VELIKA TRAGEDIJA

Sumorna tišina u Dugom Selu, obitelj i prijatelji neutješni, građani ogorčeni: ‘Zbog sulude odluke Laura (9) je morala pješačiti...‘

Laura je u trenutku pogibije išla pješice iz Osnovne škole Ivana Benkovića, koja je od njezina doma udaljena oko 900 metara
 Vanesa Pandžić/CROPIX

Moja kći bila je njena najbolja prijateljica. Baš su si kliknule. Strašno je ovo - govori nam otac djevojčice koja nijemo stoji i gleda u svijeće i bijelog medvjedića na mjestu gdje je u utorak život izgubila njena najbolja prijateljica, s kojom se više nikada neće družiti, igrati, razgovarati. Rugvičkom ulicom u Dugom Selu jučer je zavladala teška i sumorna tišina. Na uličnoj ogradi obitelji Tuđa stoji plava osmrtnica koja obavještava da je tu još u ponedjeljak živjela devetogodišnja Laura s kojom će se u četvrtak zauvijek oprostiti njeni roditelji, rodbina, prijatelji.

Nešto dalje je kuća njenih bake i djeda. Na terasi neutješni sjede obitelj i prijatelji. Tristotinjak metara dalje, u ponedjeljak, pet minuta iza podneva, vozač kamiona skretao je iz Rugvičke ulice u II. savski odvojak. Nakon obavljenog očevida policija je objavila da se 27-godišnji vozač prije skretanja nije uvjerio da to može učiniti na siguran način i nije vodio računa o djevojčici koja je pješačila s njegove desne strane.

image
Vanesa Pandžić/CROPIX

Prelazila je cestu

"Kotačima je zahvatio djevojčicu koja je prelazila cestu u smjeru jugoistoka, pri tome dolazeći vozaču s njegove desne strane, krećući se prethodno nogostupom", stoji u priopćenju policije. Također se navodi da je vozač uhićen te će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv 27-godišnjaka biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Kamion je ulazio u uski II. savski odvojak, koji nema nogostup, i kretao se prema obližnjem gradilištu trgovačkog centra. To je jedina cestica kojom teški kamioni s gradilišta mogu izaći na Rugvičku ulicu i njome, već više od mjesec dana, svakodnevno prometuju.

Građani su ogorčeni zbog toga i tvrde kako Grad, kojoj je nadležan za tu cestu, nije omogućio spoj gradilišta na nadvožnjak koji je otvoren prije godinu dana. "Mogao se napraviti izlaz s gradilišta na taj nadvožnjak, ali nisu sredili papire", govori nam jedan ogorčeni stanovnik. Na gradilištu nije bilo nikoga. Strojevi su mirovali. Grad Dugo Selo je proglasio dan žalosti.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Laura je u trenutku pogibije išla pješice iz Osnovne škole Ivana Benkovića, koja je od njezina doma udaljena oko 900 metara. Sva djeca iz Rugvičke ulice u školu moraju pješice zbog dviju potpuno nevjerojatnih odluka Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.

Prvo je županija, nakon puštanja u promet spomenutog nadvožnjaka, ukinula organizirani prijevoz učenika, a potom je, 22. rujna prošle godine, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian donio Odluku o sufinanciranju prijevoza učenika OŠ "Ivan Benković" s prebivalištem u Rugvičkoj ulici od kućnog broja 110 do 2019 u školskoj godini 2023/2024.

Dakle, tom odlukom samo dio djece iz Rugvičke ulice ima pravo na subvencionirani prijevoz, a druga neka pješače nesigurnim lokalnim ulicama.

Neupotrebljiv vozni red

Kuća male Laure izvan je dosega gradonačelnikove odluke te je u školu išla pješice i završila pod kotačima kamiona. U Rugvičkoj ulici postoji nekoliko autobusnih stajališta, ali njome autobus u redovnom prometu trenutno ne prolazi zbog rekonstrukcije željezničkog prijelaza. Grad Dugo Selo ugovor o autobusnom prijevozu ima s tvrtkom Čazmatrans, ali njihovi autobusi voze samo preko nadvožnjaka do novog raskrižja s Rugvičkom ulicom i ne prolaze kroz naselje.

To raskrižje udaljeno je od Laurine kuće oko 500 metara. Da su njezini roditelji i željeli da njihova kći tim autobusom ide u školu, vozni red je za školsku djecu neupotrebljiv. Naime, autobus za Dugo Selo polazi u 5.15 i 6.40, samo ponedjeljkom u 9.25 itd. Dakle za školsku djecu potpuno neprihvatljivi termini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 20:07