PRESUDA U SPLITU

SUĐENJE ZA UBOJSTVO NA CAJKAMA Jukiću 13 godina za ubojstvo ispred Paganinija

 Nikola Vilić/CROPIX

Daniel Jukić (21) iz Podstane osuđen je na 13 godina zatvora zbog ubojstva Ante Katića (22) iz Krila Jasenice krajem kolovoza prošle godine na raskrižju Bračke i Žnjanske ulice, u blizini splitskog kluba "Paganini" u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Presuda je u srijedu na Županijskom sudu u Splitu izrekla sutkinja Ivona Rupić.

Jukić je odluku primio posve mirno. Bio je okružen četvoricom pravosudnih policajaca, a u publici su bili članovi njegove obitelji, kao i ubijenog.

Osuđenik se, inače, u utorak tijekom iznošenja svoje obrane ispričao za počinjeni zločin.

- Iskreno mi je žao zbog ovoga što se dogodilo, ispričavam se obitelji pokojnog iako znam da im to neće umanjiti bol niti će im moja isprika išta značiti. Uzeo sam tuđi život, uništio svoj i život njegove i moje obitelji. Kazna mi je što ću morati živjeti s tom spoznajom. Motiv ubojstva ne postoji, nema ga, ja uopće ne znam kako se sve to dogodilo - kazao je Jukić ostajući pri obrani danoj DORH-u, a u kojoj je naveo da je te večeri došao u "Paganini" sam te da nije imao namjeru nikoga ubiti.

- Popio sam dva pića za šankom i otišao do WC-a. Taman kad sam izašao, došla je jedna cura plave kose i počela vikati na mene da sam joj ukrao torbicu. Ušla je u muški WC, počela se derati, kopati po mojim džepovima. Nakon par minuta uletio je i Katić, počeo se i on derati da joj vratim torbicu i uhvatio me je za vrat.

Rekao sam im da ništa nisam ukrao i da se maknu od mene te sam izašao ispred kluba zapaliti cigaretu. Naslonio sam se na zid i vidio na podu među staklom neku oštricu koju sam mahinalno uzeo i spremio u džep. Ne znam zašto, kao da sam osjećao da će me napasti. Onda je ta cura opet izletila da joj je četvero ljudi reklo da sam ja ukra torbicu, a ja san sve izvadija iz džepa, pa i tu oštricu da joj pokažem da nemam ništa kod sebe.

Skupilo se 10-15 osoba i bio sam opkoljen, a tad je izašla druga cura i ovoj plavoj donila torbicu. Ona mi se ispričala i otišla unutra, a mene je nakon toga netko uhvatio s leđa, to je bio Katić, počeo me nositi prema izlazu, a neko me je udario šakom i nogom.

Pripa san se, nisan bija svjestan šta se događa, počeja san refleksno mahati tom oštricom. Katića san znao samo iz viđenja i nikad od njega ništa nisan posuđiva, sačuvaj Bože. Nisam imao nikakvu namjeru niti sam htio da se ovo dogodi - ustvrdio je Jukić, dodajući kako smatra da je vještak kazao da nema empatije i da je hladan zato jer od trenutka kad je došao u zatvor uzima tablete za spavanje i smirenje, pa "ne znam ko mi glavu nosi".

No, tužiteljica Vesna Beširević istaknula je u završnom govoru da nitko od svjedoka ne potvrđuje njegovu verziju priče o masovnom napadu, te smatraju da je Jukić ušao u klub držeći kuhinjski nož od 25 cm za pojasom, piše Slobodna Dalmacija.

- Okrivljeni govori da je slučajno našao oštricu, no to je nemoguće. A s druge strane nije normalno da netko navečer ide vani s nožem od 25 cm, a toliki nož nije mogao staviti u džep, kazala je Beširević. Jukićev odvjetnik Željko Gulišija, pak, smatra da se ovdje radi o ubojstvu na mah, da su svi ključni svjedoci prijatelji usmrćenog Katića, te da te večeri nož nije unesen unutar kluba.

Svjedoci kažu da je on izvadio nož iz pojasa i četiri, pet puta ubo Katića - istaknula je tužiteljica Beširević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:35