STRAVA U DUGAVAMA

Suđenje za svirepo ubojstvo: Ponovno će biti izuzeti tragovi iz stana, osumnjičeni se možda oprao

Stan u Dugavama u kojem se dogodilo ubojstvo bit će otpečaćen kako bi se izuzeli tragovi iz sudopera, kade, umivaonika i WC školjke

Ivan Šmit

 Davor Pongracic/Cropix

U nastavku suđenja Ivanu Šmitu (26), optuženom da je lanjskog kolovoza s 26 ubodno-reznih rana kuhinjskim nožem usmrtio Stipu R. (38) u stanu u novozagrebačkim Dugavama, prihvaćen je prijedlog vještaka traseologa Želimira Radmilovića da se nadopuni očevid u stanu u kojem se odvio zločin, a kako bi kompletirao rekonstrukciju tijeka i dinamike događaja.

Pa će se tako, uz pomoć policije, otpečatiti stan koji je već punih godinu dana zapečaćen kako bi krim-tehničari izuzeli tragove biološkog podrijetla iz sudopera, kade, umivaonika, WC školjke i njihovih slivnika jer postoji sumnja da se Šmit možda oprao nakon zločina s obzirom da na njemu niti na odjeći nije bilo krvi kad je svirepi zločin otkriven. Tom očevidu izuzimanja dodatnih uzoraka, međutim, optuženi Šmit neće prisustvovati jer bi, kako je objasnio nakon konzultacije sa svojim odvjetnikom Lukom Somekom, to za njega bilo pretraumatično.

Na ročištu su ovoga puta svoj nalaz i mišljenje dopunile dvije vještakinje, Meri Kujundžić i Sanjica Bušić, koje su vještačile dosad izuzete tragove. Kujundžić, koja je radila daktiloskopsko vještačenje, je odgovarajući na pitanja suda, između ostaloga, pojasnila da neki od tragova nisu bili upotrebljivi za identificiranje jer nisu sadržavali dovoljan broj individualnih anatomskih karakteristika, dok je detaljno analizirala one izuzete sa čaše, tacne, komadiće lima, novčanice od 50 kuna, noževa (...) plastične boce te onih izuzetih s poda stubišnog hodnika te poda laminata u dnevnom boravku na kojem je, čini se, jedini krvavi trag stopala osumnjičenog Šmita.

Dinamika ovisi o donoru

Odgovarajući na pitanja odvjetnika Someka jesu li tragovi na podu izuzeti iz stubišta ili stana, vještakinja je kazala da ne zna jer da nije bila na očevidu, već je samo analizirala krim-tehničko izvješće priloženo uz nalog. Gledajući, pak, fotoelaborat, vidljivo je da su ti tragovi na koje se referira odvjetnik bili na stubištu zgrade dok je jedan bio na laminatu sobe.

- Kako to da niti na jednom nožu nisu pronađeni otisci papilarnih linija optuženoga? - zanimalo je Someka, kojem je vještakinja pojasnila da sama dinamika nastajanja tragova ovisi o jako puno faktora.

- Dinamika ovisi o donoru, da li se više ili manje znoji, o materijalu jer neki jače upijaju neki manje. Drvo je porozan materijal, a plastika neporozna. Hoće li trag ostati, ovisi o jakom broju faktora da se poklope. Ne može se utvrditi je li osoba držala nož ili ne ili da li ga je prala. A kako je tragova krvi bilo, oni isti mogu negativno utjecali na nastanak tragova - pojasnila je Kujundžić.

image

Zgrada u Dugava u kojoj je u stanu počinjeno ubojstvo

Zeljko Puhovski/Cropix

Vještakinja za tekstilna vlakna Sanjica Bušić je, pak, odgovarajući na pitanja tužiteljice koja su sve tekstilna vlakna s okrivljenog pronađena na odjeći žrtve i obrnuto, kazala da je na "majici i donjem dijelu trenirke žrtve nađeno izdvojeno sedam tekstilnih vlakana koja su po ispitanim svojstvima jednaka vlaknima donjeg dijela trenirke osumnjičenog Šmita".

- Na majici i donjem dijelu trenirke osumnjičenog pronađeno je izdvojenih 11 tekstilnih vlakana koja su jednaka vlaknima majice žrtve – dopunila se Bušić.

Tužiteljicu je potom zanimalo kako ostaju vlakna na nožu s obzirom da je na noževima nađeno ukupno 28 tekstilnih vlakana.

- Na jednom nožu ih je bilo 23, a na drugom pet. Budući da je oštrica noža glatke površine, ne očekuje se zastajanje vlakana običnim dodirom, već u ovom slučaju, obzirom da je bilo tragova nalik na krv, vlakna zastaju u većem broju. Veći broj vlakana na nožu značio bi i da je taj nož bio u većem doticaju s majicom – odgovorila je vještakinja.

Pitanje vlakana

Odvjetnika je potom zanimalo kako se izuzeta vlakna kompariraju ukazujući kako su neka vlakna bila drugačijih boja od odjeće.

- Prvo se opisuje svaki pojedini predmet. Izuzima se nesporni uzorak od kojeg se izrađuje preparat na temelju kojeg se utvrđuje sastav tog predmeta. Na deklaracije prisutne na predmetima se ne oslanjamo nego sami utvrđujemo sastav. Nije isto gledati cijeli odjevni predmet i pojedino vlakno jer je vlakno najmanja tekstilna tvorevina slabo vidljiva golim okom. Kod vještačenja vlakana od malog uzorka niti, izrađuje se preparat koji se pregledava na komparativnom mikroskopu uz povećanje do 400 puta pa je i raspon boja puno veći nego kad se gleda golim okom. Jedno smeđe vlakno pronađeno na majici žrtve jednako je vlaknima iz optuženikova donjeg dijela trenirke. Šest smeđe-sivih vlakana sa žrtvine trenirke jednako je donjem dijelu Šmitove trenirke – precizirala je vještakinja.

Dalje je Someka zanimalo jesu li oba noža korištena u zločinu s obzirom da su na oba bila vlakna, no na to pitanje vještakinja nije mogla dati odgovor navodeći tek da su bila u doticaju sa žrtvinom majicom.

- Kolika je vjerojatnost da je optuženi zadao toliko navodnih uboda, a da na rukama, dlanovima i narukvici nije pronađeno niti jedno vlakno? - pitao je dalje Šmitov branitelj, potom dobivši odgovor da je i to moguće.

- Moguće je da ne zaostane niti jedno vlakno. Iz vlastitog iskustva mogu reći da se s dlanova osumnjičenika vlakna, kao što se lako prenose, isto tako lako i gube nakon samog događaja manipulacijom rukama. A sve ovisi i o površini dlanova jesu li znojni ili suhi. U slučaju da su duže vrijeme zajedno boravili osumnjičeni i žrtva te koristili iste predmete, moguć je prijenos vlakana i prije samog događaja. Tekstilna vlakna mogla su prijeći direktnim dodirom s odjevnih predmeta te sekundarnim prijenosom – zaključila je vještakinja.

Šmit negirao krivnju i tvrdi da je napadnut

Podsjetimo, Šmit je negirao krivnju te iznio obranu navodeći da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Pritom je bacio sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojega je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

Prema optužnici, nakon svađe, optuženi je prvo kuhinjskim nožem dužine oštrice 18 cm zamahivao prema Stipi R. zadavši mu 16 uboda i rezova, a žrtva je, dok se pokušavala obraniti dižući ruku u zrak, zadobila još ozljedu ruke, a potom još šest ubodnih rana u leđa, pa tri u vrat... Tako izmasakriran Stipe je izašao na hodnik tražeći pomoć, ali ubrzo se vratio u stan i srušio na hodniku gdje je iskrvario. Stoga ispada da je Stipe pred Šmitom po stanu bježao, a ovaj ga je sustizao i kontinuirano ubadao. S obzirom na to da je u krvi imao opojna sredstva, u vrijeme djela bio je smanjeno ubrojiv.

Za horor u podstanarskom stanu u Dugavama doznalo se u gluho doba noći, oko 2,50 sati, kad je policija, patrolirajući kvartom, na ulici uočila vidno rastrojenog mladića. Prvo što su pomislili je da je žrtva kaznenog djela, no ubrzo su doznali zapravo suprotno.

Otišli su u stan iz kojega je prije toga Šmit izašao te ih je na ulaznim vratima dočekalo mrtvo Stipino tijelo, ispod njega Šmitove tenisice i krv koja je špricala posvuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:38