RATNI PROFITER?

SUĐENJE ŠEFU SINDIKATA LIJEČNIKA ZBOG LAŽNOG INVALIDITETA Nitko se ne sjeća da je Babić stradao u ratu

 Ranko Šuvar/CROPIX

Dvojica u petak ispitanih svjedoka na suđenju predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću kazali su da nemaju saznanja o njegovu stradavanju na temelju kojega je dobio status vojnog invalida, za što tužiteljstvo tvrdi da je ostvareno temeljem krivotvorene dokumentacije, a nisu se mogli usuglasiti ni je li Babić prije rata nosio naočale, odnosno imao problema s vidom.

Tužiteljstvo Babića tereti za ratno profiterstvo, odnosno da je smetnje vida koje je imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

Umirovljeni mehaničar i bivši vozač vojnog saniteta Dražen Zakoč kazao je da nema saznanja o Babićevu stradavanju, no siguran je da Babić prije rata nije nosio naočale. Dopunjavajući svoj iskaz iz istrage u kojoj je kazao da bi "on i cijeli sanitet znali da je došlo do stradavanja doktora Babića" svjedok je pojasnio kako je mislio na "veće neposredne posljedice ratnih zbivanja, u smislu da je netko propucan, stao na nagaznu minu ili slično", ali da nije mislio na manje povrede koje se opisuju u Babićevoj dokumentaciji.

Liječnik virovitičke bolnice Branko Akrap također je posvjedočio da nema nikakvih saznanja o događanjima s doktorom Babićem za vrijeme rata jer su bili u različitim jedinicama i smjenama te nikada nisu bili zajedno na terenu. Istaknuo je da je Babića upoznao dvije ili tri godine prije rata kada se zaposlio u virovitičkoj bolnici gdje ga je viđao po hodnicima, no on je za razliku od prvog svjedoka siguran da je Babić i ranije nosio naočale.

"Mislim da mogu s 80-postotnom sigurnošću reći da sam ga viđao s naočalama prije rata, kada je dolazio dolje kod nas na Hitnu", rekao je Akrap.

U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja prošle godine, tužiteljstvo tereti Babića za ratno profiterstvo tvrdeći da je u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka".Tužiteljstvo tvrdi da je Babić krivotvorenu dokumentaciju u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca zadobivši ozljedu glave i lijevog oka.Na temelju lažne dokumentacije, tvrdi tužiteljstvo, u veljači 1996. izdano mu je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida temeljem koje je sve do kraja ožujka prošle godine primao razna imovinska prava. Među ostalim na svakoj su mu plaći obračunavani manji iznosi poreza i prireza, a štetu koju je napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.Šef liječničkog sindikata, koji je krajem 2013. pokrenuo štrajk prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na tereta, a u dosadašnjem tijeku suđenja umirovljena medicinska sestra iz virovitičke bolnice Helena Ratić kazala da je krunski svjedok tužiteljstva, oftamolog Mijo Fett, lagao kada je rekao da je Babić status vojnog invalida dobio temeljem krivotvorene dokumentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 21:59