‘NE DIRAJ TO VIŠE‘

Suđenje za brutalno ubojstvo susjeda: ‘Pokojni je bio agresivni provokator, nitko ga nije volio‘

Saslušano je troje svjedoka na Županijskom sudu u Velikoj Gorici u nastavku suđenja Zvonimiru Vlahoviću

Zvonimir Vlahović dolazi na sud

 Damir Krajac/Cropix

O mrtvima sve najbolje – uzrečica je koja se ponavlja kao mantra i nepisano je pravilo osim kad se o pokojniku treba iskazivati u sudnici jer lažno svjedočenje je kazneno djelo. Troje svjedoka saslušanih na Županijskom sudu u Velikoj Gorici u nastavku suđenja Zvonimiru Vlahoviću (57), optuženom da je silovitim udarcima rukama po glavi lanjskog srpnja skrivio smrt susjeda Nikole Samardžije (63) nakon svađe oko živice, nisu štedjeli riječi za pokojnog.

- Nikola je bio osoba koju nitko od susjeda nije volio. U Gladovcu Pokupskom imam vikendicu u kojoj sam živjela do potresa te poznajem optuženog i pokojnog. Nikola je bio vrlo konfliktan i agresivan i stalno se svađao sa ženom. Susjedima je radio različite probleme i sve nas je provocirao raznim postupcima. Njegov pas je jednom ugrizao susjeda nakon čega se došao svađati s čovjekom. Ispred moje kuće ostavio je prikolicu sa šutom pa nisam mogla do svoga doma. Po njegovom ponašanju, ali i govoru, mislim da je imao problema s alkoholom. Iako nisam bila prisutna sukobu od toga dana u Gladovcu, znam da su Nikola i Zvonimir imali nesuglasice – prisjetila se svjedokinja D.G. Za optuženog je, pak, rekla da je rado pomagao susjedima i nikada nije povisivao ton. Smatra ga dobrom osobom te je navela primjer kad je pokojni palio stare stvari na zgarištu pa je vatra izmicala kontroli, a Vlahović je pomogao gasiti vatru i potom cijelu noć bdio da se ne proširi.

Druga svjedokinja D.P. se prisjetila da je kobnog jutra u selu vidjela policiju i kraj njih optuženog, a kad je pitala susjeda L.B. što se dogodilo, on joj je odgovorio da je "pokojni Nikola škarama za šišanje živice napao Zvonimira".

image

Zvonimir Vlahović

Damir Krajac/Cropix

- Pokojni je bio provokator. Izazivao je sve nas susjede jer je znao svoj auto parkirati na sred makadamske ceste kojom prilazimo kućama, a kad smo ga pitali zašto tako parkira odgovarao je da je on sagradio put. Kad bi mu god netko nešto prigovorio, prijetio je zvanjem policije. Policajci su nam, pak, rekli da je pokojni stalno zvao policiju i nešto prijavljivao pa su nas onda pitali zašto mi ne prijavljujemo sve to što on radi nama. Ima jedna susjeda u ulici koja se Nikole bojala, a sad se boji njegove supruge. Ono jutro kad je intervenirala policija, oštećeni je prošao pored mene, ali na njemu nisam vidjela nikakve ozljede, a tu večer prije nego je umro, čuli smo na dvorištu svađu između Nikole i supruge, no nisam razgovijetno mogla čuti oko čega – prisjetila se svjedokinja D.P. demantirajući time dio tvrdnji supruge pokojnog da je kobnog dana, po povratku od doktora, Nikola zaspao oko 16 sati i da je spavao sve do tri ujutro sutradan kada je uvidjela da ne diše.

Svjedok V.M. bio je s pokojnim Nikolom također u lošim odnosima i kulminiralo je nakon što je pokojnikov pas ugrizao njegova unuka. I on je u večernjim satima, nakon što je ujutro intervenirala policija kad je izbila prepirka uz živicu, i nekih pet sati pred smrt susjeda, ustvrdio da je tu večer, dok je igrao ‘čovječe ne ljuti se‘, čuo svađu pokojnog i supruge iz kuće.

A sve je krenulo, kako smo već pisali, od živice kada je Vlahović lanjskog 20. srpnja oko 8 sati ujutro rekao Samardžiji: ‘Ti ne buš moju živicu nikad više diral.‘ Nakon čega je, prema optužbama, na njega nasrnuo golim rukama. Prvo ga je udario otvorenim dlanom po lijevom uhu te dva puta šakom u lice, a onda i tri puta u prsa. Bili su to siloviti udarci uslijed kojih je Samardžija zadobio puknuće bubnjića, krvne podljeve, oguljotine, krvarenje moždane ovojnice i komore mozga uz oteklinu istog. Ukratko ozljede opasne po život zbog kojih je pretučeni Samardžija, uvjereno je velikogoričko tužiteljstvo, preminuo 19 sati kasnije na krevetu svoje kuće.

"Moj muž Nikola Samardžija leži u krevetu, poplavio je i ne mogu ga probuditi. Dođite, molim vas", dramatični je poziv u pomoć koji je uputila pokojnikova supruga Dolores R. velikogoričkoj policiji 21. srpnja u 4.46 sati. Bio je to njezin drugi poziv policiji nakon što je prethodnog dana oko 9.15 sati ujutro okrenula njihov broj navodeći pritom da je "susjed Zvonimir fizički napao njezina supruga Nikolu".

image

Zvonimir Vlahović

Damir Krajac/Cropix

Policajci su tom prilikom zatekli pretučenog muškarca te mu ponudili liječničku pomoć koju je odbio, a Vlahoviću su uručili obavijest o kršenju članka 109a Prekršajnog zakona. Stoga je inicijalno slučaj bio okarakteriziran kao prekršaj da bi na kraju, nakon Samardžijine smrti i provedenog policijskog očevida, Vlahović zaradio kaznenu prijavu. Istraga se zahuktala te je velikogoričko tužiteljstvo prijavu pretočilo u optužnicu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. Od tada se Vlahović, s jednomjesečnom pauzom boravka na slobodi, nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Krivim se ne smatra.

Inače, Vlahoviću je dodatni uteg u svemu i prijašnja pravomoćna presuda od prije tri godine kada je osuđen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i prijetnji izrečenih upravo pokojnikovoj supruzi Dolores, s kojom je ušao u verbalni sukob 23. kolovoza 2019. zbog pokošene trave. Pritom joj je "na grudi naslonio ručnu bombu i zaprijetio joj da će ju raznijeti, da će ubiti i sebe i njih". Novi zločin iz trivijalnog razloga, sumnja tužiteljstvo, počinio je svega tri mjeseca nakon što mu je istekao prijašnji rok kušnje, stoga ovo djelo ne smatraju izdvojenim slučajem nego kulminacijom teško narušenih ranijih odnosa.

Nevjenčana supruga pokojnog je, inače, ispričala da je tog jutra čula neobičan lavež psa pa se prepala da nije njihov pas napao drugog psa ili prolaznika. Krenula je do prozora dozvati muža da vidi što se događa te je vidjela Zvonimira kako prijeti nekome kraj živice. Samardžija je toga jutra izašao sa psom, a sa sobom je ponio malu pilu za rezanje grančica i krenuo uređivati živicu da bude uredna i da se bolje vidi.

- U istom tom trenutku Nikola je iz poluklečećeg položaja krenuo u dvorište, a Zvonimir iza u drugu kuću. Mislila sam da se psu nešto dogodilo. Sišla sam istog trena, a Nikola mi je skroz ozbiljan rekao ‘Zmlatil me Zvonimir. Takve batine nisam dobio od kad sam bio dečko na školskom igralištu‘. Kazao je i da mu je prišao s leđa, okrenuo ga i navalio šakom. Muž se branio nije, a imao je čime. Nazvala sam policiju koja je došla brzo. Nešto kasnije muž mi se potužio da ne čuje dobro i da ga jako boli glava. Otišao je doktoru i to u dva navrata jer je liječnik bio na godišnjem, pa je otišao njegovoj zamjeni. Povraćao je dvaput. Kad je popodne došao kući bio je blijedo zelen, spomenuo je uputnicu, ali me i molio me da ga pustim da se odmori, da ne može više razmišljati ni gledati. Otpratila sam ga do sobe i iza leđa mu stavila jastuk ako bi povraćao da se ne uguši. Totalno sam se pogubila, svako malo ga gledala te zaspala, a oko 3 ujutro on nije više disao – otkrila je emotivno partnerica žrtve, na čijem tijelu inicijalno, ni ona nikakve ozljede vidjela nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:42