NAMJEŠTANJE UTAKMICA

SUĐENJE NOGOMETNOJ MAFIJI Štimac opet nije došao, sljedeći put dovest će ga policija?

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac ponovno se nije pojavio na suđenju zbog primanja mita za "pošteno" nogometno suđenje pa će ga idući put, umjesto Uskoka na svjedočenje pozvati sud koji može naložiti prisilno dovođenje svjedoka i izreći mu novčanu kaznu ako neopravdano izostane s rasprave.

Štimac se na zagrebačkom Županijskom sudu nije pojavio ni nakon četvrtog poziva, a jučer je obavijestio tužitelja da je spriječen te da neće doći svjedočiti.

Na sudu se nije pojavio ni nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini koji je trebao biti ispitan na prijedlog obrane pa će i on dobiti sudski poziv za svjedočenje.

Suđenje bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru zbog mita za "pošteno" suđenje nastavljeno je ispitivanjem dvojice bivših djelatnika NK Karlovca Stjepana Benića i Krešimira Perkovića koji su ustvrdili da nisu znali za namještanje utakmica.

Iz njihovih iskaza se ispostavilo, međutim, da je NK Karlovac obveze podmirivao fiktivnim putnim nalozima.

Benić, koji je u tom klubu bio trener, odstupio je od svojih tvrdnji iz istrage pa je tužitelj prigovorio istinitosti njegova iskaza. Ipak, potvrdio je da je politika kluba bila da honorare isplaćuje putem neizvršenih putnih naloga.

Bivši član upravnog odbora, predsjednik i direktor Karlovca Krešimir Perković kazao je da je takav način izvršenja obaveza "amenovala" uprava kluba u kojem je 10 do 15 honoraraca plaće dobivalo preko putnih naloga.

Na upit tužitelja je li legalno da se plaće isplaćuju fiktivno i da je Benić imao prikazanu plaću od 5.000 kuna, dok je primao 5.000 eura, svjedok je rekao da to vjerojatno nije zakonito, ali da je odluka o takvom načinu poslovanja donesena na "višoj instanci" od strane bivšeg ministra Branka Vukelića.

"Nas je u upravnom odboru bilo 13, od toga 10 Vukelićevih istomišljenika za koje je ono što bi Vukelić rekao bilo Sveto pismo", kazao je svjedok, dodavši da nije podržavao takvu vrstu poslovanja, ali na to nije mogao utjecati.

Perković je ustvrdio da u NK Karlovcu nije bilo plaćanja za "pošteno" suđenje. "Mi smo kuburili s novcem za osnovne potrebe, a kamo li da ekstra dajemo sucima", rekao je svjedok.

Benić je također kazao da nije vidio niti osjetio da bi se namještale utakmice i kupovali suci, što je nazvao kuloarskim pričama. "Mogu čak reći da smo imali loše suđenje", zaključio je svjedok.

Širića se tereti da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od Šprajcera osigurao pošteno suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja.

Suđenje se nastavlja sutra kad bi uz ostale svjedoke trebao biti saslušan nogometni sudac Bruno Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:36