OBRAČUN KOD ELEMENTA

SUĐENJE UBOJICI KICKBOXERA Nije moguće ustanoviti je li Marić u trenutku ubojstva bio pijan

Stipan Ivić i Mirko Marić

Zbog toga što policija Mirku Mariću, ubojici kickboxera Stipana Ivića nakon uhićenja nije uzela uzorak krvi i urina već ga je samo testirala dregerom, nije moguće ustanoviti je li Marić u trenutku ubojstva bio pijan i ako jeste, koliko. Premda je praksa da se kod teških kaznenih djela osumnjičeniku testira krv i urin, u slučaju Ivićevoga ubojstva to se nije dogodilo, već su mu tijekom kriminalističke istrage samo dali da “puše” a alkotester je pokazao 0,0. Tek kada je zaprimljen u Remetinec, dakle 3 dana nakon ubojstva izvađena mu je krv u kojoj su nađeni tragovi kokaina, marihuane i apaurina. Pojasnio je to do danas na suđenju Mariću, vještak toksikolog ing. Zdravko Kovačić.

Na suđenju Mariću, kojega se tereti da je ispred narodnjačkoga kluba Element na Španskom u svibnju prošle godine iz revolvera ispalio pet hitaca u Ivića, pogodivši ga jednim hicem u glavu, danas je svoj nalaz davalo ukupno petoro vještaka – svi na okolnost Marićevoga stanja, odnosno ubrojivosti, u trenutku ubojstva. Dvoje vještaka medicinske struke ispitano je na okolnost utjecaja Marićevoga dijabetesa na njegovo psihičko stanje, a upravo u tome djelu razvila se oštra diskusija između Marićevoga odvjetnika Velimira Došena te vještaka koji su tvrdili da Marićev dijabetes nije utjecao na njegovu ubrojivost.

Došen je jučer prigovorio nalazu vještaka rekavši kako se ne radi o specijalistima dijabetolozima. Pojasnivši da se u to razumije jer je i sam dijabetičar. Došen je inzistirao na pokazatelju hemoglobina u Hb A1C u Marićevoj krvi a koji je iznosio 9,1 %. “To znači da je Marić morao u posljednih 120 dana imati šećer najmanje 13,5, ustvrdio je odvjetnik, dodavši da vještaci smatraju da dijabetes nije utjecao na odluku o počinjenu kaznenog djela, što kaže - gotovo nije moguće. “Smatramo da bi dijabetolog dao egzaktno mišljenje u ovom slučaju.”, rekao je odvjetnik. Vještak - toksikolog Kovačić rekao je kako se zbog činjenice da Mariću nije izvađena krv i uzet urin ne može znati u kakvome je stanju bio u trenutku ubojstva.

“U ovom predmetu toksikološkim vještačenjem nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi niti koncentracija apsolutnog alkohola u krvi optuženika u vrijeme događaja, niti testom dokazane droge u njegovoj mokraći na dan 09.05.2017. te stoga nije bilo moguće niti utvrditi stvarno međusobno djelovanje eventualne alkoholiziranosti i utjecaja konzumiranih droga. , zaključio je vještak. Na jučerašnjoj raspravi nije se pojavio Marićev bratić , Ivko Marić koji je neposredno prije rasprave sud obavijsetio telefonom kako je bolestan te rekao da će dostaviti medicinsku dokumentaciju. Nastavak je zakazan za početak ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:59