NOVI DRIBLING

Suđenje odgođeno: Paravinja otkazao odvjetniku, nije se izjasnio o krivnji

Sibenik ,010312.Danas je zapocelo sudjenje Draganju Paravinji za otmicu i ubojstvo Antonije Bilic.Na fotografiji: Dragan Paravinja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

NOVO >>>> 09:30 - Dragan Paravinja nije se u 9 sati izjasnio o krivnji.

Pripremno ročište nije uopće ni održano jer je okrivljenik otkazao svome branitelju po službenoj dužnosti Branku Baici.

- Ne želim da me više brani jer u ovih šest mjeseci nije napravio ništa što je mogao napraviti, već je radio sve da pogoduje tužiteljstvu - rekao je Paravinja.

Sada će ili sam izabrati odvjetnika ili ćemu sud, ako to ne uradi u roku, imenovati novoga branitelja po službenoj dužnosti.

Danas je došlo i do prvog susreta obitelji i optuženoga.

Paravinja prilikom ulaska, kao ni tijekom ročišta nije niti jednom pogledao u njihovom smjeru.

Sama obitelj je vrlo dostojanstveno pratila ročište, ostavši bez ikakve vidljive reakcije i ne pokazujući emocije. Očito je da su bili pripremljeni za takvo nešto, javlja Slobodna Dalmacija.





_________________________

ŠIBENIK - Danas će pred sudskim vijećem Županijskog suda u Šibeniku, kojim predsjedava sutkinja Nives Nikolac, početi dugo najavljivano suđenje Draganu Paravinji, optuženom za teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić kojoj se od lipnja prošle godine gubi svaki trag, javlja Slobodna Dalmacija.

Dva pokušaja silovanja pridodana u optužnici šibenskoga Županijskog državnog odvjetništva tom balkanskom silovatelju, pravomoćno osuđenom u dvjema susjednim državama, Bosni i Hercegovini i Srbiji, dodatno otežavaju ionako težak optužni akt u ovom, po mnogo čemu specifičnom predmetu. Nema primjera dugotrajnije i mnogoljudnije potrage za nestalom osobom u novijoj hrvatskoj povijesti, no, iako upečatljiva, to nije jedina posebnost koja je obilježila ovaj mučni slučaj.

Njega karakterizira i činjenica po kojoj ni nakon višemjesečnog kontinuiranog traganja za Antonijom, manjeg ili većeg intenziteta, nema odgovora na pitanje gdje je najmlađa članica obitelji Bilić iz Kričaka. Rijetko kome je, također, nepoznato da je Paravinja bosanskohercegovačkim istražiteljima, nedugo nakon uhićenja, priznao djevojčino ubojstvo, da bi priznanje zatim povukao obrazloživši ga iznuđenim. Javnost je posljednjih mjeseci pozorno pratila i “prepisku” hrvatskih i bosanskohercegovačkih pravosudnih resora, odnosno njihovih čelnih ljudi, koji su polučili privremenim izručenjem Dragana Paravinje Hrvatskoj u dva navrata.

Posljednji put 16. veljače. Sve to vrijeme obitelj Bilić proživljavala je nezamislivu agoniju prateći razvoj događaja i iščekujući povratak svoje kćeri i sestre. Uvjerenje da će je se pronaći s vremenom je preraslo u duboki očaj. Zbog toga, prema riječima Ane Bilić, Antonijine sestre, koliko god njezina obitelj iščekivala početak suđenja, za ulazak u raspravnu dvoranu u kojoj će, kako veli, pred njih sjesti jedini čovjek koji zna što se Antoniji dogodilo, nikada neće biti u potpunosti pripremljeni.

- Za takvo što ne može biti pripreme. Nema čarobne formule, čarobnih riječi ni lijeka koji će poništiti naše osjećaje. Tragedija je to za koju je svatko nespreman, pa smo tako posve bespomoćni i u situaciji kada nas čeka suočavanje s osobom koja je skrivila najteže mjesece u našim životima -kaže Ana.

Odvjetnik Vinko Ljubičić, pak, za današnji je početak suđenja u slučaju Paravinja, nakon susreta i temeljitih dogovora s obitelji Bilić koju zastupa, spreman u cijelosti.

- Očekujemo da ćemo tijekom sudskog postupka doznati što više detalja, odnosno cjelovitu istinu o Antonijinoj sudbini i da ćemo je, kakva god ona bila, prihvatiti. Od suda, pak, očekujemo objektivnost i korektnost, uvjereni kako će nam ih omogućiti - rezimirao je Ljubičić ispričavši se što prije prvog ročišta ne može biti opširniji.

- Predmet je iznimno osjetljiv i uključuje maloljetnu osobu. Svi oni koji u njemu direktno sudjeluju ili koji ga službeno prate, trebali bi biti podjednako ljudi koliko i profesionalci - dodao je odvjetnik obitelji Bilić. Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti, šibenski odvjetnik Branko Baica, pak, također je spreman za početak suđenja, no od današnjeg pripremnog ročišta ne očekuje, kaže, ništa spektakularno.

- U pitanju je tek pripremno ročište u kojem se neće ništa posebno dogoditi. Moj će se branjenik izjasniti o krivnji, a bit će definirana i neka procesna pitanja, prije svega sud će se odrediti o tome hoće li suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost - kazao je Baica.

Baica nije želio otkriti hoće li Dragan Paravinja priznati počinjenje teškog kaznenog djela ili će izjaviti da nije kriv. Ipak, znakovita je bila njegova pretpostavka po kojoj vjerojatno neće odstupiti od prijašnje obrane izrečene pred istražnim sudcem.

Najkraće rečeno, velika je vjerojatnost da će Dragan Paravinja danas izgovoriti uobičajeno pravosudno određenje: “Časni sude, nisam kriv!”, piše Slobodna Dalmacija.

Argumenti obrane

•• Obrana Dragana Paravinje će, po svemu sudeći, nastojati pobiti Paravinjino priznanje dano neposredno nakon uhićenja bosanskohercegovačkim istražiteljima i pred odvjetnikom po službenoj dužnosti da je ubio Antoniju Bilić, a njezino tijelo bacio u Brljan. Priznanje će, pretpostavka je, pokušati pobiti obrazloženjima o kako je ono dano nakon što je na uhićenika izvršen pritisak. Ključne dokaze protiv Paravinje izuzete iz njegova kamiona, a riječ je o tragovima krvi i vlasi, odnosno DNK 17-godišnje Drnišanke, pokušat će, pretpostavka je, pobiti tvrdnjama kako su istražitelji vještačili krivi tahograf te da tahograf iz Paravinjina kamiona kao najpouzdaniji dokaz kretanja i zaustavljanja nikada nije pronađen. Na tome će se, moguće je, graditi i insinuacije o podmetanju dokaza u kamion. Velika je i vjerojatnost da će se svjedoka s Čikolskog mosta u Drnišu koji je posljednji vidio Antoniju Bilić nastojati degradirati traženjem da potvrdi je li vidio Antoniju kako ulazi u Paravinjin kamion budući da je na početku istrage bila sporna boja teretnog vozila.

Argumenti optužbe

•• Na osnovi prikupljenih dokaza u istražnom postupku, ŽDO Paravinju u optužnici tereti da je počinio dva kaznena djela, i to teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 1. i 5. Kaznenog zakona i kazneno djelo silovanja u pokušaju iz čl. 188. st. 4. i 1. KZ-a u vezi čl. 33. KZ-a. Hipoteza je da će tužiteljstvo inzistirati na uvažavanju prvotnoga Paravinjina priznanja o ubojstvu maloljetnice jer se kod iskaza u koliziji u pravilu cijeni onaj koji je po opsežnosti relevantniji, odnosno koji je dan okolnosno. U ovom slučaju riječ je o prvom iskazu Dragana Paravinje jer će se priznanje vjerojatno usporediti s detaljima kretanja i zaustavljanja okrivljenikova kamiona. Svako negiranje pravca kretanja vozila, posebno imajući na umu da su se u istražnom postupku spominjali i videozapisi koji ga potvrđuju, Paravinjino negiranje činit će apsurdnim. Tužiteljstvo će svakako učvršćivati optužnicu uz pomoć pronađenih DNK tragova Antonije Bilić u Paravinjinu kamionu, a eventualni pokušaj prikazivanja takvih nalaza podmetnutima, što se već moglo čuti u javnosti, teško će proći budući da bi to značilo kako su dokaz podmetnuli forenzičari (nakon kontakta s nestalom djevojkom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:48