BRZI RASPLET

SUĐENJE MIHI MUNJI ZAVRŠILO U ROKU OD POLA SATA Donesena presuda za pokušaj ubojstva veterana Četvrte brigade i premlaćivanje njegova sina

 
U krugu: Miho F. (26)
 HANZA MEDIA

Kao što je Slobodna Dalmacija pisala prije nekoliko dana, danas je na splitskom Županijskom sudu počelo i u roku od pola sata i završilo suđenje Mihi Frančeskiju (26), zvanom Miho Munja, i Tonćiju Čuliću (24) koje se teretilo za pucanje i ranjavanje Nevena Vučića (57), veterana Četvrte brigade i Ivana Vučića (26) njegova sina u ožujku ove godine u Splitu.

Postignutim sporazumom stranaka u postupku sudac Vladimir Živaljić presudio je da će Frančeski odslužiti četiri godine iza rešetaka zbog pokušaja ubojstva oca, a Čulić je zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede njegovom sinu osuđen na dvostruki uvjet - deset mjeseci bit će u zatvoru, a ostalih 10 mjeseci neće odslužiti ukoliko u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo.

Također, obojici je određena i mjera psiho-socijalnog tretmana, a Frančeskiju je i produljen istražni zatvor dok se Čulić nalazi na slobodi uz mjere opreza odnosno javljanja svakog ponedjeljka u policiju, zabranu približavanja žrtvama na manje od 10 metara te njihovo uhođenje i uznemiravanje.

Napomenimo da ovakav rasplet postupka nije bio moguć bez pristanka svih sudionika u postupku što znači da su se i žrtve složile s ovakvom sankcijom. Za ubojstvo u pokušaju, naime, propisana je kazna od pet do 20 godina zatvora no u praksi se uvijek ide na ublažavanje, tako da je Frančeski dobio ispod minimuma. Za pokušaj nanošenja TTO, pak, predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora pa je tako Čulić dobio nešto više od minimuma. Isto, tako obojici su opozvana i uvjetne kazne za nanošenje teških tjelesnih ozljeda koje su im već bile izrečene na Općinskom sudu.

- Da moj klijent nije zadovoljan sporazumom ne bi ga niti potpisao, a meni je važno da je on zadovoljan - kazao nam je Čulićev odvjetnik Vinko Gulišija.

Podsjetimo, ranjavanje oca i sina dogodilo se 21. ožujka u 23.50 sati, kad je Tonći Čulić upravljajući Fiatom Punto u kojem mu je suvozač bio Mirko Frančeski došao do Nissana Primere kojim je upravljao Neven, dok je na suvozačkom sjedalu bio njegov sin. Neven je tražio parking, a dvojici mladića očito je zasmetala njegova vožnja pa su mu dobacili nešto u stilu: ‘Stari magarče, di voziš’ te su ga vrijeđali. On im je uzvratio, došlo je do prepirke tijekom koje je Neven izašao iz vozila, a Frančeski mu je iz pištolja Walter ispalio dva hica kraj glave i udario ga više puta po glavi i čelu drškom pištolja.

Usprkos udarcima, Neven, koji je 80-postotni ratni vojni invalid, nije pao pa je došlo do fizičkog obračuna. U tom trenutku na Nevena je krenuo i Tonči Čulić, stoji u optužnici, pa se u sukob umiješao Ivan Vučić kako bi obranio oca. Čulić je potom Ivana pištoljem SIG Sauer više puta udario po glavi, nakon čega ga je ranio jednim metkom u potkoljenicu.

Za to vrijeme Miho Frančeski je, vidjevši da mu Neven V. pruža jaki fizički otpor, u njega ispalio dva hica i pogodio ga u preponu i natkoljenicu. Vrlo brzo nakon sukoba obojica su hićeni, a pronađeni su i pištolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:15