‘BEZ POROTE SMO‘

Suđenje za ubojstvo bankara Dedića opet odgođeno: ‘Gospodine Basa, vama je najgore. Vozaju vas...‘

Basi su lisice na ruke stavljene 30. 1. 2020. i od tada se nalazi iza rešetaka zbog opasnosti od bijega
Tomislav Viktor Basa
 Boris Kovačev/Cropix

Nakon što je prije mjesec dana bivšem časniku specijalnih postrojbi HV-a Tomislavu Viktoru Basi (51) na Županijskom sudu u Zagrebu odgođen početak suđenja za ubojstvo Ibrahima Dedića davne 1999. godine, jer je njegova obrana zatražila izuzeće predsjednika Sudskog vijeća Zdravka Majerovića, taj zahtjev je odbijen.

No umjesto da se krenulo s raspravom, suđenje je ponovno odgođeno jer se, pod nerazjašnjenim okolnostima, ovoga puta nije pojavila porota.

- Bez porote smo danas. Nisu se ukazali na raspravi. Ne znam zašto. Gospodine Basa, vama je najgore. Vozaju vas u kolima vamo-tamo iz zatvora. Žao mi je - iskren je bio sudac Majerović te zakazao novu raspravu za ponedjeljak.

Podsjetimo, Basi su lisice na ruke stavljene 30. siječnja 2020. i od tada se nalazi iza rešetaka zbog opasnosti od bijega jer je državljanin Nizozemske, Švicarske i Hrvatske.

Iako su njegovi odvjetnici u nekoliko navrata tražili ukidanje istražnog zatvora te nudili jamstvo koje se popelo na visokih 6,5 milijuna kuna, ti prijedlozi su redovito odbijani.

Optužnica ga tereti da je 3. srpnja 1999. sukladno prethodnom dogovoru s još jednim nepoznatim počiniteljem, došao ispred kućnog broja 17. Ivekovićeve ulice gdje je živio Dedić. Po povratku bankara kući oko 22.30 sati, dočekala su ga dvojica u haustoru i izrešetala ga iz automata nanijevši mu brojne ozljede glave i tijela. Jedan od napadača je tad bio ranjen u unakrsnoj vatri i pritom ostavio krvavi trag koji povezuje Basu s mjestom zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:21