TKO JE BIO POGINULI MARČEC

Sudjelovao u brutalnom premlaćivanju mladića u noćnom klubu: ‘Ostavili su ga da umre na tlu‘

Matija Marčec punih deset godina čekao je pravomoćnost presude, ali nije je dočekao: poginuo je u teškoj prometnoj nesreći
Matija Marčec (gore lijevo), Tomislav Pergar (dolje lijevo), očevid 2011. godine u klubu Guru (glavna fotografija)
 Željko Hajdinjak/Cropix

Matija Marčec (37), Varaždinac koji je u četvrtak poginuo u Međimurju nakon što je motorom marke Kawasaki prešao na drugu stranu cestu i udario u dva automobila, čekao je pravomoćnu presudu za kazneno djelo teškog premlaćivanja sa smrtnom posljedicom. Ta se kvalifikacija koristi kad okolnosti smrti nisu do kraja jasne. Konkretno, Marčec i prijatelji do smrti su zatukli Tomislava Pergara, tad 22-godišnjaka, ali bilo je nemoguće utvrditi tko je zadao smrtonosan udarac. Marčec se, zajedno s Brunom Hančićem iz Čakovca i Denijem Pinklom iz Šenkovca, prvo posvadio, a potom i potukao s Pergarom i njegovim prijateljem Robertom Veselkom u narodnjačkom klubu Guru u Čakovcu.

Bio je 27. siječnja 2011. godine. Tomislav Pergar i Robert Veselko bili su gosti, Hančić koji je radio kao konobar u klubu nije bio na dužnosti, a Marčec i Pinkl bili su radnici na crno. Marčec kao zaštitar, Pinkl kao DJ. Pijani Pergar i Veselko pravili su nered u klubu. Pergar je srušio stol, Veselko uhvatio gosta za vrat. Marčec i dečki su se umiješali, Marčec je dobio udarac u glavu. Sukob je završio Pergarovom smrću, dok je Veselko zadobio teške ozljede.

Komentari

Pergar je, riječ je stručnjaka, preminuo zbog unutarnjeg krvarenja i oštećenja unutarnjih organa, ozljeda zadobivenih premlaćivanjem. I kad je zadnji put bez svijesti pao na pod i nije se više dizao, trojka nije pozvala pomoć. Ostavili su ga da leži na parkiralištu i vratili se u klub.

Matija Marčec u smrt je otišao bez pravomoćne presude. Jedno je to od onih suđenja zbog kojih hrvatsko sudstvo prati loša reputacija. Za nedjelo iz 2011. godine prva je nepravomoćna presuda kojom je trojka osuđena na po 3,8 godina zatvora donesena tek 2017. godine. Uslijedile su žalbe, Viši sud poništava presudu i vraća postupak prvostupanjskom sudu. Čakovečka sutkinja Renata Marciuš u veljači ove godine kaznu smanjuje na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Pravni stručnjaci kažu da je trojka iskoristila sve zakonske mogućnosti koje su odgađale postupak. Mijenjali su odvjetnika, Marčec se ženio, dobivao djecu... Bez pravomoćnosti presude došao je i kolovoz. Marčec je otišao u Međimurje s namjerom da kupi motocikl, uputio se na probnu vožnju, prebrzo vozio i poginuo. Na društvenim mrežama njegova se smrt uglavnom komentira riječima "sve dođe na svoje". Drugi, rjeđi, kažu da se Marčec promijenio i da je bio uzoran muž i otac dvoje djece. Kad kažu da se promijenio, misle na njegovu neuzoritu mladost.

- Marčec je bio loš kao mlad. Bog mu grijehe nek' oprosti, ali bio je čudno zao. Jedan od onih koji mačkama stavljaju petarde u anus i to im je jako smiješno. Bio je divlji i nepredvidiv - ispričao je za Jutarnji list čovjek koji ga dobro poznaje iz mladosti. Ne odbija mogućnost da se promijenio.

Izjava majke

Majka ubijenog Tomislava Pergara, Spomenka, za lokalni je portal eMeđimurje rekla da se ona ne veseli ničijoj, pa ni njegovoj nesreći.

- Ne veselim se ničijoj nesreći, pa ni stradanju tog dečka. Žao mi ga je. Jedino mi se on ispričao na jednoj raspravi i pokazao kajanje za ono što se dogodilo mom sinu. Uvijek je žalosno kad strada mladi čovjek. Ja to najbolje znam, jer sam pokopala svojeg sina kad je imao samo 22 godine. I ovaj dečko, koji je poginuo na motoru, sigurno i on ima roditelje, rodbinu, prijatelje koji žale za njim. Ne treba se veseliti ničijoj nesreći i nevolji.

No ne mogu zaboraviti što su on i njegovi kompanjoni učinili mojem Tomislavu. Pretukli su ga na mrtvo, a sud ni deset godina kasnije nije donio pravovaljanu presudu. Kakva je to pravda? - rekla je Spomenka Pergar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 10:22