za teško ubojstvo supruge ponovno započeto i odmah prekinuto

 
Damir Matan
 Robert Fajt / CROPIX

Na karlovačkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno tek započeto ponovno suđenje Karlovčaninu Damiru Matanu za “teško ubojstvo bliske osobe koju je ranije zlostavljao,” za koje je Vrhovni sud ukinuo prethodnu nepravomoćnu kaznu zatvora od 31 godine i tražio, između ostalog, da se iz spisa kao nezakonuti dokazi izdvoje iskazi kćeri, punice i brata koji imaju pravo na blagodat nesvjedočenja, a o tome navodno nisu bili dovoljno jasno upozoreni.

Karlovac, 160616.
Zupanijski sud.
Nastavljeno sudjenje Damiru Matanu optuzenom za ubojstvo supruge Snjezane. Danas su u sudnici svjedocili bliza rodbina Matana.
Na fotogtrafiji: svjedoci.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Kći i majka ubijene Snježane

Upravo su oni danas trebali ponovno svjedočiti, ali je branitelj po službenoj dužnosti Davor Popović ustvrdio da postoje procesni razlozi da oni ne budu saslušani. Tražio je da se iz spisa izdvoje i iskazi mnogih drugih svjedoka i to onih iz istrage.

Pozivajući se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima Popović je pojasnio da obrana traži izdvajanje zapisnika saslušanja svjedoka kod suca istrage jer okrivljenik zbog liječenja teških posljedica pokušaja samoubojstva nakon zločina za koji mu se sudi “nije bio raspravno sposoban te mu je u toj fazi uskraćeno pravo da s braniteljem pripremi sviju obranu i da sudjeluje u ispitivanju svjedoka kroz postavljanje pitanja svjedocima, na isti način kao i optužba”. Kazao je da pritom nije poštovano ni ustavno načelo jednakosti oružja u sudskom postupku.

Sutkinja je prijedlog odbila i konačnu odluku će nakon najavljene žalbe donijeti Vrhovni sud pa optuženikova kći, punica i brat nisu ispitani.

Majka ubijenje Snježane Matan, plakala je i u sudnici i zvan nje ističući da je bolno da ni tri godine nakon zločina ubojica njene kćeri nije osuđen, iako u slučaju ništa nije sporno.

Karlovčanin Damir Matan je 13. srpnja 2015. iz puške ubio svoju suprugu i ozlijedio punicu pa pokušao samoubojstvo. Obrazlažući raniju presudu dugotrajnog zatvora sutkinja Sanda Janković da je “kroz dokazni postupak dokazano dugotrajno zlostavljanje supruge". Prva prijava za nasilje podignuta je još 1999. a kasnije su uslijedile još dvije prijave zbog kojih je Matan bio u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:33