16 GODINA JE PROŠLO

Suđenje za nesreću u kojoj su poginule sestre Filipović: ‘Vozio je kao robot, nije me ni pogledao...‘

Za vozačem tamnog Renaulta Clija koji je navodno vozio nedozvoljenim suprotnim trakom, godinama se bezuspješno tragalo

Mjesto nesreće

  Tea Cimaš/CROPIX

Saslušanjem šestoro svjedoka, na Županijskom sudu u Rijeci započelo je suđenje Robertu Žaji, 51-godišnjaku optuženom da je, vozeći suprotnim smjerom prema Rijeci, na autocesti na Grobniku krajem 2006. prouzročio prometnu nesreću u kojoj su poginule sestre Višnja i Gordana Filipović.

Sestre su bile u Toyoti Yaris, zajedno s dvoje prijatelja, a vozila je Višnja Filipović. Na autocesti, u blizini Inine benzinske postaje na Grobniku, prema izjavama preživjelih putnika u automobilu, koji su prošli s lakšim ozljedama, prema njima se suprotnim trakom kretao automobil. Zbog naglog trzaja volana u desno, automobil se krenuo prevrtati i sestre Filipović su, na žalost, preminule, a za vozačem tamnog Renaulta Clija koji je navodno vozio nedozvoljenim suprotnim trakom, godinama se bezuspješno tragalo.

Nesreća, koja se dogodila 15. prosinca 2006., pobudila je veliku pažnju javnosti, budući da je Žajino uhićenje, deset godina nakon događaja, predstavljeno kao velik uspjeh tadašnjeg MOST-ovog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, koji je formirao poseban kriminalistički tim za istragu tog slučaja.

image

Sestre Višnja i Gordana Filipović

Privatni album

Optužnica protiv Roberta Žaje podignuta je u prvom djelu 2017., a uslijedila je pravosudna bitka Žajinih odvjetnika za njeno osporavanje, pa je suđenje počelo tek sada, 16 godina nakon nesreće i nešto više od pet godina nakon uhićenja.

Svi svjedoci su na prvom ročištu tvrdili da su 15. prosinca, između 20 i 21 sat, kada se dogodila nesreća, vidjeli automobil koji se autocestom Rijeka - Zagreb, u blizini Inine pumpe, kreće u suprotnom smjeru. Troje je svjedoka navelo, pak, da je vidjelo različite automobile - Renault Clio, Golfa trojku i kraći Megane, ali su svi naveli da se radilo o manjem automobilu tamne crne boje, s riječkim registarskim oznakama.

- Nije me ni pogledao, niti se maknuo, vozio je kao robot i gledao točno ispred sebe. Ja sam se dao u desni trak i samo se mimoišao sa mnom - ispričao je jedan od svjedoka, koji je kazao i da je vozač imao svijetlu, žućkastu kosu, no Žaja ima crnu prosijedu kosu.

Supružnici iz Zagreba ispričali su, pak, da su se kretali prema Rijeci i vidjeli da na susjednom kolniku, namijenjenom za suprotni smjer, automobil vozi paralelno s njima te da ih je "pretekao", odnosno udaljio se brže od njih.

- Nazvali smo 92 i obavijstili policiju - rekli su, a na pitanje Žajinog branitelja da li su vidjeli prometnu nesreću tri kilometra dalje, prema Rijeci, odgovorili su da nisu.

Suđenju je prisustvovala i Ljubica Filipović, majka Višnje i Gordane, a njihov otac je prije nekoliko godina umro. Suđenje se nastavlja ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:24