TUČNJAVA U VINKOVCIMA

Suđenje za brutalan napad: ‘Culej se raspitivao gdje tko živi, prijetio da nećemo izaći živi...‘

Danas je svjedočio Ivan Mikuljan (23), žrtva ulične tučnjave iz kolovoza 2018. u Vinkovcima, koji je od posljedica udarca u glavu i pada na pločnik ostao slijep
Ivan Mikuljan na početku suđenja u veljači
 Vlado Kos/Cropix

Ivan Mikuljan (23) iz Andrijaševaca, žrtva ulične tučnjave iz kolovoza 2018. u Vinkovcima, koji je od posljedica udarca u glavu i pada na pločnik ostao slijep, svjedočio je u petak u nastavku suđenja optuženima Luki Miškulinu (21), Gabrijelu Ćekiću (21), Domagoju Culeju (24) i Danijelu Hodaku (21).

Mikuljan je na Općinskom sudu u Vukovaru svjedočio video vezom iz susjedne sobe, zbog bojazni da bi svjedočenje u nazočnosti optuženika, među kojima je Miškulin optužen da mu je zadao kobni udarac šakom u glavu, kod njega moglo izazvati dodatni stres. Sutkinja Branka Soldo prvo je pročitala Mikuljanov iskaz kojeg je u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru dao 23.4.2019. godine. Tada je govorio i o događaju koji je prethodio tučnjavi u Vinkovcima od 22.8.2018., a riječ je o famoznom kirbaju u Rokovcima 16.8.2018., kada je došlo do prvog sukoba između mladića iz Andrijaševaca i Vinkovaca.

- Bio sam na kirbaju u Rokovcima s prijateljima u kafiću Mustang, ali se ne sjećam da je tamo bio netko od okrivljenika, kao ni da je bila neka tučnjava, niti sam se ja tukao. Dana 21.8. bio sam u kafiću Gracija u Rokovcima s prijateljima i pio sam pivo. Nakon što je kafić zatvoren otišli smo u Vinkovce u jedan kafić u centru grada, u Glagoljaškoj ulici i tamo sam popio pivo. Nakon što smo krenuli prema automobilo do nas su došli neki dečki koje nisam poznavao. Netko me je udario s leđa i dalje se više ničega ne sjećam. Kasnije su mi o tučnjavi pričali prijatelji Matej Levaković i Luka Pranjković, kazali su da me je udario Miškulin, a da me Hodak zaštitio – rekao je Mikuljan u istrazi, dodavši i kako ne zna postoji li u njegovom mobitelu komunikacija s okrivljenicima prije tučnjave.

- Ne sjećam se da sam s Vinkovčanima razmjenjivao bilo kakve poruke, jer ih ne poznajem. Pio sam pivo, ali mislim da nisam bio pijan – rekao je Mikuljan u ODO-u, a na sudu je kazao da ostaje pri tom iskazu. Na upit Sandre Dražić-Karalić, Miškulinove odvjetnice, Mikuljan je rekao da ne zna kako je došlo do tučnjave u Vinkovcima.

- Moji prijatelji kažu da su se s njima o tome dogovarali preko Facebooka, ali ja u tome nisam sudjelovao. Bili smo u kafiću Gracija u Rokovcima, oni su me pitali da odemo na piće u Vinkovce i otišli smo, a ja nisam znao ništa o njihovom dopisivanju i dogovaranju tučnjave. To su, kako sam čuo, Pranjković, Nikolić i Levaković dogovarali s Miškulinom, Ćekićem, Culejem... - rekao je Mikuljan, a na upit kako zna tko se dopisivao, odgovorio je da mu je to rekao odvjetnik. Nije znao reći tko je sudjelovao u tučnjavi.

- Ne sjećam se ničega zbog udarca kojeg sam zadobio. Ne znam ni gdje je bila tučnjava, tko je koga udario... Nisam vidio ni tko je mene udario – rekao je Mikuljan, koji je na suđenju rekao kako prije tučnjave nije pio alkohol, nego samo kavu.

S obzirom da je u iskazu ODO-u rekao da je pio pivo, pozvan je da objasni tu razliku u svom iskazu.

- Oni su rekli da sam imao 2 promila alkohola, ali ne znam na koju foru. Nisam pio alkohol. Da sam imao 2,5 promila ne bih mogao hodati – rekao je Mikuljan, dodavši i kako mu nikada nitko nije ponudio pomoć, pa tako ni Culej ili njegova obitelj. Ponovio je i da se u Rokovcima nije tukao, kazavši da je imao ruku u gipsu, a da ga je u Vinkovcima udario Miškulin, kazali su mu prijatelji Pranjković, Levaković i Filip Nikolić. Dražić-Karalić imala je primjedbu za njegov iskaz, nazvavši ga neistinitim „obzirom da time želi osporiti svoj doprinos štetnom događaju.”

- Iskaz je suprotan onome kojeg je dao u DORH-u, pogotovo u dijelu oko konzumiranja alkohola, jer je danas rekao da nije konzumirao alkohol, a u DORH-u da jest. Nalaz i mišljenje vještaka potvrđuju da jest konzumirao – kazala je Miškulinova braniteljica.

Mikuljanov prijatelj Luka Pranjković kazao je da je on preko Facebooka poslao poruku Ćekiću i da su dogovorili sastanak u Vinkovcima.

- Prvo je bila tučnjava na rokovačkom kirbaju, u kojoj ja nisam sudjelovao, ali sam sutradan čuo da je Ćekić bacio čašu na Mikuljana, a onda udario šakom u glavu Filipa Nikolića, pa mu je ovaj vratio. Drugi dan sam stupio u kontakt s Culejem, koji se raspitivao gdje tko živi, prijetio da nećemo smjeti ući u grad, da nećemo izaći živi. Imam te poruke – rekao je Pranjković, a onda pričao o, po Mikuljana, kobnoj večeri.

- Hodak nam je čitao poruke iz njihove grupe 'Samo Vinkulja', gdje su nas vrijeđali, objavili naše fotografije, pa sam poslao poruku Ćekiću: „Jel' se vidimo?” i onda smo se dogovorili da odemo u Vinkovce da sredimo tu stvar, da se pomirimo ili da se potučemo. Kada smo se s njima sastali na parkiralištu, njih je bilo desetak, svađali smo se, vrijeđali... Odjednom je Miškulin udario Ivana u glavu čime je počela tučnjava, a mene je udario jedan drugi dečko, pa sam pao dolje i onda su me nastavili tući. Netko je potom povikao da ide policija i oni su se razbježali, a mi smo ostali. Mikuljan je bio u teškom stanju – kazao je Pranjković, kazavši i da nije vidio je li Culej nekoga udario.

Okolnosti dogovora oko odlaska u Vinkovce potvrdio je i Filip Nikolić, ali on je s još trojicom prijatelja bio u drugom automobilu, pa su zastali na benzinskoj crpki i nisu vidjeli tučnjavu, niti su u njoj sudjelovali. Kazao je i da ne zna je li Mikuljan sudjelovao u dogovorima za tučnjavu „ali je znao da se idemo naći s njima zbog tih prijetnji.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:52