SUDSKI PROCES

Suđenje u aferi Agram: preslušavaju se tajno snimljeni telefonski razgovori okrivljenika

U sudnici je u ponedjeljak pušteno 40-ak od ukupno 90 razgovora sada pokojnog Bandića i njegovih suradnika vezano za optužbu o odvozu otpada
Nakon smrti prvooptuženog Milana Bandića suđenje u aferi Agram nastavljeno je protiv Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza i niza šefova gradskih ureda i tvrtki
 Damjan Tadić/Cropix

Preslušavanjem tajno snimljenih razgovora koje su pokojni Milan Bandić i njegovi suradnici vodili 2013. i 2014. godine, a vezano uz organizaciju zbrinjavanja otpada u Zagrebu, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje u aferi "Agram", postupku u kojemu je Bandić do svoje smrti bio prvooptuženi. Na raspravi koja je u ponedjeljak trajala oko 3 i pol sata, preslušano je 40-ak od ukupno oko 90 tajno snimljenih razgovora, a ostatak bi trebao biti preslušan u nastavku suđenja sljedeći tjedan.

Riječ je o točki koja Bandića i njegove suradnike tereti da su vlasniku C.I.O.S.-a Petru Pripuzu pogodovali pri dobivanju posla zbrinjavanja otpada. Prema sadržaju razgovora, Grad Zagreb u to je vrijeme imao veliki problem sa zbrinjavanjem otpada jer je odlukom Vlade bio zatvoren Jakuševac koji nije imao sve potrebne dozvole, a na koji je Grad odvozio veliki dio glomaznoga otpada.

Kod Zmajlovića

Bandić i njegovi suradnici dovijali su se kamo s otpadom, a paralelno su imali sastanak i s tadašnjim ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem kako bi pokušali napraviti plan za zbrinjavanje otpada. Najviše od preslušanog odnosilo se na Željka Horvata, koji je u to vrijeme bio posebni savjetnik gradonačelnika Zagreba te glavni koordinator za otpad Grada Zagreba.

"Zovem vas samo da vas izvijestim, kod Zmajlovića je sve odlično prošlo", kaže Horvat Bandiću te dodaje da će imati sastanak i sutra i prekosutra i da Zmajlović sve podržava i stoji uz njih kako bi ubrzano proveli proceduru. Bandića zanima što će biti u međuvremenu jer do donošenja zajedničkoga rješenja treba proći još oko mjesec dana.

"Sutra i prekosutra ćemo naći rješenje. Postavit ćemo velike kontejnere po gradu tamo gdje se skuplja otpad. Prijedlog je da se ukine odgovarajući broj parkirnih mjesta i da se tamo stave kontejneri", kaže Horvat. Bandić mu kaže da Grad nema 218 kontejnera te da kontejner mogu iznajmiti od Kondora (Petar Pripuz).

"Ako nema Čistoća, nazovi Kondora i odmah se radi plan za sutra-prekosutra, gdje će se to voziti i odmah stavi i onda plan raditi odmah", daje upute Bandić. Bandić se dalje raspituje šta se radi sa željezom: "To se salije?" "Tu ću odmah uključit' i komunalne redare da štite od Roma", odgovara Horvat. Dan kasnije Horvat i Bandić su ponovno na telefonu. "Jel imate neku kompostanu praznu da tamo otpeljaju, tamo iskrenu i nikome ništa ne govore?" pita Bandić, sada po svemu sudeći govoreći o drugoj vrsti otpada.

"Nemamo", odgovara Horvat. "To treba Toljana konzultirati, da nitko ništa ne zna, da se otpelja, istovari i šuti. Jel kužiš?" nastavlja Bandić. "Kužim", odgovara Horvat. "Sad kužim da će netko propjevati da to voze u C.I.O.S. Ne smijemo to napravit'", kaže Bandić, a Horvat odgovara: "Zato sam vas i upozorio".

Dogodio im se narod

Jedan od planova za zbrinjavanje otpada, prema sadržaju razgovora, bio je da se otpad preveze u Veliku Goricu, a zbog čega Bandić i Slobodan Ljubičić pokušavaju stupiti u kontakt s gradonačelnikom V. Gorice, Draženom Barišićem. Međutim, taj plan ne ide baš najbolje. "Zvao sam Barišića, i Galeković ima taj ugovor od Čistoće, ali ni jedan ni drugi neće da se jave jer nam nemaju šta reći. Jer njima se tamo dogodio narod i sad se ono ne žele konfrontirati tamo sa svojim lokalnim stanovništvom, i to je to", kaže Ljubičić u razgovoru s Horvatom.

"Sve 5. Danas sam šefu (Bandić), rekao da će se morati malo još založiti. Moramo biti svjesni da moramo promijeniti plan i nemamo više mogućnosti i vremena jer imamo kamione koje trebamo negdje deponirati", kaže Horvat. U jednome drugome razgovoru Horvata zove Željka Ćosić, direktorica Gradskih groblja, te traži pomoć jer gradska Čistoća iz Vrapča vozi smeće na njihov deponij na Markovo polje. "Ništa mi ne govori. Ovaj tjedan je objavljeno javno nadmetanje za tvrtku koja će to rješavati dok ne oslobode Jakuševac", kaže Horvat.

Obrana odustala od saslušanja brojnih svjedoka

Nakon preslušavanja tajno snimljenih razgovora, trebalo bi saslušati još nekoliko svjedoka obrane. Naime, obrana je odustala od neposrednoga saslušanja velikoga broja svjedoka, što bi moglo znatno ubrzati postupak.

Nakon saslušanja tih nekoliko preostalih svjedoka, moguće je da će se iznositi obrana okrivljenika, a što bi trebalo biti napravljeno prije ljetne pauze. Nakon toga bi uslijedili završni govori i presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:30