STRAVA U JELENJU

Šume su prepune smrtnih zamki: Našli smo više od 50 šiljaka i barem ih 30 puta prijavili policiji

Društvene mreže su preplavljene fotografijama željeznih šiljaka i drugih špicastih i oštrih predmeta namjerno postavljenih u šumu
Motociklisti snimili zamke na koje nailaze
 Matija Djanjesic/Cropix

Dan nakon što su se na lokalnom groblju u Donjem Jelenju obitelj, prijatelji i poznanici oprostili od tragično preminulog Doriana Semiana Valentića (21), PU primorsko-goranska objavila je prve rezultate istrage.

Kriminalisti su otkrili da je 21-godišnji mladić u nedjelju oko 20 sati motocikl vozio po šumskoj stazi predjela Lopača te je dolaskom do privatnih parcela u vožnji zahvatio fizičku prepreku. Bilo je to čelično uže postavljeno između stabala pa je nesretni mladić, koji se vozio u društvu prijatelja, ispred njih pao i na mjestu preminuo unatoč reanimaciji.

Koliko je dugo ta sajla bila tamo i je li ju postavio vlasnik, član obitelji ili netko treći, još se intenzivno istražuje. No iz riječke policije napominju da su obavljeni razgovori s više osoba koje raspolažu korisnim saznanjima povezanim s tragedijom.

Stoga istrazi tu nije kraj te će ona biti nastavljena u suradnji sa Županijskim odvjetništvom u Rijeci.

Opasnosti

Ne bi li pokušali raspeljati priču, potražili smo D. K. iz obližnjeg Lukeža koja je sporno zemljište, kako doznajemo, zajedno sa sestrom naslijedila od roditelja.

- Kad sam čula za nesreću, jako me pogodilo. Ja sam onkološki pacijent i ovakve stvari mi nisu potrebne. Nemam baš nikakav komentar. Šokirana sam - rekla nam je D. K. Susjedi nam, pak, pojašnjavaju da je prije četiri-pet godina D. K. prepustila zemljište sestri B. M. i zauzvrat dobila kuću.

- Do tada je D. K. redovito odlazila u šumu po drva, a za podjelu imovine doznali smo kad su počeli kupovati drva za zimu - otkriva nam mještanin Jelenja.

I dok se pokušavaju rasvijetliti okolnosti smrti mladog motorista, svi su itekako svjesni da je šuma oduvijek bila prepuna iznenađenja. I lijepih i ružnih, ali i opasnih. Opasnost se najčešće manifestira kad životinja zbog straha od ljudske ruke nasrne na čovjeka koji neopravdano prisvaja i uništava njezino stanište. Međutim, osim životinja, zadnjih godina svjedočimo i opasnostima koje svjesno kreiraju ljudi.

Nakon što je mladi Dorian tragično preminuo zbog postavljene sajle na šumskom puteljku, na noge su se digli svi oni koji svaki slobodan trenutak, u šetnji ili rekreaciji, provode u zelenilu. Društvene mreže doslovce su preplavljene fotografijama željeznih šiljaka i drugih špicastih i oštrih predmeta namjerno postavljenih u šumu.

Motoklub Extreme Enduro Predators samo je jedan u nizu klubova čiji članovi nisu mogli šutjeti nakon jezivog stradanja u Jelenju. Doriana ne poznaju osobno, ali Tihomir Harambašić iz motokluba opisao nam je samo djeliće opasnosti s kojima se susreću. Klub je osnovan prije pet godina, a neki članovi već desetljećima podno Ivančice na motorima osvajaju šumske staze te se susreću s opasnostima.

image
Motoklub Extreme Enduro Predators
image
Motoklub Extreme Enduro Predators
image
Planinar Vedran Rihtarić ozlijedio je nogu nagazivši na zamku za motoriste
Motoklub Extreme Enduro Predators

Što kaže zakon

- Nekada u šumama nije bilo nikoga, a danas je gužva. Odlazi se gdje se ne bi smjelo, pa i na privatna zemljišta. No, zakon je jasan, odnosno ako privatna šuma nije ograđena ili nema postavljene znakove o zabrani prolaska, mi kroz nju smijemo prolaziti. A u zadnje dvije godine se kao klub borimo protiv opasnosti u šumama. Pronašli smo više od 50 komada šiljaka. Uglavnom smo za posljedicu imali probušene gume i pokoje stopalo.

Do sada smo barem 30 puta prijavili policiji. Dođu do šume, naprave očevid, poslikaju i kažu: “A kako da mi pronađemo tko je to postavio?” Inače, nedavno je jedan šiljak pronađen na zemljištu člana našeg kluba. Pa nije on to sam postavio jer i sam juri po toj zemlji tako da ne treba odmah bacati sumnju na vlasnike zemlje - kaže nam Tihomir Harambašić ponavljajući da “špice i sajle nisu rješenje već je važno na civiliziran način upozoriti prolaznike”.

Da opasnost vreba i za pješake, svjedoči i šiljak u stopalu Vedrana Rihtarića.

- Hodao sam prema vrhu Čeva na području Varaždinske županije. Stao sam nogom na zamku za motore. Šipke nisam uspio izvaditi iz zemlje nego sam ih kamenom utukao unutra da više ne strše. Nisam zvao policiju jer mi se iskreno nije dalo odlaziti do Marofa nakon što sam čuo da ionako od toga ne bi bilo koristi. Srećom, ozljeda nije bila teška. Malo sam krvario, otišao sam doktoru, primio injekciju protiv tetanusa i dva tjedna nisam mogao normalno stati na nogu. Nažalost, koliko čujem nisam jedini jer se slično događalo i poznanicima motoristima - kaže za Jutarnji Rihtarić.

Apel načelnika

Načelnik Općine Jelenje, Robert Marčelja, zgrožen tragedijom, odaslao je ozbiljan apel mještanima.

“Mladi život našeg sumještanina nepovratno je izgubljen. Naše šumsko područje veoma je aktivno kroz vikend. U prirodi borave planinari, biciklisti, motociklisti, šetači, rekreativci, kao i članovi lovačkog društva koji se brinu za divljač. Bez obzira na eventualne imovinskopravne probleme i nesuglasice te različita razmišljanja u viđenju problematike uvijek postoji način za rješenje problema koji neće ugroziti nikoga tko u šumi boravi. Još jednom, kao načelnik Općine Jelenje, pozivam sve mještane da se suzdrže od samovoljnih akcija i aktivnosti kako se ovakve tragedije ne bi događale.

Općina Jelenje nikada neće prihvatiti ovakav način branjenja imovine i šumskih puteva. Uvijek stojimo na raspolaganju za medijaciju, a sve u cilju mirnog rješavanja problema na terenu. I ovim putem molim mještane ako postoje neke znane lokacije, gdje se postavljaju sajle, da se jave općinskom načelniku koji će po službenoj dužnosti postupiti, odnosno zatražiti hitno uklanjanje od nadležnih službi”, poručio je općinski načelnik Marčelja.

Van pameti

A jedan od mještana s kojim smo popričali, pak, nije skrivao nezadovoljstvo bajkerima, no potez sa sajlom osuđuje!

- Dok netko ne pogine, svi okreću glavu od očitog problema. Budući da se diljem zemlje pojavljuju takve opasnosti, slobodno se može zaključiti da je riječ o uigranoj bandi koja se međusobno ne poznaje, ali ima iste ciljeve. Većina kaže da te zamke postavljaju psihički bolesnici, no ako pitate psihijatre, reći će vam da su to zapravo zlobni, poremećeni umovi. Onda se sumnja baci na vlasnike zemljišta. Da, i meni zna smetati buka koju proizvode motoristi. Smeta mi i kad je blatnjavo pa svojim motorima doslovce preoru puteljke.

Smeta mi i kad su mi konji u šumi na mojoj zemlji, ali svejedno prolaznici zalutaju i preplaše konje pa ih onda satima skupljam okolo. Međutim, postavljanje zamki za prolaznike je izvan svake pameti - kaže nam mještanin Jelenja kraj čije vikendice na osami u okolici svakodnevno, ali najviše vikendom, prolaze razni rekreativci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21