JURIO TATINIM BMW-om

Suđenje mladiću koji je pijan vozio 193 km/h i usmrtio djelatnika HAC-a: ‘To mu nije bio prvi put!‘

U završnom govoru tužiteljstvo smatra da je Luka P. nedvojbeno ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin i Luka P. u sudnici

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što se na početku suđenja Luka P. (21) posuo pepelom priznavši krivnju za stravičnu prometnu nesreću koju je prije godinu dana skrivio na naplatnoj postaji Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb, kad se vozeći očev BMW sa 193 km/h zabio u objekt HAC-a i pritom usmrtio djelatnika Dejana B. (54), na Županijskom sudu u Velikoj Gorici idući će tjedan biti izrečena nepravomoćna presuda.

Netom prije završnih govora, tužiteljica je u spis dostavila izvadak iz prekršajne evidencije iz koje se iščitava da je optuženi tijekom 2019. godine, ukupno četiri puta pravomoćno sankcioniran - tri puta prekršajno zbog prometnih grijeha pod utjecajem alkohola te jednom iz domene obiteljskog nasilja na štetu majke. Odvjetnik Berislav Živković, pak, je u spis dostavio medicinsku dokumentaciju dviju bolnica o povredama, liječenju te daljnjim operativnim zahvatima koji su pred njim i koji su posljedica te iste prometne nesreće radi koje je završio na optuženičkoj klupi. Također, dostavljena je u spis i preslika Jutarnjeg lista od 23.siječnja 2021. gdje se u tekstu može pročitati da otac optuženog izražava sućut obitelji poginulog umjesto sina koji je u tom periodu bio još uvijek hospitaliziran.

image

Luka P. u sudnici

'Ne sjeća se nesreće'

U završnom govoru tužiteljstvo smatra da je Luka P. nedvojbeno ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, a ne spore ni da je sam pretrpio teške ozljede. Kao otegotnu okolnost smatraju da treba uzeti u obzir povredu zaštićenog dobra, same okolnosti djela kao i optuženikov prijašnji život.

- Optuženi je ignorirao prometne znakove i signalizaciju. A žrtva Dejan B. kao zaposlenik HAC-a nije bio sudionik u prometu niti je doprinio ovoj nesreći. Riječ je o čovjeku koji je bio radno sposoban i iza kojega je ostala obitelj. Okrivljenik, kao osoba mlađe životne dobi, u svoju obranu je rekao da nije sklon alkoholu, a već je od ranije tri puta prekršajno kažnjavan i tad je bio pod utjecajem alkohola. Njegovo negativno i neodgovorno ponašanje se nakon toga pretočilo i u obiteljsko nasilje. Kaže da se ne sjeća prometne nesreće i to govorio o njegovoj nesamokritičnosti - smatra, između ostaloga, tužiteljica.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

Odvjetnik Živković je priznao da je "vrlo teško išta pobijati u ovom predmetu jer sve je utvrđeno kroz vještačenje i bilo je normalno da okrivljeni prizna djelo kojeg, kako je sam kazao, se ne sjeća".

- Moj branjenik je izrazio kajanje, a otac u njegovo ime i putem novina. Od početka je bio suglasan s mjerama opreza jer je svjestan kakvu je tragediju nanio obitelji preminulog. U trenutku nesreće Luka P. je imao 20 godina i mjesec dana. Njega još čekaju dvije operacije vađenja metalnog predmeta iz jedne noge te operacija stopala koje je krivo sraslo - kazao je Živković s čijim se riječima složio optuženi izrazivši još jednom sućut obitelji žrtve.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

'Kriv sam'

Podsjetimo, na prošloj raspravi na upit sutkinje kakav stav zauzima o krivnji, Luka P. je bez okolišanja rekao: "Časni sude, smatram se krivim. Razumio sam optužnicu. Prije svega, želim izraziti saučešće obitelji poginuloga. Same nesreće se ne sjećam. Ne znam ni gdje sam išao, a ni kuda. Moje sjećanje počinje teći od buđenja na bolničkom krevetu nakon čega su me odveli na operaciju stopala i koljena. Odgovarajući dalje na njezina pitanja optuženi mladić je još kazao da obitelj preminuloga nije kontaktirao jer da "nije imao snage za to i da nije znao kako im pristupiti niti kako bi u tome trenutku oni uopće reagirali".

- Od te noći nesreće, ničega se doista ne sjećam. Auto je bio očev i inače sam ga vozio, a ne samo tu noć. Što sam pio? Ne znam. A moje zdravstveno stanje je loše. Još ću morati na nekoliko operacija stopala i koljena jer kosti nisu srasle kako treba - odgovarao je dalje Luka P.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

Potom je sutkinja pokušala od njega "izvući" kakve je imao planove tu noć i kamo se zaputio, međutim, i na to joj je uskratio odgovor rekavši kako se ne sjeća.

- Znamo da ste nesreću prouzročili pod utjecajem alkohola. Jeste li skloni konzumaciji alkohola ili popijete prigodno kad izađete? I jeste li ikad pijani vozili - upitala ga je potom sutkinja.

- Nisam sklon konzumaciji alkohola. Prigodno popijem i to uglavnom pivo. I da, već sam bio vozio pijan. Točnije 2019. me sisačka policija dva puta zatekla u vožnji u pijanom stanju. Prvi put imao sam 0,45 promila, a drugi put 0,11 pa sam tad ostao na šest sati bez vozačke dozvole. Trenutno je na snazi i dalje mjera zabrane upravljanja i nisam je kršio. Mislim da je u redu da ta mjera egzistira i poštujem ju - odgovorio je bez zadrške okrivljeni.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

Rešetanje tužiteljice

Tužiteljica ga je pak "rešetala" pitanjima čega se posljednje sjeća prije te kobne nesreće i sjeća li se posjeta Petrolovoj benzinskoj u Gorici u 2 sata ujutro, a ujedno mu je podastrla i izvješće CSS Sisak prema kojemu je u svibnju s djelatnicima obavio razgovor i otkrio im da je kod prijatelja u Lekenik došao s bratom i da su popili nekoliko čaša ruma, dok se na poslu toga dana počastio pivom.

- Sjećam se da sam došao kod prijatelja tu večer u Lekenik i da sam si otvorio pivo. A to iz izvješća CSS je očito točno jer mi je to prijatelj rekao kasnije nakon nesreće. Ali popijene pive na poslu se sjećam, dok sam o mom dolasku na Petrol pročitao u novinama - zaključio je optuženi.

Inače, na početku suđenja tužiteljica i branitelj optuženoga dali su do znanja da nije uspjela nagodba jer je zatvorska kazna od sedam godina zatvora koju je predložilo tužiteljstvo, za obranu bila prevelika.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

- Mi smo se obratili Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici radi mogućnosti sporazuma. Željeli smo to riješiti, ali ponuda koju su dali je bitno odudarala od sudske prakse u sedam, osam dosta zvučnih, medijski popraćenih predmeta. Ponuda je bila nesrazmjerno visoka, dakle neprihvatljiva s naše strane te sam smatrao da na takav prijedlog nema potrebe dalje voditi dijalog. Imam iskustva s USKOK-om i nagodbama i dosta su fleksibilniji - napomenuo je Živković.

Vozio 193 km/h

Prema optužnici, 23, siječnja u 5,25 sati Luka P. je po autocesti A11, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin, a na kojoj je prolaz vozila bio bez naplate nakon razornog petrinjskog potresa, ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i prometnom znaku "obavezno obilaženje s lijeve strane", vozeći se brzinom od 193 km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu prometnu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine.

image

Prizor s mjesta nesreće na naplatnoj kućici Mraclin

Goran Mehkek/Cropix

Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B.

Tijelo nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja... I zatim planulo.

Luki P. prijeti od 3 do 15 godina zatvora, no nikakva visina kazne neće biti utjeha za obitelj preminuloga Dejana B., koji je izgubio život pola sata pred kraj noćne smjene, radeći završni obračun broja vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:13